Τιμάται σήμερα στα Γιάννενα η 50η επέτειος του Πολυτεχνείου

Μία εξέγερση με επίκαιρα μηνύματα μισό αιώνα μετά! Καταθέσεις στεφάνων από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (11 π.μ.) στο Ηρώο της Δομπόλη

• Εκδηλώσεις το απόγευμα και πορεία από το Εργατικό Κέντρο και Φοιτητικούς Συλλόγους

POLYTEXNEIO ATHNA KEFALI

• Aκριβώς μισός αιώνας συμπληρώνεται αυτές τις ημέρες από τη φοιτητική εξέγερση στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβριο του 1973, η οποία σηματοδότησε την αρχή του τέλους για την επτάχρονη δικτατορία των συνταγματαρχών.

Τα αιτήματα της ιστορικής εξέγερσης για «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» χαρακτηρίζονται επίκαιρα από φορείς και συνδικαλιστικά σωματεία που θα τιμήσουν σήμερα την επέτειο των 50 χρόνων της, συνδυάζοντάς τα, ειδικά το πρώτο, με τη δύσκολη πραγματικότητα της ακρίβειας η οποία πλήττει στις μέρες μας το εισόδημα των πολιτών, υποβαθμίζοντας το βιοτικό τους επίπεδο. Στα Γιάννενα η Επέτειος του Πολυτεχνείου θα τιμηθεί από το Πανεπιστήμιο και τοπικούς φορείς το πρωί με καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο της οδού Δομπόλη, ενώ ΚΚΕ και Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων θα ακολουθήσουν το απόγευμα. Στη συνέχεια θα γίνει η καθιερωμένη πορεία, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν αριστερά κόμματα, Φοιτητικοί Σύλλογοι και εργατικά συνδικάτα. 

Οι εκδηλώσεις

Με την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων που έχει προγραμματιστεί για τις 11 π.μ. στο μνημείο που υπάρχει στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου της οδού Δομπόλη θα τιμήσουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τοπικοί φορείς τα 50 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών του 1973.

Σε ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο επισημαίνει πως «η εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπως και η ηχηρή αντιδικτατορική αντίσταση των εδώ φοιτητών και των φοιτητριών, που κορυφώθηκε με την ταυτόχρονη κατάληψη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αποτελούν παρακαταθήκη που υπενθυμίζει την ανάγκη για παιδεία, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και ελευθερία».

Στις 5 μ.μ. θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον ίδιο χώρο από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, σωματεία που ανήκουν στη δύναμη του ΠΑΜΕ και αριστερές οργανώσεις. «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, η πλούσια αντιδικτατορική πάλη ανέδειξε τη μεγάλη δύναμη που έχει ο λαός, ότι μπορεί να υποσκελίσει οποιονδήποτε αντίπαλο! Με τη δράση του, με το θάρρος και τις θυσίες του, μπορεί να παρεμβαίνει στις εξελίξεις, να έχει τον τελευταίο λόγο, να κινεί ουρανό και Γή», αναφέρει το Ε.Κ.Ι. σε σχετική ανακοίνωση. Στις 6 μ.μ. θα ακολουθήσει πορεία με αφετηρία τη Δομπόλη. 

Η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων

Με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση στο Πολυτεχνείο το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ σε χθεσινή του ανακοίνωση τονίζει, μεταξύ άλλων: «Τον Νοέμβρη του 1973, οι φοιτητές του Πολυτεχνείου και άλλων σχολών έγραψαν ιστορία, καθώς όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στη Χούντα των συνταγματαρχών και -με κεντρικό σύνθημα ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ- η εξέγερση αυτή αποτέλεσε ένα από τα καθοριστικά γεγονότα για τη μετέπειτα πτώση των πραξικοπηματιών. Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου έχουν διαχρονική αξία και είναι επίκαιρα και σήμερα όσο ποτέ».

Η ΑΔΕΔΥ σπεύδει δε να επιτεθεί στην Κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για μισθούς που παραμένουν καθηλωμένοι και εξανεμίζονται ταυτόχρονα από τις εκρηκτικές τιμές στα βασικά αγαθά, στα καύσιμα, στους λογαριασμούς, για περιορισμό ή κατάργηση βασικών κοινωνικών αγαθών όπως η  Υγεία, η Παιδεία και η Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά και για αντεργατικούς νόμους, με τους οποίους  καταργούνται εργασιακά κεκτημένα, όπως το οκτάωρο και οι συλλογικές συμβάσεις, το δικαίωμα στην απεργία και στη συνδικαλιστική δράση. «Σήμερα, λοιπόν, οφείλουμε στη γενιά του Πολυτεχνείου τη συνέχιση των αγώνων τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων και του λαού μας, που δέχονται σκληρή επίθεση από την Κυβέρνηση», καταλήγει. Το Ν.Τ. Ιωαννίνων θα συμμετέχει στην πρωινή κατάθεση στεφάνων αλλά και στην απογευματινή συγκέντρωση στη Δομπόλη και την πορεία που θα ακολουθήσει.

Μηνύματα 

• Η περιφερειακή παράταξη «ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ», με επικεφαλής τον Στέφανο Ζούμπα από τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο, σε μήνυμά της για την επέτειο του Πολυτεχνείου αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου στη συλλογική μνήμη ταυτίζεται με το νεανικό πάθος για έναν κόσμο καλύτερο δίκαιο και ειρηνικό. Και μας υπενθυμίζει ότι οι μόνοι υπερασπιστές της δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι άλλοι εκτός από τους ίδιους τους πολίτες. Τους πολίτες που και σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με μιά σειρά από νέες απόπειρες περιορισμού τόσο του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης όσο και του δικαιώματος της ενημέρωσης και της επικοινωνίας…».

• Σε μήνυμά του για τη σημερινή επέτειο ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας επισημαίνει πως «…Ένα σημαντικό μέρος των αιτημάτων της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένει ανεκπλήρωτο και βρίσκουν ευκαιρία υμνητές φασιστικών αντιλήψεων και ανελεύθερων καθεστώτων, στο όνομα μιας δήθεν αντισυστημικής εναλλακτικής, να επιδιώκουν την επιβολή κάθε λογής περιορισμών». Παράλληλα, σημειώνει πως «το Πολυτεχνείο εμπνέει και σήμερα, γιατί παραμένουν επίκαιρα τα αιτήματα για δημοκρατία, ελευθερία, δικαιοσύνη, δωρεάν παιδεία και υγεία, για εργασία και αξιοπρέπεια, για ισότητα και αλληλεγγύη» 

Το ΚΚΕ (μ-λ)

Κάλεσμα στην πορεία απευθύνει η Κομματική Οργάνωση Ιωαννίνων του ΚΚΕ (μ-λ), η οποία σε χθεσινή ανακοίνωσή της τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «50 χρόνια μετά, κι ο λαός μας, οι εργαζόμενοι, η νεολαία βρίσκονται αντιμέτωποι καθημερινά με τις όλο και πιο βάρβαρες καταστάσεις του σύγχρονου μεσαίωνα, του συστήματος της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης, ενός συστήματος που σαπίζει και δολοφονεί».