«Καρποφορούν» οι έρευνες που διεξάγει το επιστημονικό του προσωπικό

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων πρωτοπορεί στην αντιμετώπιση των όγκων

Ακριβέστερη ανάλυση των νεοπλασμάτων σε εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα δίνει μία νέα μέθοδος που ανέπτυξε η Νευροχειρουργική Κλινική

• Τι αναφέρει η Διοίκηση του Π.Γ.Ν.Ι.

XEIROYRGEIO NEYROXEIROYRGOS 26 10 23

• Διεθνώς πρωτοπορεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων όσον αφορά στις έρευνες που διεξάγει το υψηλού επιπέδου επιστημονικό του προσωπικό και τις καινοτόμες μεθόδους που εφαρμόζει για τη θεραπεία των χιλιάδων ασθενών του. 

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται μία νέα πρωτοποριακή σε παγκόσμιο επίπεδο τεχνική που έχει αναπτύξει η Νευροχειρουργική Κλινική, η οποία βοηθάει στην πιο αποτελεσματική ανάλυση των όγκων, επιτρέποντας στους χειρουργούς να προσδιορίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τον βαθμό κακοήθειας και να πράττουν ανάλογα. Την ανακοίνωση για τη νέα αυτή και ιδιαίτερα σημαντική μέθοδο έκανε χθες η Διοίκηση του Ιδρύματος, επισημαίνοντας τις πολλαπλές εφαρμογές που έχει σε νεοπλάσματα που, πλην του εγκεφάλου, εντοπίζονται και σε άλλα ζωτικά όργανα του ανθρώπου.  

Πρωτοποριακή τεχνική

Στα πλαίσια ερευνητικών πρωτοκόλλων εφαρμόζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, η διεγχειρητική κυτταρομετρία ροής, η οποία, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση του Π.Γ.Ν.Ι, αποτελεί πρωτοποριακή τεχνική σε διεθνές επίπεδο στη χειρουργική συμπαγών όγκων. 

Πρόκειται για τεχνική που ανέπτυξαν επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, η οποία επιτρέπει την ταχεία και αξιόπιστη ανάλυση συμπαγών όγκων με χρήση κυτταρομετρίας ροής, σε πραγματικό χρόνο, κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. 

Η συγκεκριμένη μελέτη ξεκίνησε από τη συνεργασία της Νευροχειρουργικής Κλινικής και συγκεκριμένα του Αναπληρωτή Καθηγητή Γεώργιου Αλεξίου υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Νευροχειρουργικής Σπυρίδωνα Βούλγαρη με τη Μονάδα Μοριακής Βιολογίας και Μεταφραστικής Κυτταρομετρίας Ροής του Πανεπ. Νοσοκομείου, επιστημονικός υπεύθυνος της οποίας είναι ο Γεώργιος Βαρθολομάτος, βιοχημικός. 

Καλύτερη πρόγνωση

Η καινοτόμος αυτή τεχνική, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Διοίκησης του Π.Γ.Ν.Ι.,  δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να διακρίνει τον τύπο του νεοπλάσματος, το βαθμό κακοήθειας και τα όρια του όγκου με σημαντική ακρίβεια, καθοδηγώντας τις αποφάσεις του στην επέμβαση που πρόκειται να διενεργήσει.

Αυτό διευκολύνει την ακριβέστερη εξαίρεση του όγκου, γεγονός που εκτιμάται πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη πρόγνωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μελέτες αυτές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Παθολογοανατομικό/Κυτταρολογικό Εργαστήριο του  Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Πολλαπλές οι εφαρμογές

Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει εφαρμοστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, στα πλαίσια ερευνητικού πρωτοκόλλου και σε πολλαπλές ερευνητικές μελέτες, όχι μόνο για όγκους εγκεφάλου, αλλά και άλλα συμπαγή νεοπλάσματα, όπως μαστού, παχέος εντέρου, ήπατος και γυναικολογικούς καρκίνους. 

Τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευτεί στο βιβλίο, με τίτλο «Διεγχειρητική Κυτταρομετρία Ροής» (Intraoperative Flow Cytometry, Springer, Nature, 2023), το οποίο μπορεί να αποτελέσει, όπως τονίζεται, οδηγό για άλλους χειρουργούς που θα ήθελαν να την εφαρμόσουν, στα πλαίσια ερευνητικών πρωτοκόλλων, οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα και στον κόσμο. Ευχαριστώντας τους εμπλεκόμενους, η Διοίκηση του Π.Γ.Ν.Ι. καταλήγει στην ανακοίνωσή της σημειώνοντας πως «η εφαρμογή της πρωτοπόρου αυτής τεχνικής στην κλινική πράξη απαιτεί περισσότερες μελέτες για κάθε είδος όγκου ξεχωριστά».