Τιμάται σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης της νόσου

Η έγκαιρη διάγνωση «ασπίδα» κατά του καρκίνου του μαστού!

Ο μαστογραφίες και ο τακτικός έλεγχος από εξειδικευμένους γιατρούς σώζουν ζωές τονίζει στον «Π.Λ.» ο Καθηγητής Χειρουργικής Π.Γ.Ν.Ι. Χαρ. Χαρίσης

Πάνω από 100.000 γυναίκες έχουν εξεταστεί μέχρι τώρα από τη Μονάδα Παθήσεων Μαστού Ιωαννίνων…

MASTOGRAFIA

• Μεγάλος αριθμός γυναικών νοσεί κάθε χρόνο στη χώρα μας από καρκίνο του μαστού, ο οποίος όμως δεν είναι πλέον… ανίκητος. Η πρόληψη και κυρίως η έγκαιρη διάγνωσή του οδηγούν στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων στην ίαση των ασθενών εξασφαλίζοντας τη μακροχρόνια επιβίωσή τους.

Αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα που στέλνει μέσω του «Π.Λ.» ο Καθηγητής Χειρουργικής Χαράλαμπος Χαρίσης, επιστημονικά υπεύθυνος της Μονάδας Παθήσεων Μαστού που λειτουργεί στη Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Πρόκειται για μια Μονάδα που έχει εξετάσει περίπου 100.000 γυναίκες από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα κι έχει διενεργήσει μέσα στο ίδιο διάστημα χιλιάδες χειρουργικές επεμβάσεις. Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού ο κ. Χαρίσης τονίζει τη σημασία τακτικής διενέργειας μαστογραφίας αλλά και ελέγχου (ψηλάφησης) που πρέπει, όπως αναφέρει, να γίνεται από εξειδικευμένους γιατρούς. 

Πρόληψη ίσον ίαση…

«Η πρόληψη και η ίαση είναι σχεδόν ταυτόσημες έννοιες για τη συγκεκριμένη πάθηση, όπως και για άλλες κακοήθειες και νεοπλάσματα. Το ένα προϋποθέτει το άλλο, δηλαδή η διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο με τα μέσα που διαθέτουμε εδώ και χρόνια, ιδίως τη μαστογραφία, οδηγεί σήμερα σε πλήρη θεραπεία στο 85 έως 90% των περιπτώσεων», σημειώνει με έμφαση ο Χαράλαμπος Χαρίσης.

Η ίαση από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου έχει επιβεβαιωμένο ορίζοντα μίας δεκαετίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι μεγαλύτερο το διάστημα, όμως δεν υπάρχουν ακόμα συγκεκριμένες στατιστικές που να το πιστοποιούν, αναφέρει. Εξάλλου, όπως υπενθυμίζει ο κ. Χαρίσης, παλαιότερα ο μέσος όρος επιβίωσης μίας γυναίκας με τη συγκεκριμένη νόσο ήταν περίπου πέντε χρόνια. Με άλλα λόγια, η πρόοδος που έχει σημειωθεί στον συγκεκριμένο τομέα είναι μεγάλη. 

Ασφαλείς οι μαστογραφίες!

Μάλιστα, ο Καθηγητής κάνει και μία άλλη ιδιαίτερα σημαντική επισήμανση όσον αφορά στις μαστογραφίες, τις οποίες πολλές γυναίκες φοβούνται σήμερα λόγω ακτινοβολίας και γι’ αυτό αποφεύγουν να κάνουν.

