Κλίμα πόλωσης επιχείρησε να δημιουργήσει χθες ο Δήμαρχος…

«Ζεσταίνεται» η ατμόσφαιρα ενόψει της δεύτερης κάλπης στα Γιάννενα!

Επίθεση Δημ. Παπαγεωργίου σε Θ. Μπέγκα και αιχμές για «κέντρα - παράκεντρα»…

Ν. ΓΚΟΝΤΑΣ: Ψηφίστε κατά συνείδηση • Δεν δίνουν στήριξη οι άλλες παρατάξεις…

DHMARXEIO IOANNINON MPEGKAS PAPAGEORGIOY

• Στην τελική ευθεία για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών έχει μπει ο Δήμος Ιωαννιτών, η πορεία του οποίου την επόμενη πενταετία θα κριθεί από το αποτέλεσμα που θα βγάλει η κάλπη της ερχόμενης Κυριακής. 

Στόχος των δύο διεκδικητών της δημαρχίας, του Θωμά Μπέγκα και του Δημήτρη Παπαγεωργίου, είναι να προηγηθούν έστω με μία ψήφο του αντιπάλου τους, γεγονός που θα τους εξασφαλίσει τη νίκη. Κι ενώ το κλίμα έμοιαζε ήρεμο, «φωτιές» άναψε χθες ο Δήμαρχος, ο οποίος σε δήλωσή του εξαπέλυσε επίθεση στον Θ. Μπέγκα, ενώ άφησε υπόνοιες για αθέμιτες προεκλογικές πρακτικές στις Δημοτικές Ενότητες, χωρίς ωστόσο να αναφέρει γεγονότα, κάτι που προκαλεί ερωτήματα. Απομένει να φανεί αν ο κ. Μπέγκας, ο οποίος θα παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη τύπου, θα σηκώσει το… γάντι και θα απαντήσει. 

Όσο για τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, καμία μέχρι στιγμής δεν έδωσε στήριξη σε κάποιον υποψήφιο. Η πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση ήρθε χθες από τον Νίκο Γκόντα που ζήτησε από τους πολίτες να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

«Βέλη» Παπαγεωργίου

Ενώ όλα μέχρι χθες έμοιαζαν να κυλούν ομαλά στον Δήμο Ιωαννιτών ενόψει του δεύτερου γύρου, αν και προφανώς υπάρχει έντονο παρασκήνιο, με τους δύο διεκδικητές της δημαρχίας να κορυφώνουν τον αγώνα τους, ο Δήμαρχος σε γραπτή δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα επιχείρησε να πολώσει το κλίμα. 

Καταρχήν, ο Δημήτρης Παπαγεωργίου εξαπολύει επίθεση στον Θωμά Μπέγκα για τα πεπραγμένα της θητείας του στον Δήμο, τονίζοντας ουσιαστικά ότι δεν έκανε τίποτα άλλο από διαβουλεύσεις και μακέτες! Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «την Κυριακή κρίνονται τα επόμενα χρόνια για τα Γιάννενα. Για τον τόπο που ζούμε. Εγώ και η παράταξή μου δεν ζητούμε λευκή επιταγή. Ζητούμε την ευκαιρία για να ολοκληρώσουμε όσα ξεκινήσαμε και να βάλουμε τις βάσεις ώστε το 2030 η πόλη μας να βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή πρωτοπορία….

»Την Κυριακή οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο πρόσωπα και δύο πολιτικές. Είναι η πολιτική που εφαρμόστηκε από το 2014 μέχρι το 2019, πέντε ολόκληρα χρόνια δηλαδή και άφησε διαβουλεύσεις και μακέτες. Είναι και η πολιτική που ακολουθήθηκε από το 2019 μέχρι σήμερα και έχει ορατά έργα, παρά τις τεράστιες δυσκολίες και τα προβλήματα. Οι πολιτικές αυτές πρέπει να αξιολογηθούν. Παράλληλα με τα πρόσωπα που είτε τις εφάρμοσαν είτε θα τις εφαρμόσουν τα επόμενα πέντε χρόνια».

«Κέντρα και… παράκεντρα»!

