Προμήνυμα ενός δύσκολου χειμώνα για την Ήπειρο!

- Κατολισθήσεις στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο και πτώσεις δέντρων σε χωριά προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία

• Πανελλαδικές πρωτιές στα ύψη βροχής…

METSOBO DENTRA ZHMIES 5 11 23

• Αισθητή έκανε την παρουσία του ο Νοέμβριος το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, καθώς οι πρώτες ημέρες του συνοδεύτηκαν και με την πρώτη ουσιαστικά κακοκαιρία της φετινής χειμερινής περιόδου.

Είναι σαφές πως τα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται και στην περιοχή μας έχουν ένταση αυξημένη σε σύγκριση με τα μέχρι τώρα δεδομένα, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει σοβαρά τους αρμόδιους φορείς, καθώς η αντιμετώπισή τους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όσον αφορά στον Νομό Ιωαννίνων, το προηγούμενο διήμερο συνοδεύτηκε με έντονες κατά τόπους βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, ιδιαίτερα στα ορεινά. Εξαιτίας τους προκλήθηκαν κατολισθητικά φαινόμενα και προβλήματα τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ δεν έλλειψαν πτώσεις δέντρων εξαιτίας των οποίον καταγράφηκαν υλικές ζημιές σε οχήματα. 

Πάντως, τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου και των Δήμων για μία ακόμη φορά επενέβησαν άμεσα όπου χρειάστηκε αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία. 

Πολλές κατολισθήσεις 

Μεγάλες κατολισθήσεις σε διάφορα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου του Νομού Ιωαννίνων προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις οι οποίες σημειώθηκαν το προηγούμενο διήμερο και ειδικά ξημερώματα Σαββάτου. 

Πιο συγκεκριμένα, καταπτώσεις βράχων και φερτών υλικών προκλήθηκαν στην περιοχή των Τζουμέρκων και ιδιαίτερα στον δρόμο από το γεφύρι της Πλάκας έως τα Πράμαντα, στην περιοχή του Πωγωνίου και κυρίως στην επαρχιακή οδό που συνδέει το Δελβινάκι με την Πωγωνιανή, και σε αρκετά χωριά της Κόνιτσας, όπου το πρωί του Σαββάτου η κυκλοφορία γίνονταν μετ’ εμποδίων. Εδώ τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρήθηκαν στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Κοζάνης, στο ύψος περίπου της Πυρσόγιαννης όπου λόγω της βροχής προκλήθηκε μεγάλη κατολίσθηση. Ο δρόμος καθαρίστηκε από μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου λίγες ώρες αργότερα. 

Και πτώσεις δέντρων 

Πέρα από τις κατολισθήσεις, οι ισχυροί άνεμοι που επικράτησαν στην περιοχή μας κυρίως το Σάββατο, αλλά και χθες, είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε διάφορα χωριά της περιοχής. 

Μεταξύ άλλων, στο κέντρο του Μετσόβου, στην τοποθεσία «Πλατανάκια», κοντά στην κεντρική Πλατεία, λόγω των ανέμων έσπασαν μεγάλα κλαδιά πλατάνων, τα οποία έπεσαν πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα προκαλώντας υλικές ζημιές. Ακολούθησε κόψιμο και απομάκρυνση των κλαδιών από το σημείο αυτό από συνεργεία του Δήμου.

Ένας μεγάλος πλάτανος έπεσε το πρωί του Σαββάτου εξαιτίας του ισχυρού ανέμου και στο κέντρο του Παπίγκου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Epiruspost.gr», με αποτέλεσμα και σ’ αυτή την περίπτωση να προκληθούν ζημιές σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο κοντά στο δέντρο. Στο σημείο επενέβησαν συνεργεία του Δήμου Ζαγορίου και της Πολιτικής Προστασίας που έκοψαν και απομάκρυναν το πεσμένο δέντρο. 

Συνολικά στην Περιφέρεια Ηπείρου οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής δέχθηκαν το Σάββατο 19 κλήσεις για δέντρα που έπεσαν εξαιτίας των ανέμων και προχώρησαν σε 18 κοπές δέντρων και μία αφαίρεση αντικειμένου. 

Στην υπόλοιπη Ήπειρο

Προβλήματα προέκυψαν λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και στην υπόλοιπη Ήπειρο, χωρίς πάντως να προκληθούν μεγάλες ζημιές ή να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.  Συγκεκριμένα, το πρωί του Σαββάτου σημειώθηκε κατολίσθηση στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας κοντά στην Πλακωτή. Στο σημείο επενέβησαν μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, τα οποία καθάρισαν τον δρόμο απομακρύνοντας φερτά υλικά και έτσι αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία.

Άλλη μία κατολίσθηση έγινε και στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων - Άρτας κοντά στο Κουκλέσι, εξαιτίας της οποίας έκλεισε για κάποιες ώρες το ένα ρεύμα κυκλοφορίας. Κι εδώ η αποκατάσταση έγινε από μηχανήματα  της Πολιτικής Προστασίας. 

Πολλή η βροχή…

Αρκετές… πρωτιές όσον αφορά στα ύψη βροχής που μετρήθηκαν κατά το πέρασμα της πρόσφατης κακοκαιρίας πέτυχε η Ήπειρος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου, στα Θεοδώριανα Άρτας έπεσαν το Σάββατο 133 χιλιοστά βροχής, στο Μέτσοβο 76, στο Πληκάτι της Κόνιτσας 68, στο Κεράσοβο 50 και στα Λεπιανά Άρτας 48 χιλιοστά. Αρκετή βροχή έπεσε και στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, χωρίς όμως οι τιμές της να ξεπεράσουν τις συνηθισμένες.