Πολύπλευρη η κοινωνική προσφορά του στα Γιάννενα

Πρώτα αυτονομία κι έπειτα ενίσχυση των δομών και του έργου του ΟΚΠΑΠΑ

- Καθολική -σχεδόν- συναίνεση καταγράφηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη διατήρηση του Οργανισμού

- ΔΗΜ. ΠΑΝΟΥ: Χιλιάδες οι ωφελούμενοι… - Θ. ΜΠΕΓΚΑΣ: Αποτελεί βιώσιμο ΝΠΔΔ…

OKPAPA KHFH

Σε αρκετά ζητήματα καταγράφηκαν διαφωνίες κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, η οποία επικεντρώθηκε στο θέμα της συγχώνευσης των Νομικών του Προσώπων. Ωστόσο, σε ένα συμφώνησαν σχεδόν όλοι.

Στο ότι το έργο που παράγει ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης & Προσχολικής Αγωγής είναι και πολύπλευρο και ιδιαίτερα σημαντικό, γι’ αυτό θα πρέπει να ζητηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών να παραμείνει αυτόνομος. Πρόκειται για τη μοναδική εξαίρεση την οποία προέκρινε εξαρχής η Δημοτική Αρχή, με την παράταξη του Θωμά Μπέγκα να ζητάει την εξαίρεση και των υπόλοιπων τριών ΝΠΔΔ, εισήγηση που τελικά υιοθετήθηκε. Όσον αφορά στον ΟΚΠΑΠΑ, ο Πρόεδρός του Δημήτρης Πάνου έδωσε σημαντικά στοιχεία για την πορεία, τη δράση και τους ωφελούμενους του Οργανισμού, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προβλήματα ζητώντας την ενίσχυσή του. Με θερμά λόγια, εξάλλου, αναφέρθηκε στον ΟΚΠΑΠΑ και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη διαφάνεια που υπάρχει στα οικονομικά του. 

Η διατήρηση του Οργανισμού ως αυτόνομου Νομικού Προσώπου είναι ένα αίτημα με το οποίο δύσκολα θα βρεθεί Γιαννιώτης που θα διαφωνήσει, καθώς είναι ευρέως αναγνωρισμένο το έργο που προσφέρει από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής του.  

Με ανοδική πορεία…

Ο ΟΚΠΑΠΑ είναι σήμερα το έβδομο σε μέγεθος Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου της χώρας μας και, αν ληφθεί υπόψη η αναλόγια του πληθυσμού, τότε μπαίνει σίγουρα μέσα στην πρώτη τριάδα, κατακτώντας ίσως και την πρώτη θέση, όπως τόνισε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Πρόεδρός του Δημήτρης Πάνου. Η πορεία του Οργανισμού «διατρέχει» τρεις διαφορετικές δημοτικές αρχές, οι οποίες τον στήριξαν και τον ανέπτυξαν περαιτέρω. Ξεκίνησε με την ίδρυσή του το 2011 επί δημαρχίας Φ. Φίλιου, με πρώτο πρόεδρο τον αείμνηστο Φίλιππο Τσουμάνη. Μεγάλωσε με νέες δομές την περίοδο 2014 – 19, επί δημαρχίας Θωμά Μπέγκα, και αυτές διατηρήθηκαν και βελτιώθηκαν στη διάρκεια της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Αυτή τη στιγμή διαθέτει 227 εργαζόμενους και μαζί με εκείνους της Κοινωφελούς Εργασίας και όσους κάνουν την πρακτική τους στις δομές του ξεπερνούν τα 300 άτομα.

Χιλιάδες ωφελούμενοι

Οι υπηρεσίες του ΟΚΠΑΠΑ απευθύνονται σε τρεις κυρίως κατηγορίες πολιτών. Στα άτομα της τρίτης ηλικίας, στα βρέφη και νήπια προσχολικής αγωγής και στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες που περιλαμβάνουν μια αξιοσημείωτη μερίδα του πληθυσμού του Δήμου Ιωαννιτών. Συγκεκριμένα, οι δομές του προσφέρουν υπηρεσίες σε 650 οικογένειες βρεφών και νηπίων, σε 2.000 άτομα τρίτης ηλικίας και σε εκατοντάδες οικογένειες και άλλους ωφελούμενους μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου, του Κοινωνικού Φαρμακείου, των Δημοτικών Λαχανόκηπων, του ΚΗΦΗ, του Υπνωτηρίου Αστέγων, του Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών, του Κέντρου για Ρομά και του ΚΔΑΠ- μεΑ. 

Δράσεις εκσυγχρονισμού

Περιγράφοντας προχθές τα βήματα που έχουν γίνει στον Οργανισμό τα τελευταία χρόνια, ο κ. Πάνου τόνισε, μεταξύ άλλων, πως έχουν ολοκληρωθεί το ψηφιακό οργανόγραμμα και τα περιγράμματα θέσεων εργασίας με το νέο προσοντολόγιο / καθηκοντολόγιο. Ο ΟΚΠΑΠΑ έχει έναν εκσυγχρονισμένο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του 2022 με νέες ειδικότητες απαραίτητες για την αυτόνομη λειτουργία του και με οργανικές θέσεις που δεν είναι προσωποπαγείς. Διαθέτει επίσης καλή διάρθρωση υπηρεσιών και ένα προσωπικό με επάρκεια και εξειδίκευση, ενώ έχει διαχειριστική, διοικητική και επιχειρησιακή ικανότητα, με συνολικά 20.944 πράξεις στη Διαύγεια, σύστημα προγραμματισμού και παρακολούθησης έργων, παροχή υπηρεσιών υπευθύνου προστασίας δεδομένων (DPO) κλπ.