Στη συνέχεια ο κ. Παπαγεωργίου κάνει λόγο για «κέντρα και παράκεντρα», τονίζοντας ότι δεν θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν στα δημοτικά πράγματα και έπειτα εστιάζει στις Δημοτικές Ενότητες αφήνοντας υπόνοιες για αθέμιτες πρακτικές «κύκλων» που όμως δεν κατονομάζει ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών. Δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες ούτε διευκρινίζει αν ως «κέντρο» ή παράκεντρο» εννοεί κάποια άλλη παράταξη ή όχι. Πρόκειται για αναφορές που προκαλούν ερωτήματα και, καθώς δεν αποσαφηνίζονται, οδηγούν στην υπόθεση ότι έγιναν μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν εντυπώσεις σε βάρος του Θ. Μπέγκα και της παράταξής του.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος σημειώνει τα εξής: «Εγώ προσωπικά δεσμεύομαι ότι η παράταξή μου, ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, μία πραγματική αυτοδιοικητική δύναμη, θα διοικεί το Δήμο με διαφάνεια και υπευθυνότητα. Χωρίς να επιτρέπει σε κανένα κέντρο ή παράκεντρο να επιστρέψει στα δημοτικά πράγματα. Θέλω να κάνω μία ιδιαίτερη αναφορά στις Δημοτικές Ενότητες. Γνωρίζουμε τι συμβαίνει και από πού συμβαίνει. Βλέπουμε την ιστορία να επαναλαμβάνεται. Συγκεκριμένοι κύκλοι δεν συνετίστηκαν. Καλώ τους κατοίκους να μην υποκύψουν σε εκφοβισμούς και εκβιασμούς. Τους καλώ να απελευθερωθούν την Κυριακή και όλοι μαζί να βάλουμε τέλος σε ότι θέλει να μας κρατά στο παρελθόν».

Οι Δημοτικές Ενότητες

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περιφερειακές Δημοτικές Ενότητες, πλην της Νήσου όπου προηγήθηκε η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» - όμως εκεί οι ψήφοι είναι λίγοι και δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα το εκλογικό αποτέλεσμα - η απόσταση που χωρίζει τις παρατάξεις Μπέγκα και Παπαγεωργίου είναι μεγάλη. Συγκεκριμένα, στη Δ.Ε. Μπιζανίου η «Ενότητα Πολιτών έλαβε ποσοστό 42,29% ενώ τα «Γιάννενα Νέα Εποχή» 19,18%. Στη Δ.Ε. Παμβώτιδας η διαφορά είναι ανάλογη, με 43,66% για τον Θ. Μπέγκα και 21,45% για τον Παπαγεωργίου, ενώ στη Δ.Ε. Περάματος  τα ποσοστά των δύο είναι 39,73% και 17,55% αντίστοιχα. 

Η πιο μικρή διαφορά ανάμεσα στις δύο παρατάξεις καταγράφεται στη Δ.Ε. Ιωαννίνων, δηλαδή στον παλιό Δήμο Ιωαννιτών, όπου τις δύο παρατάξεις χωρίζουν λιγότερες από τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες (Μπέγκας 29,58%, Παπαγεωργίου 25,91%). Οι αναλογίες αυτές πιθανώς εξηγούν τις χθεσινές αναφορές του κ. Παπαγεωργίου…

Οι άλλες παρατάξεις

Όσον αφορά στις άλλες δημοτικές παρατάξεις, οι οποίες έμειναν εκτός δεύτερου γύρου, καμία, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έλαβε απόφαση στήριξης ενός από τους δύο διεκδικητές της δημαρχίας και δύσκολα θα αλλάξει κάτι σ’ αυτό.

Σαφής και ξεκάθαρη ήταν η τοποθέτηση χθες  του Νίκου Γκόντα, επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας», ο οποίος κάλεσε τους Γιαννιώτες να ψηφίσουν ελεύθερα την ερχόμενη Κυριακή. Σε δήλωσή του ο κ. Γκόντας επισημαίνει τα ακόλουθα: «Με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του τόπου μας, συμμετείχαμε στις τρέχουσες δημοτικές εκλογές. Με ήθος αρχές και αξίες δώσαμε ένα έντιμο και καθαρό αγώνα με την πεποίθηση ότι έτσι εκπληρώνουμε το καθήκον μας. Δεν συμμετείχαμε, ούτε συμμετέχουμε σε κέντρα και παράκεντρα εξουσίας που δεν εξυπηρετούν το καλό του τόπου μας. Είναι αυτονόητο ότι την Κυριακή οι συμπολίτες μας πρέπει να κρίνουν ελεύθερα με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της ιστορικής μας πόλης».

Το ζήτημα απασχόλησε, σύμφωνα με πληροφορίες, την προχθεσινή συνεδρίαση της παράταξης «Ιωάννινα_2023» της Τατιάνας Καλογιάννη, η οποία επίσης δεν έλαβε απόφαση στήριξης κάποιου από τους Θ. Μπέγκα και Δημ. Παπαγεωργίου. Τέλος, τόσο η «Λαϊκή Συσπείρωση» όσο και η «Αριστερή Παρέμβαση» στα Γιάννενα κάλεσαν τους πολίτες να ρίξουν λευκό ή άκυρο στην κάλπη ή να απέχουν τελείως, ενώ απομένει να φανεί αν θα πάρουν θέση υπέρ κάποιου ο Παντελής Κολόκας και η «Όμορφη Πόλη», κάτι που αυτή τη στιγμή φαντάζει απίθανο.