Αύριο ξεκινάει επίσημα η διάθεσή του ενόψει του χειμώνα

«Γρίφος» μέχρι την τελευταία ώρα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης!

Θ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος Βενζινοπωλών Ιωαννίνων): Στο 1,40 ευρώ/λίτρο προς το παρόν, όμως υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες…

• Ο καλός καιρός καθυστερεί τις παραγγελίες • Με διευρυμένα κριτήρια το επίδομα

PETRELAIO THERMANSHS

• Τους 26 βαθμούς Κελσίου άγγιξε η θερμοκρασία χθες το μεσημέρι στα Γιάννενα, ενώ στα ορεινά ήταν δύο έως τέσσερις βαθμούς χαμηλότερη και πάλι όμως σε υψηλά επίπεδα για την εποχή.

Όλα αυτά δύο μόλις ημέρες πριν ξεκινήσει επίσημα η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης στα νοικοκυριά για τη χειμερινή περίοδο που έρχεται. 

Ο καιρός επιτρέπει στους καταναλωτές να αναβάλλουν για ένα διάστημα την αγορά καυσίμου, όμως κάποια στιγμή θα έρθουν «αντιμέτωποι» με το ζήτημα της θέρμανσης κατοικιών και επιχειρήσεων και θα τους απασχολήσει η τιμή, η οποία προς το παρόν διαμορφώνεται στα 1,40 ευρώ το λίτρο, όπως ανέφερε χθες στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος των Πρατηριούχων Ν. Ιωαννίνων Θανάσης Παπαδόπουλος. Η πορεία που θα ακολουθήσει η τιμή του πετρελαίου είναι απρόβλεπτη λόγω των ανησυχητικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, ενώ θα εξαρτηθεί σε ένα βαθμό και από το αν τα διυλιστήρια κάνουν εκπτώσεις, καθώς κρατική επιδότηση στην αντλία δεν υπάρχει φέτος. Κατά τα άλλα, οι πολίτες θα στηριχθούν με το επίδομα θέρμανσης, το οποία θα δοθεί με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Απρόβλεπτη η πορεία

Σε πτωτική πορεία κινήθηκαν τα καύσιμα τις προηγούμενες ημέρες και στον Νομό Ιωαννίνων έπειτα από μία μεγάλη περίοδο με ανοδικές τάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η τιμή της απλής αμόλυβδης από 2,03 ευρώ στις αρχές του μήνα, έφτασε χθες να πωλείται στην περιοχή μας έναντι 1,85 ευρώ το λίτρο κατά μέσο όρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης ήταν χθες στα 1,75 ευρώ το λίτρο, όπως έκανε γνωστό ο Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν. Ιωαννίνων και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Θανάσης Παπαδόπουλος. 

«Αν η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινούσε σήμερα (σ.σ. χθες), η τιμή του θα ήταν στα 1,40 ευρώ το λίτρο. Δεν ξέρουμε όμως τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες γιατί υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να δημιουργήσουν αναπάντεχα προβλήματα όπως είναι τα τελευταία γεγονότα στο Ισραήλ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο λόγος στα διυλιστήρια!

Σημειώνεται ότι πέρυσι η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε με τιμή 1,45 ευρώ και στη συνέχεια με την επιδότηση του καυσίμου στην αντλία και την έκπτωση που παρείχαν οι εταιρίες έπεσε στα 1,20 ευρώ το λίτρο. Φέτος η επιδότηση του κράτους δεν υφίσταται, ενώ τα χαρτιά τους ως προς την παροχή εκπτώσεων δεν έχουν ανοίξει ακόμα και οι μεγάλες εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών στη χώρα μας, με τον Πρόεδρο των Βενζινοπωλών να εκφράζει την ελπίδα ότι τα διυλιστήρια θα δώσουν από τα υπερκέρδη τους μία έκπτωση στην τιμή του καυσίμου ώστε να έρθει τελικά στα περσινά επίπεδα. 

