Στερεί την Πολυτεχνική Σχολή από τα Γιάννενα…

Κατάφωρη αδικία η κατάργηση του Τμ. Μηχανολόγων Μηχανικών

Σε αιχμηρό ψήφισμά της η Κοσμητεία της Σχολής προαναγγέλλει συνέχιση του αγώνα για τη λειτουργία του…

TMHMA MHXANIKON PLHROFORIKHS

• Μπορεί η κατάργηση των Τμημάτων Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής της Γεωπονικής Σχολής Άρτας και Μετάφρασης και Διερμηνείας Ηγουμενίτσας να πέρασαν σχετικά… ανώδυνα, αφού ως ένα βαθμό θεωρούνταν προδιαγεγραμμένες, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών.

Η απόφαση να μη λειτουργήσει αυτό είναι σαφές ότι «πονάει» το ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ηπείρου, καθώς στερεί την Πολυτεχνική του Σχολή από μία

δομή που θα την ολοκλήρωνε με τον καλύτερο τρόπο, κάτι που αποτελεί βασικό στόχο εδώ και χρόνια των διοικήσεών του. Μετά λοιπόν από την αντίδραση του Συμβουλίου Διοίκησης για τα τρία πανεπιστημιακά Τμήματα, που μπαίνουν οριστικά στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας, σειρά πήραν η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής και η προσωρινή Συνέλευση του Τμήματος Μηχανολόγων  Μηχανικών, οι οποίες σε ψήφισμά τους κάνουν λόγο για κατάφωρα άδικη απόφαση της Πολιτείας, ενώ αφήνουν αιχμές και για τακτικισμούς «εντός των τειχών».

 Η ίδρυση Πολυτεχνικής

Απαιτήθηκαν προσπάθειες και αγώνες ετών από πλευράς των διοικήσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της τοπικής Πανεπιστημιακής Κοινότητας για την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στα Γιάννενα, η οποία συνδεόταν άρρηκτα με το ουσιαστικό του μεγάλωμα. 

Ο στόχος επιτεύχθηκε τον Φεβρουάριο του 2017, με την Πολιτεία να ιδρύει την πολυπόθητη Πολυτεχνική, στην οποία εντάχθηκαν τα τμήματα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τον δε Οκτώβριο του 2018 ιδρύθηκε το τέταρτο τμήμα της Σχολής, το Μηχανολόγων Μηχανικών, του οποίου όμως η ακαδημαϊκή λειτουργία δεν ξεκίνησε ποτέ, ώσπου να έρθει πριν λίγες εβδομάδες η απόφαση Πιερρακάκη για οριστική κατάργησή του!

«Όταν το 2017 η Πολιτεία ίδρυε Πολυτεχνική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εκπλήρωνε -με σημαντική καθυστέρηση- μια συμβατική της υποχρέωση, ενώνοντας ακαδημαϊκά και διοικητικά τρία Τμήματα Μηχανικών που ήδη λειτουργούσαν. Θεωρούμε όμως, ότι εκπλήρωνε κυρίως μια ιστορική της υποχρέωση απέναντι στην Ήπειρο, γενικότερα, και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ειδικότερα», αναφέρουν η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής και η προσωρινή Συνέλευση του καταργηθέντος Τμήματος στο ψήφισμά τους που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα.

 Στόχος η διεύρυνση

Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα, η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κάθε άλλο παρά «νέα» μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς διαθέτει σήμερα ένα τμήμα να λειτουργεί πάνω από 30 χρόνια κι ένα άλλο πάνω από 24, κατά τεκμήριο καταξιωμένα και με υψηλό κύρος εντός και εκτός Ελλάδας.

Από την άλλη, σημειώνεται πως από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της, η Σχολή γνώριζε τις δυνατότητες και τις αδυναμίες της και διέθετε την ωριμότητα και την προνοητικότητα να σχεδιάσει στρατηγικά το μέλλον της, συμβάλλοντας καθοριστικά, όπως λόγω αντικειμένου κάνει μέχρι τώρα, στην ανάπτυξη ολόκληρου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Προστίθεται δε με έμφαση πως «η διεύρυνση και ενίσχυση μίας Πολυτεχνικής Σχολής αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση κάθε σύγχρονης περιφερειακής και εθνικής στρατηγικής με έμφαση στην καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά…

Ακολούθως η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής και η προσωρινή Συνέλευση του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών παραθέτουν ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, τα οποία εμφανώς το ξεχωρίζουν από τα άλλα δύο καταργηθέντα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Όπως επισημαίνουν, το Μηχανολόγων Μηχανικών δεν προέκυψε από κάποιο προϋπάρχον τμήμα του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, αλλά επρόκειτο για ένα εντελώς νέο τμήμα, το οποίο σχεδιάστηκε εξ αρχής και με βάση τον στρατηγικό στόχο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την ανάπτυξη της Πολυτεχνικής Σχολής. Προσθέτουν δε τα εξής: «Η επιστήμη των Μηχανολόγων Μηχανικών συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο τα αντικείμενα των υπολοίπων τμημάτων, λειτουργεί ως καταλύτης διεπιστημονικότητας και ολοκληρώνει τη φυσιογνωμία της Σχολής. Βασική παραδοχή των νέων αντιλήψεων για τις επιστήμες των Μηχανικών είναι ότι η Μηχανολογία προσφέρει τα εργαλεία και τις μεθόδους για την έρευνα και τη διδασκαλία σύνθετων επιστημονικών πεδίων συνεργασίας ανάμεσα στον προγραμματισμό, την τεχνητή νοημοσύνη, τα δίκτυα, τα νέα υλικά, τις κτιριακές δομές, την ενέργεια, τη φύση, την υγεία και την κοινωνία».

Εξάλλου, στο ψήφισμα υπενθυμίζεται πως «παρά τις πολλές αντιξοότητες, το ΤΜΜ λειτουργεί διοικητικά από το 2019. Διαθέτει προσωρινή Συνέλευση από μέλη ΔΕΠ των Τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής, με συναφές γνωστικό αντικείμενο. Ο σχεδιασμός που έχει γίνει γ’ αυτό είναι ιδιαίτερα λεπτομερής και ποιοτικός, με την κατάρτιση ενός εξαιρετικού προγράμματος σπουδών με διακριτή, επίκαιρη ταυτότητα, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με τα προγράμματα των αντίστοιχων τμημάτων της χώρας μας και τα διεθνή πρότυπα».

«Κατάφωρη αδικία…»

Καταλήγοντας, η Κοσμητεία της Σχολής εκφράζει τη λύπη της που το όραμα για μια ολοκληρωμένη Πολυτεχνική, που θα αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης για ολόκληρο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν το συμμερίζονται όλοι. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «δεν το συμμερίζεται η ίδια η Πολιτεία, με την κατάφωρα άδικη απόφασή της για κατάργηση του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, η οποία επήλθε χωρίς καμία αιτιολόγηση και διαβούλευση. Δεν το συμμερίζονται κάποιοι εντός και εκτός των «τειχών», που με τον κοντόφθαλμο τακτικισμό τους προσπάθησαν ή προσπαθούν να διαφυλάξουν τα δικά τους μικρά ή μεγάλα συμφέροντα».

Ξεκαθαρίζει δε τα εξής: «Ως Κοσμητεία, δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα για τη λειτουργία του ΤΜΜ, σχεδιάζοντας και στοχεύοντας πρωτίστως σε ένα δυνατό και βιώσιμο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Βασικό μας μέλημα είναι να μην στερηθεί το Ίδρυμά μας το μέλλον που του αρμόζει, στη νέα, δύσκολη πραγματικότητα που έρχεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς».