Δύσκολη χρονιά η φετινή, λόγω πολλών παραγόντων…

Προβληματισμένοι οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου για τις τιμές γάλακτος

Η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων ακύρωσε τον διαγωνισμό για το Διαχειριστικό Σχέδιο Βόσκησης Ηπείρου

Έως τις 8 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για τις σπάνιες φυλές

GALA DOXEIO

• Έντονος είναι ο προβληματισμός τελευταία στον κτηνοτροφικό κλάδο της Ηπείρου, ο οποίος παλεύει για να ανταπεξέλθει σε πολύ δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί τόσο η κλιματική κρίση, όσο και το σφιχτό οικονομικό περιβάλλον, το οποίο έχει εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος παραγωγής. 

Αυτή την περίοδο πάντως στο επίκεντρο βρίσκεται η διαμόρφωση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος, ενόψει της νέας γαλακτοκομικής περιόδου, η οποία θα είναι αρκετά διαφορετική συγκριτικά με άλλες χρονιές, καθώς εκτός από τις μεγάλες αυξήσεις στις ζωοτροφές, θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι τεράστιες απώλειες του ζωικού κεφαλαίου στη Θεσσαλία, λόγω της κακοκαιρίας «Daniel».

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κτηνοτρόφων και τυροκόμων – μεταποιητών βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους, με τους πρώτους να αγωνίζονται για να πετύχουν καλύτερη τιμή από πέρυσι, προτάσσοντας την διαφαινόμενη μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων αιγοπρόβειου γάλακτος. 

Και μπορεί στην περιοχή μας να έχει κλειστεί ήδη η πρώτη συμφωνία μεταξύ της «Ένωσης Αγροτών» με την Γαλακτοβιομηχανία «Ήπειρος» με τιμή στο 1,60 ευρώ το κιλό για το συμβατικό πρόβειο γάλα και στο 1 ευρώ το κιλό για το συμβατικό γίδινο γάλα (οι τιμές προσαυξάνονται 0,02 λεπτά αντίστοιχα για το βιολογικό γάλα), όμως το… παζάρι στις άλλες κατεξοχήν κτηνοτροφικές περιοχές της χώρας συνεχίζεται και είναι ιδιαίτερα σκληρό. 

Παλεύουν για καλύτερες τιμές…

Σε δηλώσεις του στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας «Γάλα Ελάςς» Γ. Μηλιώνης ανέφερε ότι «αυτή την στιγμή σαν Συνεταιρισμός ζητάμε μια αύξηση της τάξης του 8%, η οποία δικαιολογείται τόσο από την ζήτηση, όσο και από την αύξηση του κόστους παραγωγής. Όμως οι μεταποιητές αντιστέκονται και ζορίζουν ώστε να υπάρξει πτώση της τιμής».

Πέρυσι οι τιμές που εξασφάλισε ο Συνεταιρισμός για τους κτηνοτρόφους του ήταν στο 1,70 ευρώ/κιλό για το πρόβειο γάλα, 1,05 ευρώ/κιλό για το κατσικίσιο και 1,78 ευρώ/κιλό για το βιολογικό πρόβειο γάλα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Γιάννη Γκουρομπίνο, από την στιγμή που υπάρχει ζήτηση για την πρώτη ύλη, μια ικανοποιητική τιμή παραγωγού θα ήταν στο 1,70 ευρώ/κιλό, προκειμένου οι κτηνοτρόφοι να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα αυξημένα κοστολόγια και να συνεχίσουν να παράγουν. Η αντίστοιχη τιμή πέρυσι για τους κτηνοτρόφους στην Καρδίτσα ήταν στα 1,63 ευρώ/κιλό το συμβατικό πρόβειο και 1 ευρώ/κιλό το γίδινο.

Πάει πίσω το Σχέδιο Βόσκησης… 

Την ίδια ώρα, παρατείνεται η εκκρεμότητα για τη σύνταξη του Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων προχώρησε στην ακύρωση του διαγωνισμού για την εκπόνησή του, μετά από προσφυγές κατά του διαγωνισμού που προκήρυξε η Περιφέρεια. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο είχε υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση για το Σχέδιο της Ηπείρου (με προϋπολογισμό σχεδόν 2 εκατ. ευρώ) μεταξύ του τότε ΥΠ.Α.Α.Τ. Γ. Γεωργαντά και του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη.

Η Περιφέρεια λοιπόν θα αναλάμβανε την αρμοδιότητα για την ωρίμανση, δημοπράτηση και διεξαγωγή της διαγωνιστικής διαδικασίας για την επιλογή αναδόχων για την εκπόνηση των μελετών για το διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης. Τώρα, μετά την ακύρωση, καλείται να τρέξει ξανά με γοργούς ρυθμούς την διαδικασία, καθώς, τα Σχέδια θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως 31/12/2024.

Αιτήσεις για τις αυτόχθονες φυλές 

Στο μεταξύ, έως τις 8 Νοεμβρίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση στήριξης στο πλαίσιο της δράσης 10.1.9 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» (σπάνιες φυλές), του ΠΑΑ, ύψους 6,2 εκατ. ευρώ, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος.

Όπως αναφέρεται στη πρόσκληση που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιλέξιμοι προς ένταξη είναι οι υποψήφιοι, οι οποίοι είναι κάτοχοι αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση, αυτοί που εκτρέφουν ζώα των εν λόγω φυλών στις συγκεκριμένες περιοχές παρέμβασης της χώρας αλλά και όσοι εκτρέφουν ζώα εγγεγραμμένα στο γενεαλογικό βιβλίο της φυλής στην οποία ανήκουν.

Οι υποψήφιοι δικαιούχοι, προκειμένου να ενταχθούν στην παρούσα Πρόσκληση, υποβάλλουν προς τον ΕΦΔ, ηλεκτρονικά την αίτηση στήριξης. Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης γίνεται στον σύνδεσμο: http://p2.dikaiomata.gr/M1019 με τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης για την υποβολή της ΕΑΕ (Κωδικός Πρόσκλησης: 10.1.09 - Παράταση).

Εφόσον η ηλεκτρονική αίτηση στήριξης υποβληθεί επιτυχώς, λαμβάνει μοναδικό κωδικό και ημερομηνία οριστικοποίησης, από την οποία τεκμαίρεται το εμπρόθεσμο της υποβολής. Η αίτηση στήριξης περιλαμβάνει στοιχεία, τόσο του υποψήφιου δικαιούχου όσο και του ζωικού κεφαλαίου για το οποίο αιτείται την ενίσχυση και ειδικότερα:

- τη φυλή του ζώου

- τον αριθμό των ζώων (αρσενικών και θηλυκών ζώων)

- την ηλικία του ζώου

- το φύλο του ζώου

-την περιοχή παρέμβασης

-τον κωδικό και την έδρα της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης

- στοιχεία του ενδιαφερόμενου ή του νόμιμου εκπροσώπου: αριθμός αστυνομικής ταυτότητας, ΑΦΜ, στοιχεία επικοινωνίας (σταθερό και κινητό τηλέφωνο, προσωπικό e-mail), Ταχυδρομική Δ/νση.

- άλλα στοιχεία που τυχόν απαιτούνται.