ΔΗΜ. ΜΑΥΡΟΓΙΩΡΓΟΣ: Θα έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα…

Τα χιόνια δεν μας… φοβίζουν οι πλημμύρες μας τρομάζουν!

Σ’ αυτές επικεντρώθηκε χθες το Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου

Για δυσλειτουργίες και επικάλυψη αρμοδιοτήτων έκανε λόγο ο Αλ. Καχριμάνης

Καλύτερη αντιπυρική χρονιά των τελευταίων 20 ετών η φετινή…

DROMOS LIMNH PLHMMYRA

• Μπαίνουμε σήμερα στον Νοέμβριο και, μπορεί μέχρι τώρα ο καιρός να ήταν γενικά καλός στην περιοχή μας, όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι επιφυλάσσει ο χειμώνας, ο οποίος είναι πια προ των πυλών.

Την πρόβλεψη ότι θα είναι δύσκολος έκανε χθες, κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, ο Προϊστάμενος Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης ξεκαθάρισαν ότι εκείνο που απασχολεί τους αρμόδιους φορείς δεν είναι τόσο τα χιόνια, για τα οποία υπάρχει μεγάλη εμπειρία σε τοπικό επίπεδο, όσο οι πλημμύρες, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των οποίων απαιτείται καινούρια στρατηγική που να «πατάει» πάνω στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής. Όσον αφορά στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η αντιπλημμυρική μελέτη της Περιφέρειας, η εκπόνηση της οποίας βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Στο μεταξύ, το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο η Τατιάνα Καλογιάννη, τονίζοντας πως ο Δήμος δεν διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο.

Άλλαξαν τα δεδομένα

Στην αντιμετώπιση τυχόν πλημμυρικών φαινομένων που θα προκύψουν στην περιοχή μας μέσα στον ερχόμενο χειμώνα επικεντρώθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, η χθεσινή σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου. 

Ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, Πρόεδρος του Συντονιστικού, επισήμανε αφενός τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα και αφετέρου, τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν από την εμπλοκή και επικάλυψη αρμοδιοτήτων από διάφορες υπηρεσίες και αρχές. Όπως υπογράμμισε με έμφαση, «η κλιματική αλλαγή δείχνει τα ΄δόντια΄  της. Τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν από το 2017 και μέχρι σήμερα έγιναν με βάση το επίπεδο του ΄Ιανού΄. Όμως, τα μεγέθη αυτά έχουν ξεπεραστεί από τον πρόσφατο ΄Daniel΄».

 «Ένας φαύλος κύκλος…»

Παράλληλα, ο κ. Καχριμάνης επισήμανε τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν, με την εμπλοκή κατά περίπτωση της Περιφέρειας η οποία καλείται για καθαρισμούς χειμάρρων, της Διεύθυνσης Υδάτων, των Δασαρχείων, των Δήμων, της Κτηματικής Υπηρεσίας και τελευταία του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Όλες αυτές, όπως είπε χαρακτηριστικά, «σχηματίζουν έναν φαύλο κύκλο ο οποίος αν δεν λυθεί, δεν πρόκειται να λυθούν και τα προβλήματα που εντοπίζονται».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν σχεδιαστεί σε επίπεδο Περιφέρειας και στα έργα καθαρισμού που εκτελούνται στους μεγάλους ποταμούς της Ηπείρου, για  τα οποία σημείωσε πως υπάρχει απόφαση από το υπουργείο Περιβάλλοντος εξαίρεσης από περιβαλλοντικούς όρους, προκειμένου να υλοποιηθούν με ταχύτητα.

Η αντιπλημμυρική μελέτη

Ανάμεσα στις περιοχές της Ηπείρου που διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο από πλημμυρικά φαινόμενα είναι το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, το οποίο στο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει προβλήματα, περιορισμένης έκτασης, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων. Ιδιαίτερης σημασίας εδώ παίζουν οι υποδομές του παλαιού Αρδευτικού Έργου του 1965, οι οποίες καθαρίζονται από την Περιφέρεια και θα πρέπει να συνεχίζεται ανελλιπώς η συντήρησή τους, καθώς βοηθούν στην διοχέτευση των ομβρίων υδάτων στη λίμνη.  Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π.Λ.» στο τελικό στάδιο εκπόνησης βρίσκεται η  «Μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων» της Περιφέρειας ύψους 2,3 εκατ. ευρώ, η οποία ανατέθηκε στα τέλη του 2021. Εκτός απροόπτου, η μελέτη θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη της ερχόμενη άνοιξης ή αρχές του καλοκαιριού. Οι προτάσεις των μελετητών για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Λεκανοπεδίου αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το ζήτημα είναι μείζον για τα Γιάννενα.  