Αναφέροντας ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποδεικνύουν την αποδοτικότητα  του Οργανισμού, είπε πως ο χρόνος ανταπόκρισης στις αιτήσεις των πολιτών δεν ξεπερνάει τις δύο ημέρες, εφαρμόζονται νέες τεχνολογίες σε όλες ανεξαιρέτως τις διαδικασίες ταυτοποίησης και έγκρισης για χρήση των υπηρεσιών του, ενώ υπάρχει ευελιξία στις διαδικασίες και στη λήψη αποφάσεων για την άμεση υλοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Υπενθύμισε δε πως ο ΟΚΠΑΠΑ ήταν ο πρώτος πανελλαδικά φορέας ο οποίος λειτούργησε Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των Παιδιών τους το 2014 και ο πρώτος που εγκρίθηκε για το πρόγραμμα ανακαίνισης των Παιδικών Σταθμών ύψους 1,1 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο του 2019.

 

Πρόβλημα η συγχώνευση

«Έχοντας τους κατάλληλους ανθρώπινους και αξιοποιώντας στοχευμένα οικονομικούς πόρους ο ΟΚΠΑΠΑ μπορεί να ανταποκριθεί αποδεδειγμένα στις αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών αλλά και σε κάθε νέα πρόκληση που δημιουργεί η εμφάνιση νέων κοινωνικών φαινομένων, μέσα από μια εξορθολογισμένη διαχείριση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρός του και πρόσθεσε πως «σε περίπτωση συγχώνευσης στον Δήμο Ιωαννιτών είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν καθυστερήσεις ή ακόμη και αδράνεια λόγω μεγάλου φόρτου καθηκόντων με ένα ήδη ελλιπές προσωπικό από πλευράς στελέχωσης του Δήμου».

Παράλληλα, προειδοποίησε για τον υπαρκτό κίνδυνο να επαναληφθούν φαινόμενα όπως αυτά που υπήρξαν κατά την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» το 2010, όπως καθυστερήσεις στην πληρωμή των εργαζομένων και δυσλειτουργίες που, επειδή αφορούν κοινωνικές υπηρεσίες και ευάλωτες ομάδες, θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής πολλών ωφελουμένων. «Έχουμε κάποιο λόγο να κινδυνέψουν να συμβούν όλα αυτά; Κάποιο όφελος; Δε νομίζω και δεν το άκουσα αυτό από καμία πλευρά στο διάλογο που έχει γίνει μέχρι σήμερα», τόνισε ο κ. Πάνου.

Χρειάζεται ενίσχυση

Ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ δεν παρέλειψε πάντως να διευκρινίσει ότι και σ’ αυτόν δεν είναι όλα τέλεια, σημειώνοντας πως χρειάζεται ενίσχυση του προϋπολογισμού του και ενίσχυση με διοικητικό προσωπικό για την κεντρική υπηρεσία, παιδαγωγούς και βοηθητικό προσωπικό στους Παιδικούς Σταθμούς και στα ΚΑΠΗ, καθώς υπάρχουν συνεχείς συνταξιοδοτήσεις προσωπικού που δεν αντικαθίσταται. 

Ολοκληρώνοντας, εξέφρασε την άποψη ότι ζητώντας ο Δήμος Ιωαννιτών την εξαίρεση και των τεσσάρων Νομικών Προσώπων του από τον νόμο που προβλέπει την κατάργησή τους, μειώνει τις πιθανότητες να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Ο Θωμάς Μπέγκας

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια αναφέρθηκε στη δράση του ΟΚΠΑΠΑ και ο Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος στην εισήγησή του τόνισε χαρακτηριστικά ότι «παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες των Ιωαννίνων κατά κοινή ομολογία, με τρόπο άκρως αποτελεσματικό. Ανταποκρίνεται με ταχύτητα στις ανάγκες των δομών του και στις νομοθετικές αναπροσαρμογές, ανταπεξέρχεται με απόλυτη συνέπεια και διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές, ενώ καταρτίζει οικονομικές καταστάσεις που πιστοποιούνται ετησίως από ορκωτούς λογιστές και επαληθεύονται για την ακρίβειά τους».

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι ο Οργανισμός αποτελεί βιώσιμο και αναπτυσσόμενο ΝΠΔΔ που συμβάλλει καθοριστικά στο έργο της κοινωνικής πολιτικής την οποία ασκεί ο Δήμος Ιωαννιτών, επισημαίνοντας πως είναι προς το συμφέρον των πολιτών η διατήρησή του ως αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο. 

Τέλος, η Τατιάνα Καλογιάννη επισήμανε σχετικά ότι, μπορεί ο ΟΚΠΑΠΑ να μην είναι οικονομικά ανεξάρτητος, αφού σχεδόν το 50% του ετήσιου προϋπολογισμού του καλύπτεται από τον Δήμο, όμως έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, αναπτύσσοντας κρίσιμες δομές που πραγματικά προσφέρουν κοινωνικό έργο και αυτό πρέπει να υποστηριχθεί.