Ο ρόλος τους αναβαθμίζεται με αργά αλλά σταθερά βήματα

Τα Γιάννενα πόλος επιστημονικής έρευνας και υψηλής καινοτομίας!

Ένα υπερσύγχρονο κτίριο στην Πανεπιστημιούπολη θα αποκτήσει το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών του ΙΤΕ

 • Εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης με δαπάνη 12,5 εκατ. ευρώ Τι ανέφερε σε ειδική εκδήλωση ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Νεκτ. Ταβερναράκης

ITE BIOIATRIKA TABERNARAKHS 2 11 23

• Σε πόλο παραγωγής επιστημονικής έρευνας υψηλού επιπέδου και καινοτομίας μετατρέπονται με αργά αλλά σταθερά βήματα τα Γιάννενα, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τις αναπτυξιακές προοπτικές όχι μόνο της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. 

Σημαντικό προς αυτή την κατεύθυνση είναι το γεγονός ότι μέσα στην επόμενη διετία το τοπικό Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών θα αποκτήσει ένα υπερσύγχρονο κτίριο με όλες τις αναγκαίες υποδομές για την εκπαίδευση επιστημόνων και την παραγωγή έργου, το οποίο θα είναι σε άμεση επαφή τόσο με το Πανεπιστήμιο, όσο και με το Πάρκο Υψηλής Έρευνας και Τεχνολογίας που έχει στα σκαριά η Περιφέρεια. Τα καλά νέα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Νεκτάριος Ταβερναράκης στο πλαίσιο ανοιχτής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ηπείρου στο Σουφαρί Σεράι με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων λειτουργίας του ΙΤΕ.  

Ο Πρόεδρος ΙΤΕ

Με έκδηλη την ικανοποίηση και τη συγκίνησή του ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Ιατρικής Νεκτάριος Ταβερναράκης έκανε γνωστά προχθές τα καλά νέα για το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών Ιωαννίνων, τονίζοντας πως η κατασκευή ενός σύγχρονου κτιρίου για τις ανάγκες του ήταν ένα από τα πρώτα στοιχήματα που είχε βάλει η παρούσα διοίκηση του Ιδρύματος. «Επιτέλους το ΙΒΕ θα αποκτήσει καινούριο κτίριο», τόνισε και πρόσθεσε πως «στόχος μας είναι να συνδέσουμε την έρευνα με την κοινωνία, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που να ευνοεί την ανάπτυξή της». 

Στη συνέχεια ο κ. Ταβερναράκης παρουσίασε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το οποίο είναι σήμερα το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα με δέκα Ινστιτούτα και τρεις ειδικές δομές που εδρεύουν σε οκτώ διαφορετικές πόλεις. Εξάλλου, το Ίδρυμα, όπως είπε, αναπτύσσει συνεργασίες με κορυφαίους ερευνητικούς φορείς και οργανισμούς τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, δίνοντας έμφαση κυρίως στην κατάρτιση νέων επιστημόνων. 

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του ΙΒΕ Σάββας Χριστοφορίδης, καθηγητής Βιολογικής Χημείας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναφέρθηκε στην ίδρυση και πορεία του Ινστιτούτου, το οποίο ξεκίνησε από το Τμήμα Ιατρικής, καθώς και στο ερευνητικό έργο που παράγει.

Σε αλληλεπίδραση…

Λόγω αντικειμένου και χωροθέτησης το νέο κτίριο του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών θα βρίσκεται σε άμεση αλληλεπίδραση με το Πάρκο Υψηλής Έρευνας και Καινοτομίας που προωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου. Πρόκειται για ζήτημα που έχει ληφθεί ήδη υπόψη από την Περιφέρεια, με τον Αλέκο Καχριμάνη να δηλώνει πέρυσι σε εκδήλωση που είχε γίνει στο Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, ότι οι δύο οργανισμοί μαζί με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα μπορούν να συνεργαστούν και να μετατρέψουν την περιοχή μας σε πόλο έρευνας και καινοτομίας.  

Το καινούριο κτίριο

Η νέα κτιριακή εγκατάσταση του ΙΤΕ στα Γιάννενα έχει προϋπολογισμό 12,5 εκατ. ευρώ και τα αναγκαία κονδύλια θα αντληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μαζί με αυτό, το ΙΤΕ έχει εντάξει στο Ταμείο και έργα επέκτασης των υποδομών σε άλλες πέντε δομές του, με τον συνολικό προϋπολογισμό των έργων να ξεπερνά τα 56 εκατ. ευρώ.

Η νέα έδρα του ΙΒΕ θα είναι ένα διώροφο κτίριο με υπόγειο έκτασης σχεδόν 5.000 τετραγωνικών μέτρων στην Πανεπιστημιούπολη, το οποίο θα περιλαμβάνει εργαστήρια, υποστηρικτικούς χώρους, αίθουσες σεμιναρίων και εκπαίδευσης, μηχανολογικούς χώρους και βοηθητικούς χώρους. Παράλληλα, θα γίνουν όλες οι αναγκαίες υποδομές προκειμένου ως κτίριο να είναι ενεργειακά αυτόνομο. 

Η αρχιτεκτονική μελέτη έχει γίνει από την Τεχνική Υπηρεσία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών για την κατασκευή του είναι η 11η Δεκεμβρίου. Το έργο θα πρέπει να συμβασιοποιηθεί ως τις αρχές Μαρτίου και να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025.

 25 χρόνια πορείας

Το 1998, δηλαδή πριν από 25 χρόνια, ιδρύθηκε στα Γιάννενα το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, ως ανεξάρτητο Ινστιτούτο με την επωνυμία «Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών Ιωαννίνων - ΙΒΕΙ».

 Το 2001 εντάχθηκε στο Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας και έγινε τότε το έβδομο Ινστιτούτο του με τίτλο «Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας - ΙΒΕ». Από το 2021 είναι ανεξάρτητος οργανισμός και λειτουργεί ως ένα από τα εννέα Ερευνητικά Ινστιτούτα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. 

Ερευνητικό αντικείμενο του ΙΒΕ αποτελούν θέματα βιοϊατρικής σημασίας, όπως βιολογία των αγγείων, βιολογία των βλαστικών κυττάρων, οργάνωση του πυρήνα και βιοϊατρική τεχνολογία, βιολογία του καρκίνου, νευροβιολογία, καθώς και των εφαρμογών τους, με ιδιαίτερη έμφαση στην αναγεννητική ιατρική και τη μηχανική ιστών.