Περί χιονοπτώσεων…

Το Συντονιστικό ασχολήθηκε χθες και με το θέμα των χιονοπτώσεων, οι οποίες στο παρελθόν αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία χάρη στην κινητοποίηση του μηχανισμού της. Ο Περιφερειάρχης τόνισε σχετικά ότι υπάρχει πλέον μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, δίνοντας έμφαση στην προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας μεγάλων οχημάτων στους κεντρικούς οδικούς άξονες, ώστε να αποτρέπεται η διακοπή της συγκοινωνίας. 

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν την περιοχή του και ειδικότερα στα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή της Βρυσέλλας, καθώς και στην αναγκαιότητα παρεμβάσεων που απαιτούνται να γίνουν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ενώ η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Σταυρούλα Τσιάρα επισήμανε την ετοιμότητα των δομών Υγείας να ανταποκριθούν σε έκτακτες καταστάσεις.

Δύσκολος ο χειμώνας!

«Είναι μια δύσκολη περίοδος, γιατί θα έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα», τόνισε από τη δική του πλευρά ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος, στην τοποθέτησή του κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αυτό που μας έχει βάλει σε σκέψεις δεν είναι τόσο πολύ τα χιόνια, γιατί έχουμε εμπειρία, όσο το θέμα των πλημμυρών, της κλιματικής αλλαγής, που από εδώ και πέρα πρέπει να σχεδιάσουμε καινούργιες βάσεις. Η Θεσσαλία μας έδωσε ένα ‘μάθημα’, το οποίο ευχόμαστε να μην συμβεί ποτέ ξανά σε καμία περιοχή της Ελλάδας, πόσω μάλιστα στη δική μας». 

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν επίσης οι Δήμαρχοι Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου, Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος, ο Αντιδήμαρχος (και νεοεκλεγείς Δήμαρχος) Βορείων Τζουμέρκων Νίκος Βαΐτσης, ο Διοικητής της 8ης Ταξιαρχίας, Ταξίαρχος Γιώργος Παππάς, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, υπηρεσιών, εθελοντικών οργανώσεων κ.α.. 

Η καλύτερη χρονιά

Εκτός της προετοιμασίας των αρμοδίων φορέων ενόψει χειμώνα, στη χθεσινή σύσκεψη του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου έγινε και ένας σύντομος απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου, η οποία ολοκληρώθηκε επίσημα χθες, τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου.  Τον απολογισμό έκανε ο Περιφερειακός Διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Απόστολος Βασδέκης, ο οποίος υπογράμμισε πως το 2023 ήταν η καλύτερη χρονιά της τελευταίας εικοσαετίας από πλευράς πυρκαγιών στην Ήπειρο. Συνολικά εκδηλώθηκαν 121 πυρκαγιές έναντι 191 πέρυσι, με μέσο όρο εικοσαετίας τις 448. Οι καμένες εκτάσεις ανήλθαν συνολικά σε περίπου 1.810 στρέμματα έναντι 1.925 πέρυσι και 7.500 μέσο όρο των δύο τελευταίων δεκαετιών. Η κατανομή τους είναι Γιάννενα 34 καμένα στρέμματα, Άρτα 26, Θεσπρωτία 26 και Πρέβεζα 35.

Ανέτοιμος ο Δήμος

Το θέμα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας τέθηκε και κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων από την Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία επισήμανε ότι στις 26 Οκτωβρίου αναρτήθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγραμμάτων «Περιβάλλον & Κλιματική Αλλαγή» πρόσκληση που απευθύνεται στους Δήμους και τις Περιφέρειες για κατασκευή νέων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, με άμεση αξιολόγηση των προτάσεων.

Η κ. Καλογιάννη τόνισε πως «ζούμε σε εποχή διαρκούς ανασφάλειας και ανησυχίας λόγω της αστάθμητης έντασης και των απρόβλεπτων συνεπειών των κλιματικών φαινομένων, ενώ ο Δήμος μας δεν διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας». Παράλληλα, ζήτησε ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή για το αν έχει ολοκληρωθεί και παραληφθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου η μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας του Λεκανοπεδίου, αν υπάρχει ενημέρωση για το ποια έργα, μέτρα και δράσεις της αφορούν τον Δήμο Ιωαννιτών και για το αν αυτός βρίσκεται σε συντονισμό με την Περιφέρεια για το ποιος θα αναλάβει την υλοποίηση των έργων που προκύπτουν. «Είστε έτοιμοι για την υποβολή προτάσεων στο παραπάνω πλαίσιο ή θα περιμένουμε την επόμενη προγραμματική περίοδο;», ρώτησε η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» με τη Δημοτική Αρχή να απαντά ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένη και να δεσμεύεται πως θα απαντήσει σχετικά σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.