Η… επανάπαυση της Ν.Δ. στις νίκες του α’ γύρου έφερε χθες μεγάλες ήττες!

- Έχασε τις πέντε (από τις έξι) Περιφέρειες και τους Δήμους Αθήνας - Θεσσαλονίκης

- Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν ήταν μια ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη Ν.Δ.

KALPES DHMOTIKES PERIFEREIAKES EKLOGES

• Πολλές εκπλήξεις… έβγαλε χθες η κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών, με βασικό αποδέκτη τη Νέα Δημοκρατία, η οποία… επαναπαύτηκε στα αποτελέσματα του α’ γύρου και χθες… προσγειώθηκε απότομα!

Από τις έξι Περιφέρειες έχασε τις πέντε, ενώ δεν τα κατάφεραν ούτε οι «εκλεκτοί» της στους μεγάλους Δήμους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα). 

Το μήνυμα της χθεσινής κάλπης φαίνεται πως πήρε ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα παραδέχτηκε ότι «δεν ήταν μία ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία», αν και έσπευσε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι «τα πολιτικά συμπεράσματα ως προς την κατανομή των δυνάμεων των κομμάτων ουσιαστικά βγήκαν την προηγούμενη Κυριακή, την πρώτη Κυριακή».

Και πρόσθεσε: «Είναι σαφές ότι υπήρξε μία αντισυσπείρωση πολλών δυνάμεων απέναντι σε υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας…».

 Ειδική αναφορά έκανε και στην ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή, σημειώνοντας ότι είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας προβληματίσει όλους!

Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα ότι «η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα, στη γη. Να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα ανά πάσα στιγμή και να αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για να βελτιώνει την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, με έμφαση στη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα, στο πολιτικό πρόταγμα».

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους Περιφερειάρχες και τους δημάρχους που εξελέγησαν χθες, ότι είναι χρέος της κυβέρνησης να συνεργαστεί μαζί τους. «Έχουμε στηρίξει ουσιαστικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού και προσμένουμε σε μια γόνιμη και παραγωγική συνεργασία με όλους τους εκλεγμένους Περιφερειάρχες και Δημάρχους», τόνισε.

Η χθεσινή εικόνα 

- Στον χθεσινό β’ γύρο οι επίσημες υποψηφιότητες της Νέας Δημοκρατίας δεν τα κατάφεραν κι έχασαν από τους «γαλάζιους αντάρτες», πλήν της Περιφέρειας Θεσσαλίας που εξελέγη με ποσοστό 59,67% ο ανεξάρτητος Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος είχε την στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Μεγάλος χαμένος ο νυν Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός της Ν.Δ., ο οποίος έλαβε 40,33%.

-Στη Δυτική Μακεδονία, ο «γαλάζιος αντάρτης», Γιώργος Αμανατίδης επικράτησε του Γιώργου Κασαπίδη με 56,76% έναντι 43,24%.

- Το ίδιο και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου ο «γαλάζιος αντάρτης» Ιωάννης Τρεπεκλής κατάφερε με ευκολία να… εκθρονίσει τη νυν Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα. Με ποσοστό 65,40%, έναντι 34,60% την έστειλε στην αντιπολίτευση.

- Ίδια η εικόνα και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου ο «γαλάζιος αντάρτης» Κωνσταντίνος Μουτζούρης, κέρδισε τον «εκλεκτό» της Νέας Δημοκρατίας Αλκιβιάδη Στεφανή με 54,70% έναντι 45,30%.

- Και στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη ο «γαλάζιος αντάρτης»  Χριστόδουλος Τοψίδης αν και με μικρή διαφορά, επικράτησε με 50,86% του επίσημου υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας και απερχόμενου Περιφερειάρχη, Χρήστου Μέτιου, ο οποίος έλαβε 49,14%.

-Μόνο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο επίσημος υποψήφιος της Ν.Δ. Δημήτρης Πτωχός, φίλος και συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά επικράτησε του «γαλάζιου αντάρτη» Πέτρου Τατούλη με 52,78% έναντι 47,22%.

Έχασε τους μεγάλους Δήμους

Μη αναμενόμενες απώλειες είχε η Ν.Δ. και στους τρεις μεγάλους Δήμους της χώρας, όπου η Ν.Δ. είχε ανοιχτά δώσει «χρίσματα». 

-Στην Αθήνα, ο Κώστας Μπακογιάννης ηττήθηκε από τον Χάρη Δούκα, ο οποίος κατάφερε να επικρατήσει του νυν δημάρχου με 55,96% έναντι 44,04%.

- Αλλαγή στον δημαρχιακό θώκο έγινε και στον δεύτερο μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, τη Θεσσαλονίκη. Ο Στέλιος Αγγελούδης αναδείχθηκε νικητής με μεγάλη διαφορά (67,33%) από τον νυν δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα (32,67%).

- Τέλος στην Πάτρα, ο προερχόμενος από τη Νέα Δημοκρατία, Κωνσταντίνος Σβόλης, δεν κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση και έχασε από τον υποψήφιο του ΚΚΕ, Κώστα Πελετίδη που εξασφάλισε την τρίτη διαδοχική θητεία (!) με 56,69% έναντι 43,31%.