ΠΟΕΔΗΝ: Κύμα μαζικής φυγής υγειονομικών από το ΕΣΥ…

Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας πάσχουν από σοβαρές ελλείψεις προσωπικού!

Πανελλαδική απεργία σήμερα με βασικό αίτημα την ενίσχυση των δημοσίων δομών

• Συγκέντρωση (11 π.μ.) θα γίνει στην Περιφέρεια Ηπείρου Προκηρύξεις για νέους διοικητές προανήγγειλε χθες ο Κ. Μητσοτάκης

YGEIONOMIKOI KINHTOPOIHSH NOSOKOMEIO

• Αναταραχή επικρατεί στον χώρο της Υγείας το τελευταίο διάστημα με τα Νοσοκομεία και τα περιφερειακά Κέντρα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, με κυριότερο την απουσία επαρκούς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. 

Δυσλειτουργίες καταγράφονται και σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Ηπείρου, με τοπικούς βουλευτές να καταθέτουν απανωτές ερωτήσεις προς τον αρμόδιο Υπουργό, ζητώντας την ενίσχυσή τους ιδιαίτερα με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Αυτό είναι και το βασικό αίτημα της σημερινής πανυγειονομικής κινητοποίησης που θα γίνει στη χώρα, με την ΠΟΕΔΗΝ να περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ. 

Στα Γιάννενα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση έξω από την Περιφέρεια, την οποία στηρίζουν το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο. 

Στο μεταξύ χθες ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε προκήρυξη για διοικητές Νοσοκομείων και Υγειονομικών Περιφερειών ως τα τέλη της χρονιάς, αλλά και αυξήσεις στις αμοιβές τους.  

Κινητοποίηση σήμερα

Σε πανελλαδική εικοσιτετράωρη απεργία προχωρούν οι υγειονομικοί σήμερα, Πέμπτη, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις και στα Γιάννενα. Η συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 11 π.μ. μπροστά στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Στα αιτήματα της κινητοποίησης περιλαμβάνονται η ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, οι αυξήσεις μισθών, η ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, η μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αλλά και η δημιουργία ενός ενιαίου κλάδου νοσηλευτικού προσωπικού.

Την κινητοποίηση στηρίζει το  Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, ύστερα και από τη συζήτηση που έγινε στην πρόσφατη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΑΔΕΔΥ στα Γιάννενα για τα ζητήματα της Υγείας όπου εκφράστηκε η ομόθυμη βούληση όλων των συνέδρων για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας και του ΕΣΥ, τις αποφάσεις της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου και του Συλλόγου εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα».

Τη στήριξή του στη σημερινή απεργία εκφράζει και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, το οποίο σε χθεσινή του ανακοίνωση επισημαίνει την ανάγκη αγώνα ενάντια στη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στο κλείσιμο Νοσοκομείων και δημόσιων μονάδων Υγείας που προβλέπει ο «νέος υγειονομικός χάρτης». 

Τι λέει η ΠΟΕΔΗΝ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων σε ανακοίνωσή της προβλέπει μία δύσκολη περίοδο για τη Δημόσια Υγεία καθώς όπως λέει, υπάρχει κύμα μαζικής φυγής υγειονομικών από το ΕΣΥ λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας και των χαμηλών αμοιβών και οι εργαζόμενοι προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως το εξωτερικό. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού έχουν μετατρέψει πολλά Νοσοκομεία της Περιφέρειας σε κέντρα διακομιδής ενώ, το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές με τις λίστες αναμονής για χειρουργεία σε πολλές περιπτώσεις να ξεπερνούν τα δύο έτη!

Όπως ανέφερε χθες ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος, η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην στελέχωση. Μεταξύ άλλων, τόνισε πως «οι μισθολογικές ανισότητες που εξαγγέλθηκαν θα οδηγήσουν σε μαζικές παραιτήσεις γιατρών που δουλεύουν πολλά χρόνια στο ΕΣΥ. Δεν μπορείς να προσελκύσεις υγειονομικό προσωπικό με μισθούς 1.850 ευρώ στους γιατρούς και 800 ευρώ στους νοσηλευτές, διασώστες και τους άλλους υγειονομικούς». Αναφερόμενος στις προσλήψεις προσωπικού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το 2024 εξήγησε ότι με τους ρυθμούς που εκδίδει αποτελέσματα το ΑΣΕΠ οι προσλήψεις των 6.500 υπαλλήλων θα γίνουν σε 4 - 5 χρόνια, τη στιγμή που στα νοσοκομεία αποχωρούν 200 με 300 υπάλληλοι κάθε μήνα.

Ο κ. Γιαννάκος χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη τη μονιμοποίηση των 20.000 συμβασιούχων με νομοθετική ρύθμιση καθ’ ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ενώ όσον αφορά τα κενά από διασώστες στο ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας είπε πως δεν είναι σωστό να καλύπτονται από ένστολους και το πάσης φύσεως προσωπικό των Κέντρων Υγείας θέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς 

Προκήρυξη για διοικητές

Στο μεταξύ, η πρώτη προκήρυξη για τους διοικητές των νοσοκομείων θα έρθει μέχρι τα τέλη της χρονιάς, προανήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός. Στόχος είναι το νέο πλαίσιο επιλογής Διοικήσεων κρίσιμων φορέων του Δημόσιου, το οποίο αφορά, μεταξύ άλλων, περίπου 120 νοσοκομεία και τις επτά υγειονομικές περιφέρειες της χώρας, να «τρέξει» από τις αρχές του νέου έτους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση των αμοιβών των διοικητών των οργανισμών εθνικής εμβέλειας και των μεγάλων νοσοκομείων στο ύψος των απολαβών των Γενικών Γραμματέων, τονίζοντας πως θα υπάρχει η δυνατότητα να παίρνει κανείς ακόμα μεγαλύτερες απολαβές σε περίπτωση που επιτυγχάνει στόχους και σε αυτή την περίπτωση θα μπορεί να αμείβεται και με το πριμ παραγωγικότητας.

 Αξιοκρατικό πλαίσιο…

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ήρθε χθες στη Βουλή, έκανε λόγο για πραγματική τομή στη σχέση κυβερνήσεων και του πολιτικού συστήματος με τον κρατικό μηχανισμό και υπογράμμισε τα εξής: «Καθιερώνοντας ένα αξιοκρατικό πλαίσιο, τον στεγανοποιεί πλέον από γνωστές κομματικές παρεμβάσεις. Απελευθερώνει έτσι για πρώτη φορά τις υπηρεσίες και τη λειτουργία τους και δημιουργεί τις συνθήκες ώστε αυτές να εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τον πολίτη. Με τις νέες ρυθμίσεις οι Διοικητές εκατοντάδων νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου παύουν πια να είναι αποκλειστική προσωπική επιλογή του Υπουργού, όπως σε μεγάλο βαθμό ίσχυε μέχρι πρόσφατα. Και στο εξής, η ιεραρχία του διοικητικού κορμού της χώρας δεν θα καθορίζεται μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από τις ικανότητες και την εμπειρία των υποψηφίων, πάντα σε σχέση με τις ανάγκες του τομέα στον οποίον καλούνται να υπηρετήσουν».