Μηδενικές παραγγελίες

Το πώς θα κινηθούν τα διυλιστήρια θα φανεί το επόμενο διάστημα. Προς το παρόν, λόγω του εξαιρετικά καλού καιρού και της υψηλής θερμοκρασίας, στα πρατήρια του Νομού δεν υπάρχουν παραγγελίες για πετρέλαιο όπως έκανε γνωστό ο κ. Παπαδόπουλος. «Είναι ξεκάθαρο ότι οι καταναλωτές θα προμηθευτούν πετρέλαιο όσο πιο αργά μπορούν εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό αλλά και λόγω οικονομικής δυσχέρειας», σημείωσε, προσθέτοντας πως εξαίρεση αποτελούν οι πολύ ορεινές περιοχές όπου το κρύο φτάνει νωρίτερα. Πάντως, ο ίδιος εκτίμησε ότι οι πολίτες θα βάλουν τελικά ίδιες ποσότητες καυσίμου με πέρυσι, λέγοντας ότι «το πετρέλαιο είναι η καλύτερη πηγή ενέργειας σήμερα, η οποία μπορεί να ζεστάνει καλά ένα σπίτι». 

Επίδομα θέρμανσης

Μπορεί φέτος κρατική επιδότηση στην αντλία να μην υπάρχει, όμως τα νοικοκυριά θα στηριχθούν για την αγορά καυσίμων μέσω της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης που αποτελεί βασικό βοήθημα τα τελευταία χρόνια

Όπως είναι ήδη γνωστό, τα ποσά παραμένουν ίδια όπως και την περσινή σεζόν, ωστόσο τα εισοδηματικά κριτήρια διευρύνθηκαν για τις οικογένειες με παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι φέτος θα πάρουν επίδομα περισσότερα νοικοκυριά με προστατευόμενα τέκνα. Πιο αναλυτικά, τη νέα χειμερινή σεζόν πάνω από  ένα εκατ. νοικοκυριά θα λάβουν επίδομα θέρμανσης το οποίο κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού, ενώ στις περιοχές με πολύ κρύο το επίδομα φτάνει έως και 1.000 ευρώ.

Το εισοδηματικό όριο παραμένει στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, αλλά για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο αυξάνεται σε 5.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δύο παιδιά το όριο εισοδήματος από 30.000 ευρώ ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος αυξάνεται από 33.000 ευρώ σε 39.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά και όριο τζίρου έως 80.000 ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που δήλωσαν φέτος στην Εφορία ακαθάριστα έσοδα πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.

Και για άλλα καύσιμα…

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το επίδομα θέρμανσης δεν αφορά μόνο την προμήθεια πετρελαίου. Θα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν επίσης φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης και πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Το επίδομα θα χορηγείται στα φυσικά πρόσωπα, για τα ακίνητα, τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Με συντελεστή ψύχους

Η βάση υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης καθορίζεται στα 350 ευρώ, για όλους τους δικαιούχους, το οποίο θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή επιδότησης ονομαζόμενο «συντελεστή βαθμοημέρας» και κλιμακούμενο από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος που επικρατεί σε κάθε περιοχή της χώρας, προκειμένου να προκύψει το ποσό επιδόματος που δικαιούται ο κάθε ενδιαφερόμενος. 

Επιπλέον, το ποσό του επιδόματος, όπως διαμορφώνεται μετά τον πολλαπλασιασμό της βάσης υπολογισμού με τον συντελεστή επιδότησης, θα προσαυξάνεται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου κατά 20%.

Για όσους δικαιούχους διαμένουν σε περιοχές όπου οι κλιματικές συνθήκες χαρακτηρίζονται το χειμώνα από δριμύ ψύχος και ο συντελεστής επιδότησης είναι ίσος με το 1 ή μεγαλύτερος από το 1, τα ποσά του επιδόματος θα είναι προσαυξημένα περαιτέρω κατά 25% με το μέγιστο ποσό να φθάνει μέχρι τα 1.000 ευρώ (αντί τα 800 ευρώ).