Όπως αποφασίστηκε στο χθεσινοβραδινό Δημοτ. Συμβούλιο

Να παραμείνουν αυτόνομα και τα τέσσερα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Ιωαννιτών

Πέρασε η πρόταση του νεοεκλεγέντος δημάρχου Θ. Μπέγκα…

ΔΗΜ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Είναι δίκαιο να χειριστεί το θέμα η νέα Δημοτική Αρχή…

DHMARXEIO IOANNINON

• Με το χρονοδιάγραμμα να πιέζει ασφυκτικά τους Δήμους για να καταθέσουν αιτιολογημένες προτάσεις (έως 15 Νοεμβρίου) σχετικά με τη διατήρηση Νομικών τους Προσώπων, συνεδρίασε χθες βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Τελικά αποφάσισε να κατατεθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών τεκμηριωμένη πρόταση για συνέχιση της αυτόνομης λειτουργίας και αυτοτέλειας και των τεσσάρων Νομικών Προσώπων (ΟΚΠΑΠΑ, Πνευματικό Κέντρο, «Ζωγράφειος» Οίκος Ευγηρίας, και Σπήλαιο Περάματος).

Στην συνεδρίαση τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων, αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ, η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ κ.α.

Το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε στη λήψη τεσσάρων διαφορετικών αποφάσεων για τα τέσσερα νομικά πρόσωπα, οι οποίες θα αποτελέσουν μέρος των εισηγήσεων που θα υποβληθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και τεκμηριώνουν το αίτημα εξαίρεσής τους από το Νόμο.

Στις τοποθετήσεις τους οι επικεφαλής επέκριναν την Κυβέρνηση για το ότι έφερε έναν Νόμο εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς ουσιαστικό διάλογο με την ΚΕΔΕ και τώρα τα Δημοτικά Συμβούλια καλούνται να λάβουν αποφάσεις που θα κληθούν να διαχειριστούν οι νέες Διοικήσεις από 1η Ιανουαρίου 2024.

Ο Δήμαρχος Δημ. Παπαγεωργίου επανέλαβε κατά την εισήγησή του ότι συντάσσεται με την άποψη της νέας Δημοτικής Αρχής Μπέγκα, που προτείνει να κατατεθούν εισηγήσεις εξαίρεσης και για τα τέσσερα Νομικά Πρόσωπα, αν και η σημερινή Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι μόνο ο ΟΚΠΑΠΑ θα μπορούσε να διατηρήσει την αυτονομία του, ενώ για τους άλλους τρεις Οργανισμούς κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο. «Είναι δίκαιο να χειριστεί το θέμα η νέα Δημοτική Αρχή και εμείς θα στηρίξουμε την άποψή της» υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος.

Ο Θ. Μπέγκας 

Ο επικεφαλής της παράταξης και νεοεκλεγείς δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο που επιτελεί ξεχωριστά το κάθε ένα από τα τέσσερα υπό κατάργηση νομικά πρόσωπα για να καταλήξει στην πρόταση περί μη κατάργησής τους. Ωστόσο, όπως είπε θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη εποπτεία, λογοδοσία και έλεγχος για τα πεπραγμένα των Οργανισμών. 

Αναφερόμενος στο Νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ τόνισε, μεταξύ άλλων: «Αντί η πολιτεία να ευνοήσει την περαιτέρω αυτονομία και την ανάπτυξη των Δήμων, με μία παράλογη λογική, εν μέσω προεκλογικής περιόδου εισάγει μια δομική αλλαγή που ανεξάρτητά αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε πραγματοποιήθηκε χωρίς καμιά ενημέρωση και χωρίς κανένα διάλογο ιδίως με την ΚΕΔΕ. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι με τη συγχώνευση των νομικών προσώπων των βασικών οργανισμών του δήμου Ιωαννιτών η κυβέρνηση θα ισχυριστεί ότι οι δήμοι ενισχύονται σε προσωπικό.

»Αυτό πράγματι θα γίνει αριθμητικά, αλλά την ίδια ώρα ο δήμος Ιωαννιτών θα κληθεί να διαχειριστεί έναν μεγαλύτερο σύνολο παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες με το ίδιο συνολικά προσωπικό. Δεν θα γίνει όμως ποιοτικά και αριθμητικά, ενσωματώνοντας ειδικότητες που είναι κρίσιμες, σε έναν σύγχρονο οργανισμό, όπως μηχανικοί, περιβαλλοντολόγοι, ειδικότητες του κλάδου της πληροφορικής, αλλά και εργάτες καθαριότητας και πρασίνου. Οι μουσικοί θα παραμείνουν μουσικοί, οι δάσκαλοι χορού, δάσκαλοι χορού, οι κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνικοί λειτουργοί κτλ.», επισήμανε ο κ. Μπέγκας.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων 

Αντίθετη άποψη έχει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων, ο οποίος υποστηρίζει την κατάργηση των νομικών προσώπων και τη μεταφορά όλου του προσωπικού στους Δήμους. 

Όπως μεταξύ άλλων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του «διαχρονικό αίτημα των εργαζομένων είναι η μονιμοποίηση των συμβασιούχων μας, οι προσλήψεις επιπλέον προσωπικού, η κατάργηση της ανταποδοτικότητας στις υπηρεσίες, η χρηματοδότηση των δήμων από το κράτος. H κατάργηση των Ν.Π.Δ.Δ., δε γίνεται επειδή η κυβέρνηση άκουσε τις φωνές των εργαζομένων αλλά γίνεται για να διασφαλίσει οικονομίες κλίμακας, να μικρύνουν και άλλο οι δομές, αδιαφορώντας για την ουσιαστική κάλυψη των αναγκών των δημοτών ή των δικαιωμάτων των εργαζομένων…».

Και κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσει για τα ουσιαστικά προβλήματα των εργαζόμενων και των δομών.