Εγκαινιάστηκε χθες επίσημα από τον Πρόεδρο της Βουλής

Το αρχοντικό Κ. Φρόντζου ζωντανός χώρος Πνεύματος και Πολιτισμού!

Κ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Εκπληρώνεται η θέληση του διαθέτη το σπίτι του να υπηρετήσει τα Γιάννενα…

• Κ. ΠΕΤΣΙΟΣ (Πρόεδρος ΙΜΙΑΧ): Θα φιλοξενεί ημερίδες, επιστημονικά συνέδρια, καλλιτεχνικές συναντήσεις…

OIKIA FRONTZOY TASOYLAS EGKAINIA 27 10 23

Την αίγλη που είχε πολλά χρόνια πριν, τις δεκαετίες του ΄50, του ΄60 και του 70΄, όταν στις αίθουσές του ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Φρόντζος έβαζε τις βάσεις για την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και οραματίζονταν τα «Δωδωναία», ενώ η σύζυγός του Αμαλία δημιουργούσε στον αργαλειό της ενδύματα για λογαριασμό οίκων υψηλής ραπτικής του εξωτερικού, απέκτησε και πάλι το ομώνυμο αρχοντικό της οδού Φρόντζου. 

Πλήρως ανακαινισμένο εσωτερικά και εξωτερικά, με μόνη εκκρεμότητα την υπό διαμόρφωση πίσω αυλή, το επιβλητικό διατηρητέο κτίριο με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία εγκαινιάστηκε χθες επίσημα από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, με απόφαση του οποίου χρηματοδοτήθηκαν οι εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασής του. Ο κ. Τασούλας στον χαιρετισμό του χαρακτήρισε τον αείμνηστο δήμαρχο Ιωαννίνων «μεγαθήριο δημιουργίας» που πρέπει να είναι παράδειγμα για όλους, σημειώνοντας ότι και ο ίδιος ως νέος γαλουχήθηκε από την παρουσία του. 

Στόχος του Ιδρύματος Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου είναι, όπως ανέφερε από τη δική του πλευρά ο Πρόεδρος του ΙΜΙΑΧ Κωνσταντίνος Πέτσιος, το κτίριο να μη λειτουργήσει μόνο ως μουσείο αλλά και ως ζωντανός χώρος τέχνης και πνεύματος.  

Ο Κώστας Τασούλας

Τη συγκίνησή του εξέφρασε ο Κώστας Τασούλας, για το γεγονός πως, «χάρη στη Βουλή, στους συναδέλφους μου, στην πρόταση του Ιδρύματος Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου διασώζεται και αναδεικνύεται η οικία Κων/νου Φρόντζου για να υπηρετήσει με τη σύγχρονη έννοια τη βούληση του διαθέτη της, ο οποίος θέλησε να τεθεί και το σπίτι του στην υπηρεσία του πολιτισμού στα Γιάννενα». 

Όπως είπε ο κ. Τασούλας, η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, στην οποία μετέχουν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα ενέκρινε ομόφωνα αυτή τη χορηγία, τονίζοντας πως μαζί με την οικία ανακαινισμένη είναι και η μνήμη του Κων/νου Φρόντζου. Δήλωσε δε βέβαιος ότι «και οι νέοι Γιαννιώτες, επισκεπτόμενοι αυτή την κατοικία θα βρουν αφορμή για να ανακαλύψουν πως ο δημόσιος βίος ανθεί όταν υπάρχουν μεγαθήρια δημιουργικότητας ώστε ως πολίτες να επιβραβεύουν μεγαθήρια δημιουργικότητας».

«Αποκάλυψε τις ρίζες μας…»

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Βουλής θύμισε πως ο Κων/νος Φρόντζος εξελέγη δήμαρχος την τρίτη φορά που έθεσε υποψηφιότητα και βουλευτής Ιωαννίνων την έκτη φορά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Άρα, αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει να τους ανακαλύπτουμε λίγο νωρίτερα, ώστε έργω δηλούσθαι τας τιμάς», παραπέμποντας στο σχετικό απόσπασμα από τον Επιτάφιο του Περικλή.

Ο κ. Τασούλας έκανε και μία προσωπική αναφορά από την εποχή της παιδικής του ηλικίας, λέγοντας ότι ως μικρός Γιαννιώτης γαλουχήθηκε με την παρουσία του αείμνηστου δημάρχου, ο οποίος χάραξε τόσο τη νιότη, όσο και την ωριμότητά του. «O Φρόντζος μας αποκάλυψε τις ρίζες μας, μας στέριωσε την προοπτική μας και εμείς σήμερα είμαστε εδώ για να καλωσορίσουμε και πάλι το πνεύμα του στην κατοικία του», κατέληξε.

Ο Πρόεδρος ΙΜΙΑΧ

Ιδιαίτερη στιγμή για το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου χαρακτήρισε τη χθεσινή ο Πρόεδρός του Κωνσταντίνος Πέτσιος, καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς η οικία του ιδρυτή του Κωνσταντίνου Φρόντζου, την οποία εκείνος εμπιστεύθηκε με τη διαθήκη του στο ΙΜΙΑΧ, ανοίγει στο κοινό έπειτα από 40 ολόκληρα χρόνια!

«Αυτό κατέστη εφικτό χάρη στην χορηγία της Βουλής των Ελλήνων και έπειτα από απόφαση του Προέδρου της του αξιότιμου συμπολίτη μας Κωνσταντίνου Τασούλα», σημείωσε, προσθέτοντας πως βούληση του Κ. Φρόντζου ήταν το αρχοντικό να μετατραπεί σε μουσείο, στο όνομα της μητέρας του Πηνελόπης, το γένος Σούρλα. 

«Αυτό το πραγματοποιούμε βαθμιαίως, παράλληλα όμως, επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας ως Ίδρυμα προς την κατεύθυνση της διοργάνωσης ημερίδων, επιστημονικών συνεδρίων, συναντήσεων κλπ. θεωρώντας ότι η λέξη ‘Μουσείο’ έχει σχέση και με την πνευματική παραγωγή, άρα με χώρους στους οποίους παράγεται η γνώση, καλλιεργείται ο διάλογος και αυτό ακριβώς επιθυμούμε. Να αναδειχθεί η οικία Φρόντζου στη νέα της μορφή ως ένα πεδίο διαλόγου, ιστορικής μνήμης και κυρίως συλλογικής ευσυνειδησίας, όχι μόνο ένεκα της αισθητικής του, αλλά κυρίως λόγω αυτού που αποπνέει, μία μορφή ζωής», επισήμανε με έμφαση ο κ. Πέτσιος. Παράλληλα, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΜΙΑΧ ευχαρίστησε και πάλι τον Κώστα Τασούλα για την χρηματοδότηση της ανακατασκευής του αρχοντικού και ως ένδειξη ευγνωμοσύνης του πρόσφερε αναμνηστική πλακέτα. 

Οι παρουσίες

Πλήθος κόσμου, επίσημοι αλλά και απλοί πολίτες, παραβρέθηκαν στη χθεσινή επίσημη εκδήλωση εγκαινίων του ανακαινισμένου αρχοντικού Κ. Φρόντζου. Ανάμεσά τους οι βουλευτές Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη και Γιάννης Τσίμαρης, ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Σεραφείμ Λιάπης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, η ηγεσία της 8ης Ταξιαρχίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, περιφερειακοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι κ.α.