Η περιοχή Πωγωνίου υπήρξε το πεδίο των πιο κρίσιμων συγκρούσεων

Το Έπος του «ΟΧΙ» να τιμάται επίσημα στο φυσικό του χώρο!

- Στο Χάνι Δελβινάκι σήμερα οι επετειακοί εορτασμοί - Αύριο (19.25) θα γίνει η αναπαράσταση της ιστορικής Μάχης του Καλπακίου

- Κ. ΚΑΨΑΛΗΣ (Δήμαρχος Πωγωνίου): Να μείνει ζωντανή η μνήμη των Ηρώων…

KALPAKI MOYSEIO POLEMOY PINAKIDA

Με τη λαμπρότητα που αρμόζει στην ιστορική σημασία των γεγονότων ετοιμάζεται να γιορτάσει η Ήπειρος την 83η Επέτειο από το Έπος του ΄40 – 41, στη διάρκεια του οποίου γράφτηκαν στα ελληνοαλβανικά βουνά χρυσές σελίδες αυτοθυσίας και ηρωισμού.

Την τιμητική της έχει φυσικά η περιοχή του Πωγωνίου, η οποία αποτέλεσε το πεδίο των πρώτων συγκρούσεων ανάμεσα στους εισβολείς Ιταλούς και τους Έλληνες, που κατέληξαν στην άτακτη υποχώρηση των φασιστικών λεγεώνων. Γι’ αυτό και με αφορμή τη φετινή Επέτειο «ζωντανεύει» ξανά το αίτημα για μεταφορά του επίσημου εορτασμού του ΟΧΙ από τη Θεσσαλονίκη στην περιοχή μας, κάτι που θα ήταν απολύτως δικαιολογημένο από ιστορική άποψη. Αποκορύφωμα των φετινών επετειακών εορτασμών του Δήμου Πωγωνίου θα είναι η αυριανή αναπαράσταση της ιστορικής Μάχης του Καλπακίου, με τον Δήμαρχο Κώστα Καψάλη να κάνει λόγο για την ανάγκη οι Ήρωες να μην ξεχαστούν ποτέ. 

«Ζωντανή η μνήμη…»

«Η μνήμη των Ηρώων πρέπει να παραμείνει ζωντανή και ο Δήμος Πωγωνίου, με τις ιστορικές εκδηλώσεις ‘Καλπάκια’, βάζει το δικό του λιθαράκι για να μην ξεχαστεί κανένας από εκείνους που έχασαν τη ζωή τους σε αυτά τα ιερά χώματα και για να διατηρείται άσβεστη η φλόγα της ελληνικής ιστορίας», τόνισε χθες ο Δήμαρχος Πωγωνίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των επετειακών εορτασμών στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «Καλπάκια» ξεκίνησαν το 1995 με στόχο να αποτίνουν φόρο τιμής σε όσους πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Οι φετινές εκδηλώσεις θα είναι λαμπρές, όμως σε εκκρεμότητα παραμένει το αίτημα των Ηπειρωτών ο επίσημος εορτασμός για την Εθνική Επέτειο του ΟΧΙ αντί της Θεσσαλονίκης, να γιορτάζεται στον χώρο όπου έλαβαν χώρα τα σημαντικότερα γεγονότα του Πολέμου του 1940 – 41. Όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιούνται με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρους, της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, της 8ης Ταξιαρχίας και φορέων της περιοχής.

Στο Χάνι Δελβινάκι

Στο Χάνι Δελβινακίου θα μεταφερθούν οι επετειακοί εορτασμοί για το Έπος του ΄40 σήμερα, Πέμπτη με ώρα έναρξης τις 18:00. Συγκεκριμένα, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων. Στη συνέχεια θα χαιρετίσουν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου  Αλέκος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ενώ στις 18:30 θα ακολουθήσει ομιλία από τον κ. Νίκο Θεοδοσίου, συνταξιούχο εκπαιδευτικό, με θέμα «Το Έπος του ’40 και το Ανεξάρτητο Τάγμα Δελβινακίου».

Η αναπαράσταση

Αύριο, Παρασκευή τα «Καλπάκια» θα κορυφωθούν με την καθιερωμένη αναπαράσταση της ιστορικής του Καλπακίου παραπλεύρως του Μνημείου του Μαχητή. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 18.10 με έπαρση της σημαίας και θα ακολουθήσουν επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων στο χώρο του Μνημείου.

Στις 18.45 θα γίνει τοπογραφική ενημέρωση από Αξιωματικό της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας και στις 18:55 θα ακολουθήσουν επετειακά τραγούδια του έπους του 1940, από τη Στρατιωτική Μουσική Μπάντα. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Πωγωνίου θα καλωσορίσει τους παριστάμενους και ο Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., Κωνσταντίνος Π. Χρήστου θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα «Ο Αγώνας του 1940 στην ιστορία και το παρόν». Στις 19:25 θα γίνει η αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου.

Στη Μονή Σωσίνου

Τα φετινά «Καλπάκια» θα ολοκληρωθούν μεθαύριο, Σάββατο στην ιστορική Μονή Σωσίνου. Στις 08.00 θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον Ναό της Ευαγγελίστριας και στις 10.10 θα ακολουθήσουν επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Στις 10.30 θα χαιρετίσει ο Κώστας Καψάλης και στις 10:35 θα ακολουθήσει ομιλία από τον κ. Θωμά Δημητρίου, Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Παρακαλάμου με θέμα «28η Οκτωβρίου 1940: Οι πρώτες μέρες του πολέμου μέσα από μαρτυρίες των κατοίκων και των στρατιωτών της περιοχής». Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ποιήματα από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Παρακαλάμου.

Σε άλλους Δήμους

- Επετειακές εκδηλώσεις για το ΟΧΙ θα γίνουν σε όλη την Ήπειρο. Στα Γιάννενα θα κορυφωθούν το ερχόμενο Σάββατο και ώρα 12 μ. με την καθιερωμένη παρέλαση, ενώ θα προηγηθούν Θεία Λειτουργία, καταθέσεις στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων και ομιλία με ιστορικό περιεχόμενο.

- Οι επετειακές εκδηλώσεις στον Δήμο Ζίτσας θα είναι διήμερες και θα λάβουν χώρα αύριο και το Σάββατο. Θα κορυφωθούν με μαθητική παρέλαση ανήμερα της 28ης στο κέντρο της Ελεούσας. 

- Διήμεροι θα είναι οι εορτασμοί και στην Κόνιτσα. Αύριο θα γίνουν εκδηλώσεις στα σχολεία, ενώ το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της κωμόπολης. 

- Με δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση, καταθέσεις στεφάνων και παρέλαση στο κέντρο της Φιλιππιάδας θα τιμήσει και ο Δήμος Ζηρού την Εθνική Επέτειο. Εκδηλώσεις θα γίνουν επίσης σε Θεσπρωτικό και άλλες Τοπικές Κοινότητες του Δήμου.