Έχουν ανάγκη στήριξης καθώς βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση

Αγρότες και κτηνοτρόφοι στην… κόψη του ξυραφιού!

- Μειωμένα ποσά ενισχύσεων πιστώνονται στους λογαριασμούς τους

- Να αποκατασταθεί άμεσα η αδικία ζητάει ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συν/σμού Ιωαννίνων - Μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη χεριών…

TRAKTER AGROTHS XRHMATA

Σε δυσχερή θέση βρίσκεται ο αγροτο – κτηνοτροφικός κόσμος της Ηπείρου, αλλά και γενικότερα όλης της χώρας, καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος μία ιδιαίτερα αντίξοης χρονιάς για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και είναι σαφές ότι πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο.

Η καταστροφή μεγάλου μέρους των καλλιεργειών εξαιτίας των έντονων καιρικών συνθηκών, η έλλειψη εργατικών χεριών τόσο για τη συγκομιδή όσο και στα κοπάδια και η εκτίναξη στις τιμές ρεύματος, καυσίμων και ζωοτροφών οδηγούν τους επαγγελματίες του κλάδου σε απόγνωση. Την ίδια στιγμή, τόσο οι αγρότες όσο και οι κτηνοτρόφοι βλέπουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους μειωμένα ποσά ενισχύσεων από την Κ.Α.Π.. Το γεγονός επισημαίνει ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων Θεοχάρης Λιούρης, ο οποίος χρησιμοποιεί ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις, κάνοντας λόγο για αδικία που πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα. 

Είναι γεγονός πως παρατηρούνται σοβαρές δυσλειτουργίες στο σύστημα καταβολής ενισχύσεων, οι οποίες πρέπει να διορθωθούν το γρηγορότερο. Απαιτούνται όμως πρόγραμμα και καλύτερος συντονισμός εκ μέρους του ΟΠΕΚΕΠΕ και των άλλων αρμόδιων υπηρεσιών.

Μειωμένες ενισχύσεις

Μειωμένα ποσά ενισχύσεων κατά μέσο όρο έως 30% βλέπουν οι αγρότες να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους το τελευταίο διάστημα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι ενισχύσεις δεν έχουν καν πληρωθεί.

Το γεγονός επισημαίνει ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών» Θεοχάρης Λιούρης, τονίζοντας σε χθεσινή του ανακοίνωση πως «παρά τις περσινές αστοχίες και τα λάθη που είχαν σαν αποτέλεσμα την αποσπασματική και με μεγάλη καθυστέρηση πληρωμή των αγροτικών ενισχύσεων της Κ.Α.Π, η παταγώδης αποτυχία συνεχίστηκε και φέτος με τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην έναρξη υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ και με αποκορύφωμα το φιάσκο στην πληρωμή της προκαταβολής, η οποία πραγματοποιήθηκε την 27η Οκτωβρίου».

Σκληρή γλώσσα…

Ο κ. Λιούρης χρησιμοποιεί ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα στην ανακοίνωσή του τονίζοντας πως «η ανικανότητα του επιτελικού κράτους επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο όπου το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί στα ύψη και  η κλιματική αλλαγή έχει καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, με αποτέλεσμα η ζωή των κατοίκων της υπαίθρου να γίνει ακόμη δυσκολότερη».

Παράλληλα, επισημαίνει πως παρά τη μεταβίβαση των ευθυνών στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος στην ουσία υλοποιεί το εγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο το οποίο κατέθεσε στην Ε.Ε. η Κυβέρνηση, το γεγονός είναι ότι η βασική ενίσχυση θα είναι μειωμένη κατά 239 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022 δηλαδή θα ανέλθει σε 829 εκατ. ευρώ το 2023 έναντι 1068  εκατ. το 2022.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του Γ.Α.Σ.Ι. καλεί την Κυβέρνηση για άμεση αποκατάσταση της αδικίας και την καταβολή των ενισχύσεων όπως και τα προηγούμενα χρόνια, προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν  τα  νόμιμα  δικαιώματά τους.

