Εκφράζει «θεσμική λύπη» για τα τρία Τμήματα που καταργήθηκαν, αλλά…

Η Διοίκηση του Πανεπ. Ιωαννίνων ρίχνει το… βάρος στη βιώσιμη ανάπτυξή του!

 Με καθυστέρηση αντέδρασε το Συμβούλιο Ιδρύματος, τονίζοντας πως δεν είχε ενημέρωση για την απόφαση του Υπ. Παιδείας

• Καλεί Πολιτεία και τοπικούς φορείς σε διάλογο

PANEPISTHMIO IOANNINON 17 12 19

Αντέδρασε τελικά, έστω και με αξιοσημείωτη καθυστέρηση, το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας για οριστική κατάργηση των τριών πανεπιστημιακών Τμημάτων που είχαν ιδρυθεί πριν από μία πενταετία περίπου, επί υπουργίας Κ. Γαβρόγλου.

Το Συμβούλιο στην απόφασή του που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου, εμφανίζεται... διεκπεραιωτικό. Εκφράζει «θεσμική λύπη» για την κατάργηση των τριών Τμημάτων, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως δεν είχε ενημερωθεί από το υπουργείο γι’ αυτήν. Παράλληλα, σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι στόχος του είναι η ανάπτυξη του Ιδρύματος σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ηπείρου, κάτι όμως που, όπως υπογραμμίζει, πρέπει να γίνει με σχεδιασμό και με τη στήριξη των τοπικών φορέων, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Καλεί δε φορείς και Πολιτεία σε διάλογο. 

Τα σχέδια της Διοίκησής του για την περαιτέρω ανάπτυξη του ανώτατου εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Ηπείρου είναι ένα ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας για την τοπική κοινωνία, η οποία αναμένει και τη σχετική ενημέρωση.

Λύπη για τα Τμήματα

«Θεσμική», όπως διευκρινίζουν, είναι η λύπη που εκφράζουν η Πρύτανης και τo Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, σχετικά με το οριζόντιο κλείσιμο Τμημάτων του ανώτατου εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Ηπείρου. Σπεύδουν δε να διευκρινίσουν ότι «τα Τμήματα ζητήθηκαν με αποφάσεις προηγούμενων πρυτανικών αρχών και συνεδριάσεων της Συγκλήτου, θεσμοθετήθηκαν αργότερα και βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας». Ειδική αναφορά γίνεται στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής, το οποίο σημειώνεται πως λειτουργούσε διοικητικά με προσωρινή Συνέλευση. Υπενθυμίζεται ότι τα άλλα δύο Τμήματα που καταργήθηκαν είναι το Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής της Γεωπονικής Σχολής Άρτας και το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας της Ηγουμενίτσας.

Το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν παραλείπει να κάνει επίσης γνωστό, απαντώντας έτσι σε αιτιάσεις εναντίον του που διατυπώθηκαν το προηγούμενο διάστημα, ότι «δεν υπήρξε από το υπουργείο καμία ενημέρωση και διαβούλευση σχετικά με το ζήτημα».

«Βιώσιμη ανάπτυξη…»

Στη συνέχεια της ανακοίνωσής του το Συμβούλιο Διοίκησης εστιάζει στον στόχο που έχει θέσει για «βιώσιμη ανάπτυξη» του Ιδρύματος, για την οποία επισημαίνει πως προϋποθέτει και τη στήριξη των τοπικών φορέων. Πρόκειται για έννοια η οποία έρχεται σε αντιδιαστολή με τα τρία οριστικά καταργηθέντα πανεπιστημιακά Τμήματα, τα οποία είναι γεγονός ότι ιδρύθηκαν χωρίς να πληρούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητά τους.

«Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διεκδικεί ουσιαστική ενίσχυση της διεπιστημονικότητας και της διεθνοποίησης στην εκπαίδευση και στην έρευνα. Παράλληλα, ενισχύει την εξωστρέφειά του και τις αλληλεπιδράσεις του με την Περιφέρεια, τους Δήμους και τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, θέτει τις επιστήμες στην υπηρεσία της κοινωνίας, συμβάλλει στην εξέλιξη των κοινοτήτων και, κυρίως, επεξεργάζεται προοπτικές ουσιαστικής και βιώσιμης ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένει αμφίδρομη στήριξη από όλους τους αρμόδιους φορείς», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Κάλεσμα σε διάλογο

Επιστρέφοντας στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση των τριών Τμημάτων, το Συμβούλιο Διοίκησης ξεκαθαρίζει ότι αποτελεί στόχο του εξαρχής «η καλά προμελετημένη και αντίστοιχα σχεδιασμένη βιώσιμη ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε όλες τις πόλεις της Ηπείρου στις οποίες εκπροσωπείται, θέτοντας ως σκοπό την παροχή τέτοιου επιπέδου εκπαίδευσης, η οποία θα προσελκύει μεγάλο αριθμό από τους/τις καλύτερους/ες φοιτητές/τριες χωρίς διακρίσεις». 

Κι εδώ έμμεσα φέρνει σε αντιδιαστολή τους δικούς του σχεδιασμούς με εκείνους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του πρ. υπουργού Κώστα Γαβρόγλου με απόφαση του οποίου το ΤΕΙ Ηπείρου συγχωνεύθηκε με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ιδρύθηκαν τα τρία καταργηθέντα πλέον Τμήματα. Παρόλα αυτά, το Συμβούλιο αποφεύγει να αναφέρει περισσότερα στοιχεία για το πώς σκοπεύει να πετύχει τη βιώσιμη ανάπτυξη του ιδρύματος στις υπόλοιπες πόλεις της Ηπείρου. 

Περιορίζεται μόνο να επισημάνει, καταλήγοντας, πως «το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σχεδιάζει στρατηγικά το μέλλον του και καλεί την Πολιτεία και τους φορείς σε διάλογο για την ενίσχυση της πολυεπίπεδης ανάπτυξής του ως ένα ισχυρό περιφερειακό Πανεπιστήμιο, διαρκώς εξελισσόμενο, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της κοινωνίας και του τόπου, με τις όποιες εθνικού συμφέροντος ιδιαιτερότητες».