Όπως σημειώνει με έμφαση, οι συγκεκριμένες εξετάσεις έχουν εξελιχθεί πολύ τεχνικά και οι σημερινές μαστογραφίες δεν έχουν καμία σχέση με τις παλιότερες, οι οποίες είχαν όντως πολλή ακτινοβολία. Οι ψηφιακές μαστογραφίες που γίνονται στις μέρες μας έχουν ελάχιστη ακτινοβολία, με τον κ. Χαρίση να τονίζει ότι η δόση της είναι το ένα χιλιοστό της επιτρεπόμενης δόσης που μπορεί να πάρει ένας ακτινολόγος γιατρός μέσα σε ένα χρόνο χωρίς να διατρέξει κανένα κίνδυνο. «Είναι πολύ ασφαλής η δόση και είναι τραγικό λάθος για τις γυναίκες να αποφεύγουν τις μαστογραφίες για από τον φόβο της ακτινοβολίας», τονίζει χαρακτηριστικά.  

Τακτικός έλεγχος

Πότε όμως πρέπει μία γυναίκα να ξεκινήσει τον έλεγχο κάνοντας μαστογραφία; Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Χαρίση, από την ηλικία των 40 ετών κι έπειτα καλό είναι να γίνεται μία εξέταση κάθε ένα ή δύο χρόνια, ανάλογα με την περίπτωση. Φυσικά, η σχετική οδηγία αλλάζει με τα χρόνια και από χώρα σε χώρα, σύμφωνα με τα πορίσματα των νέων μελετών. Για παράδειγμα, το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» προτείνει να διενεργείται μία μαστογραφία ανά διετία μετά τα 50 έτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται μαστογραφία κάποιες γυναίκες πριν τα 40 ή ότι άλλες που είναι άνω των 50 ετών δε πρέπει να κάνουν κάθε χρόνο. Είναι κάτι που πρέπει η καθεμία να διευκρινίζει με τον μαστολόγο ή τον γυναικολόγο της, αφού η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του μαστού διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. 

Όσο για το μέχρι πότε πρέπει να διενεργούνται μαστογραφίες, αυτό επίσης είναι σχετικό, με τον κ. Χαρίση να επισημαίνει ότι γενικά συνιστώνται μέχρι και την ηλικία των 75 ετών περίπου, καθώς συνήθως από τέτοιες ηλικίες και μετά και αν εκδηλωθεί η νόσος, είναι λιγότερο επιθετική. 

Σχετικά δε με την ψηλάφηση για την ανίχνευση τυχόν όγκου στον μαστό, ο Καθηγητής συνιστά αυτή να γίνεται από εκπαιδευμένο γενικό γιατρό ή από εξειδικευμένο μαστολόγο, καθώς, όπως σημειώνει, η αυτοεξέταση θεωρείται πλέον μία διαδικασία δύσκολη και αγχωτική που δεν εγγυάται αποτελεσματική πρόληψη. «Η αυτοεξέταση έχει μπει σε δεύτερη μοίρα τα τελευταία χρόνια διεθνώς», επισημαίνει χαρακτηριστικά. 

Η Μονάδα Μαστού

Δεν είναι όσο γνωστό θα έπρεπε στην τοπική κοινωνία, όμως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια Μονάδα Παθήσεων Μαστού, η οποία ανήκει στη Χειρουργική Κλινική του Π.Γ.Ν.Ι..

Η συγκεκριμένη Μονάδα ιδρύθηκε το 1984 και όλα αυτά τα χρόνια έχει διενεργήσει εξετάσεις σε περισσότερες από 100.000 γυναίκες, ενώ έχουν χειρουργηθεί περίπου 6.000 καρκινοπαθείς. Πρόκειται για εντυπωσιακά νούμερα που δείχνουν αφενός πως ο καρκίνος του μαστού είναι μία αρκετά διαδεδομένη ασθένεια και αφετέρου ότι υπάρχει στην περιοχή μας δομή κατάλληλη για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή του.

Η συγκεκριμένη Μονάδα στελεχώνεται από τον Χαράλαμπο Χαρίση ως επιστημονικό υπεύθυνο και άλλους δύο γιατρούς και τα ραντεβού σ’ αυτήν κλείνονται μέσω των Εξωτερικών Ιατρείων του Νοσοκομείου στα τηλέφωνα: 26510 - 99500, 99504, 99505.