Λείπουν χέρια…

Η καταβολή μειωμένων ενισχύσεων έρχεται σε μία χρονιά που ο αγροτικός κόσμος της χώρας βρίσκεται κυριολεκτικά στην «κόψη του ξυραφιού», καθώς έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που έχουν χτυπήσει τη χώρα τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας των οποίων η παραγωγή φέτος είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με το παρελθόν. 

Το μεγάλο πρόβλημα όμως των αγροτών είναι άλλο το τελευταίο δίμηνο. Πρόκειται για την έλλειψη εργατικών χεριών που θα βοηθήσουν στις συγκομιδές. Υπάρχει φυσικά η προοπτική των ξένων εργατών γης, όμως Αγροτικοί Σύλλογοι από διάφορες περιοχές της χώρας σε επιστολή που έστειλαν ήδη από τον περασμένο Αύγουστο στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου επισημαίνουν τα εμπόδια που βρίσκουν στο δρόμο τους και δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την εξεύρεση εργατικών χεριών. Οι Σύλλογοι υπενθυμίζουν ότι έχουν αποστείλει αιτήματα για διευθέτηση των παραμέτρων που σχετίζονται με τις διαδικασίες εξεύρεσης εργατικού προσωπικού, από οποιαδήποτε πηγή είναι εφικτό αυτό να συμβεί και κάνουν λόγο για παθογένειες στην παρούσα νομοθεσία, που σχετίζονται με τις διατάξεις μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες.

Οι κτηνοτρόφοι

Παρόμοια είναι η κατάσταση σήμερα και για τον κτηνοτροφικό κόσμο, ο οποίος στενάζει υπό το βάρος των προβλημάτων. Οι κτηνοτρόφοι είναι αντιμέτωποι αφενός με αυξημένο κόστος παραγωγής, λόγω των απανωτών αυξήσεων τους προηγούμενους μήνες στις ζωοτροφές, στο ρεύμα κλπ. και αφετέρου εξαιτίας της απουσίας χεριών για τα κοπάδια τους, κυρίως βοσκών. 

Εξάλλου και οι ίδιοι έχουν ανέβει στα… κάγκελα μετά τις πληρωμές της προκαταβολής της ενίσχυσης που λαμβάνουν (τσεκ) για τα βοσκοτόπια, με τον ΟΠΕΚΕΠΕ να παραδέχεται πως τα χρήματα που πήραν φέτος είναι κατά μέσο όρο μειωμένα κατά 27% σε σχέση με το 2022! Πρόκειται για εξέλιξη στην οποία αντιδρούν έντονα τόσο η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, όσο και ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας που προειδοποιούν ότι θα μπει ταφόπλακα στον κλάδο. 

Απογραφή κεφαλαίου

Στο μεταξύ, εκτός καταβολής της προκαταβολής των ενισχύσεων για την ένταξή τους σε αγροτικά προγράμματα του ΠΑΑ, κινδυνεύουν να μείνουν όσοι κτηνοτρόφοι δεν προχωρήσουν στην ετήσια απογραφή του ζωικού κεφαλαίου τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι ενταγμένοι δικαιούχοι της 4ης και της 5ης πρόσκλησης του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» καθώς και, οι ενταγμένοι δικαιούχοι (παράτασης) 1ης και 2ης πρόσκλησης της δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων», οφείλουν να ολοκληρώσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την ετήσια απογραφή του ζωικού κεφαλαίου των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων μέχρι και την Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου για το έτος εφαρμογής 2023.

Επισημαίνεται ότι για τους δικαιούχους όλων των δράσεων που έχουν στην κατοχή τους περισσότερους του ενός κωδικούς EL θα πρέπει να κάνουν απογραφή για όλους τους EL  την ίδια ημερομηνία. Επίσης, οι δικαιούχοι της Δράσης 10.1.09 που έχουν δύο ή περισσότερες φυλές αιγοπροβάτων, ή έχουν χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις, επιπλέον της ετήσιας απογραφής μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας για τα αιγοπρόβατα και για όλες τις εκμεταλλεύσεις χοιρινών, θα πρέπει να προσκομίσουν και το χειρόγραφο μητρώο στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι και την Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου.