Σε διαβούλευση έως 27 Νοεμβρίου το νέο νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών

Στα… κάγκελα λόγω φορολογικού όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες!

Για «άγριο χαράτσωμα» που οδηγεί τον κλάδο σε αδιέξοδο κάνει λόγο η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Β/Δ Ελλάδας & Νήσων και προανήγγειλε κινητοποίηση • Αμετακίνητος ο Κ. Χατζηδάκης

AADE FOROLOGIA

• Στα… κάγκελα έχουν ανέβει οι ελεύθεροι επαγγελματίες της χώρας με αφορμή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο τέθηκε ήδη σε διαβούλευση και με τη ολοκλήρωσή της στις 27 Νοεμβρίου αναμένεται να εισαχθεί για συζήτηση στη Βουλή.

Στο επίκεντρο των αντιδράσεων είναι η καθιέρωση οριζόντιου τεκμαρτού εισοδήματος, με την ΟΕΣΔΒΕΝ να κάνει λόγο για άγριο χαράτσωμα εμπόρων και επαγγελματιών, προειδοποιώντας πως η πολιτική αυτή θα οδηγήσει τελικά τον κλάδο σε αδιέξοδο και λουκέτα. 

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας & Νήσων προανήγγειλε μάλιστα δυναμική κινητοποίηση για την ερχόμενη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή που η δυσαρέσκεια «φουντώνει», ο Υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης εμφανίζεται αμετακίνητος, επιμένοντας πως οι επαγγελματίες αποκρύπτουν έσοδα για τα οποία πρέπει επιτέλους να φορολογηθούν. 

«Άγριο χαράτσωμα…»

Επιχείρηση άγριου χαρατσώματος συνολικά των εμπόρων και των ελεύθερων επαγγελματιών καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας & Νήσων, η οποία αντιδρά έντονα στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. 

Η ΟΕΣΒΔΕΝ κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι «ενώ προεκλογικά έταζε την κατάργηση του τέλους  επιτηδεύματος, αυτού του κεφαλικού φόρου, για να υφαρπάξει την ψήφο των επαγγελματιών, τώρα στην ουσία τριπλασιάζει τα βάρη» (1102 ευρώ φόρος εισοδήματος και 488 τέλος επιτηδεύματος), με την καθιέρωση οριζόντιου τεκμαρτού εισοδήματος ύψους 10.920 ευρώ για τους πιο αδύναμους επαγγελματίες». Παράλληλα, σημειώνει πως «από την μία μας λέει ότι θα χρησιμοποιήσει την νέα τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη για να περιορίσει την φοροδιαφυγή και από την άλλη μας φορτώνει επιπλέον με οριζόντια χαράτσια, μπει δεν μπει πελάτης στο μαγαζί».

Οδηγεί σε αδιέξοδο!

Κορυφώνοντας το «κατηγορώ» της προς την Κυβέρνηση, η Ομοσπονδία τονίζει πως με τη φορολογική πολιτική που ακολουθεί οδηγεί τους ελεύθερους επαγγελματίες σε αδιέξοδο. «Αντί να επαναφέρει το αφορολόγητο για να εξασφαλιστεί ένα ελάχιστο εισόδημα για εμάς, αντί να βάλει ‘χέρι’  στις ανεξέλεγκτες αυξήσεις στην ενέργεια, τις πρώτες ύλες, τα ενοίκια που έχουν εξανεμίσει τα τελευταία δύο χρονιά το εισόδημά μας, αντί να πάρει έστω και ένα μέτρο για την διαγραφή των χρεών που κουβαλάμε ακόμα από τη 10ετή κρίση και την πολιτική των lockdowns την περίοδο του κορωνοϊού έρχεται να ‘ξύσει’ όπως λέει ‘τον πάτο του βαρελιού’ και να οδηγήσει χιλιάδες βιοπαλαιστές επαγγελματίες σε νέα αδιέξοδα, χρέη και λουκέτα», επισημαίνει με έμφαση. 

Προς κινητοποιήσεις…

Η ΟΕΣΒΔΕΝ τονίζει στην ανακοίνωσή της πως η «φορολογική θύελλα» που έρχεται δεν αντιμετωπίζεται ατομικά, αλλά απαιτείται συλλογική δράση. Απευθύνει λοιπόν κάλεσμα στους Εμπορικούς Συλλόγους της Βορειοδυτικής Ελλάδας καθώς και στα σωματεία των επαγγελματιών όλων των κλάδων, τους επιστημονικούς συλλόγους να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε κάθε πόλη στις 22 Νοεμβρίου με κλειστά καταστήματα.

Στα αιτήματα της κινητοποίησης περιλαμβάνει την απόσυρση του νομοσχεδίου για το φορολογικό, την επαναφορά του ατομικού αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ όπως ήταν πριν την κρίση, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος και προοδευτική αύξηση της φορολογίας στα κέρδη, με μείωση στα χαμηλά εισοδήματα και αύξηση έως το 45% για το μεγάλο κεφάλαιο. Επίσης, άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό.  

Επιμένει ο Υπουργός

Για τις δράσεις του φορολογικού νομοσχεδίου που έχει προκαλέσει την αντίδραση των ελεύθερων επαγγελματιών μίλησε χθες στο MEGA ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «είναι μία ευρύτερη πρωτοβουλία με 11 επιμέρους δράσεις για τη φοροδιαφυγή συνολικά. Μιλάμε για την σύνδεση POS, υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια, το myData που θα είναι υποχρεωτικό από του χρόνου και μέσα σε όλα αυτά μιλάμε και για τους ελεύθερους επαγγελματίες». Όπως είπε, «έχει διαπιστωθεί ότι το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν εισόδημα χαμηλότερο από το εισόδημα που βγάζει ο μισθωτός με τον κατώτατο μισθό. Από τους 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν αποκλειστικό εισόδημα από το ελεύθερο επάγγελμα, το 54% δηλώνει μηδενικό εισόδημα».

Σύμφωνα με τον Υπουργό, το κράτος λαμβάνει από τους ελεύθερους επαγγελματίες το ποσό που αντιστοιχεί στο 0,8% του εθνικού πλούτου, όταν στην ευρωζώνη ο μέσος όρος είναι στο 2,1%. Με την πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών για την φοροδιαφυγή αναμένεται να φτάσει το 1,1%. Ακόμη, τόνισε πως τα 3 δισ. ευρώ που θα κερδίσει το κράτος από τις δράσεις για τη φοροδιαφυγή θα δοθούν για την ενίσχυση της Υγείας και της Παιδείας. 

Και μία αντίφαση…

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών έπεσε χθες σε μία… αντίφαση! Σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Fake news για το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» αφενός επισημαίνει πως «οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής δεν έχουν ως επίκεντρο τους αδύναμους ή τα μαγαζιά της γειτονιάς που δηλώνουν τους φόρους τους». Από την άλλη όμως σπεύδει να συμπληρώσει ότι «περιλαμβάνουν δράσεις για το σύνολο των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους σε ένα ευρύ φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων: από το λιανεμπόριο (επέκταση και διασύνδεση των POS), τη διακίνηση καυσίμων (απαγόρευση συνεργασίας με παραβατικά πρατήρια), την κτηματαγορά (απαγόρευση μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων), τη διασταύρωση εισοδημάτων με τις πλατφόρμες για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, μέχρι τους περισσότερους και πιο διαφανείς ελέγχους από την ΑΑΔΕ και την επέκταση των ψηφιακών παραστατικών».