Ξεκίνησε χθες η διάθεσή του από τα πρατήρια

Με τιμή 1,40 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης στο Ν. Ιωαννίνων!

- Εκπτώσεις έως 5% δίνουν οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων

PETRELAIO MANIKA

Με μέση τιμή στα πρατήρια του Νομού Ιωαννίνων τα 1,39 – 1,40 ευρώ ξεκίνησε χθες η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενόψει του φετινού χειμώνα. Παραγγελίες προς το παρόν δεν υπάρχουν, βοηθούντος και τος καλού καιρού, ωστόσο διάχυτη είναι η ανησυχία του κλάδου για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που μπορεί να οδηγήσουν την τιμή του καυσίμου σε ανοδική προεία το επόμενο διάστημα. 

Αυτό ανέφερε χθες στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Ιωαννίνων και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Θανάσης Παπαδόπουλος, ο οποίος επισήμανε πως η τιμή διάθεσης του πετρελαίου τους αμέσως επόμενους μήνες θα εξαρτηθεί αφενός από την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου στις διεθνείς αγορές και αφετέρου από τις εξελίξεις στο «μέτωπο» του Ισραήλ, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αύξησή του. 

Οι εκπτώσεις

Πάντως, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην έναρξη της χειμερινής περιόδου είναι 10 λεπτά χαμηλότερη σε σύγκριση με την τιμή που διαμορφώθηκε κατά την αρχή της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι. Ωστόσο, οι τιμές τελικά έπεσαν ύστερα από επιδότηση στην αντλία που κατέβαλε ο κρατικός προϋπολογισμός και πρόσθετη επιδότηση από τα διυλιστήρια. Φέτος η επιδότηση στην αντλία δεν υπάρχει, ωστόσο οι εταιρείες εμπορίας εμφανίζονται διατεθειμένες να βοηθήσουν τους καταναλωτές. 

Ήδη, όπως έγραψε χθες ο «Π.Λ.», η ΕΚΟ δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να προμηθευτούν πετρέλαιο με έκπτωση 5% και με εξόφληση σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτικές κάρτες για όσους κάνουν παραγγελίες μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Αντίστοιχη έκπτωση ανακοίνωσε και η Helleniq Energy.

…Και το επίδομα

Πάντως, επίδομα πετρελαίου θα δοθεί κανονικά και τη νέα χειμερινή σεζόν με περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά να μοιράζονται 237 εκατ. ευρώ. Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, ενώ οι πρώτες πληρωμές αναμένονται εντός Δεκεμβρίου.

Το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 έως και 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού και φέτος δεν θα είναι για κανέναν «διπλό» όπως ίσχυσε πέρυσι για όσους επέλεξαν εναλλακτικά καύσιμα έναντι της χρήσης φυσικού αερίου.

Η πληρωμή του σχεδιάζεται να γίνει σε τρεις δόσεις. Έως τα τέλη Δεκεμβρίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Δεκεμβρίου. Έως τις 29 Φεβρουαρίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τη 15η Φεβρουαρίου. Έως τις 28 Απριλίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τη 14η Απριλίου.