Φρένο από την Ελλάδα στην πορεία της Αλβανίας προς Ε.Ε.

- Δεν συναίνεσε για την έναρξη διαπραγματεύσεων…

-Η υπόθεση Μπελέρη τορπιλίζει τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις…

ALBANIA EE SHMAIES

• Σκληραίνει την στάση της η Ελλάδα απέναντι στην γειτονική Αλβανία, με αφορμή την συνεχιζόμενη παραβίαση των δικαιωμάτων του προφυλακισμένου δημάρχου Χειμμάρρας Φρ. Μπελέρη. Η χώρα μας, αρνήθηκε να συναινέσει σε κοινή επιστολή των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. προς την Αλβανία, που θα ξεκινούσε τις διαπραγματεύσεις για την πρώτη δέσμη ενταξιακών κεφαλαίων.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η εξέλιξη δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς η ελληνική Κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πολλές φορές ότι ο σεβασμός του κράτους δικαίου αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αρχή τόσο για την Ε.Ε. όσο και για την Ελλάδα, ενώ αυτό που έχει ενοχλήσει περισσότερο είναι ότι δεν δίνεται στον Φρ. Μπελέρη ούτε το δικαίωμα να ορκιστεί δήμαρχος έστω και προφυλακισμένος. 

Μάλιστα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Διάσκεψης του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια ο Κ. Μητσοτάκης είχε στείλει σαφές μήνυμα προς τον Έντι Ράμα, τονίζοντας ότι «η επίλυση του θέματος είναι αναγκαία προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να κάνει κι αυτή το επόμενο βήμα και να συμφωνήσει στην εκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ε.Ε.».

Προφανώς κάτι τέτοιο δεν συνέβη, αντίθετα μόλις πριν λίγες μέρες αποκαλύφθηκε η σκευωρία που στήθηκε σε βάρος του προφυλακισμένου εδώ και έξι μήνες Φρ. Μπελέρη, προκειμένου να του κλείσουν το δρόμο προς το δημαρχείο της Χειμάρρας. Κατά τη διάρκεια της δίκης ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας φαίνεται πως παραδέχθηκε ότι πήρε χρήματα για να πει ψέματα σε βάρος του Μπελέρη και να τον εμπλέξει σε δήθεν υπόθεση δωροδοκίας για εξαγορά ψήφων! Η δίκη θα συνεχιστεί στις 22 Νοεμβρίου.

Σκληραίνει τη στάση της!

Μετά και από αυτές τις εξελίξεις, η Ελλάδα φαίνεται πως αποφάσισε να σκληρύνει της στάση της, «παγώνοντας» ουσιαστικά την προοπτική έναρξης διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ε.Ε.

Όπως αποκάλυψε ο Βασίλης Νέδος στην «Καθημερινή» αν και βρέθηκε φόρμουλα να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το συγκεκριμένο κεφάλαιο με τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς η Βουλγαρία δέχθηκε τη συμβιβαστική πρόταση που κατατέθηκε από την ισπανική προεδρία, κάτι τέτοιο δεν έγινε για την Αλβανία.

Εξάλλου, όπως ήδη έγραψε ο «Π.Λ.» το ζήτημα της προφυλάκισης του Φρ. Μπελέρη έθεσε και η Κομισιόν στην έκθεση προόδου για την Αλβανία. Στην έκθεση επισημαίνεται πως η προφυλάκιση ενός νεοεκλεγμένου Έλληνα δημάρχου, ο οποίος συνελήφθη την παραμονή των τοπικών εκλογών και του οποίου η δίκη ξεκίνησε στις 14 Σεπτεμβρίου με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων, έχει προκαλέσει διμερείς εντάσεις και εγείρει σοβαρές ανησυχίες. 

Τα πέντε κεφάλαια

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η πρώτη δέσμη για τα θεμελιώδη ζητήματα που πρέπει να επιλύσει κάθε υποψήφια χώρα περιλαμβάνει πέντε κεφάλαια και συγκεκριμένα εκείνα που αφορούν:

• Πρώτον, τη δικαστική εξουσία και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

• Δεύτερον, τη Δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια.

• Τρίτον, τις δημόσιες προμήθειες.

• Τέταρτον, τις στατιστικές.

• Και πέμπτον, τον οικονομικό έλεγχο.