Ποιους και γιατί βλάπτει η διαφάνεια και ο έλεγχος;

Ο Τοπικός Τύπος στο στόχαστρο επιχειρηματικών συμφερόντων!

-Εργολάβοι παίρνουν έργα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αλλά δεν επιθυμούν τη δημοσίευσή τους για λόγους… οικονομίας

KOMBOS EGNATIA PEDINH ERGA 13 6 23

Όχι, δεν είναι μόνο κάποιοι τοπικοί παράγοντες, αλλά κυρίως τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιδιώκουν με κάθε τρόπο τη φίμωση των περιφερειακών εφημερίδων. Κι αυτό για να μπορούν ανενόχλητοι και ανεξέλεγκτα να κάνουν τις δουλειές τους, ακόμη και με αδιαφανείς διαδικασίες! 

Γι’ αυτό, τα τελευταία κυρίως χρόνια, έχουν κηρύξει έναν πρωτόγνωρο οικονομικό πόλεμο στα τοπικά ΜΜΕ, με στόχο ή να τα ελέγξουν ή να τα οδηγήσουν σε λουκέτο! Ξεκίνησαν λοιπόν να πιέζουν την Πολιτεία – κυρίως παρασκηνιακά – να μη δημοσιεύει τις διακηρύξεις έργων στον τοπικό Τύπο για λόγους… οικονομίας! Τουλάχιστον αυτό υποστήριζε η Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων τον Ιανουάριο του 2021 με επιστολή της στον τότε υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης. «Το Κράτος οφείλει να αναζητήσει άλλους τρόπους στήριξης και όχι την αφαίμαξη των Εργοληπτών Δημοσίων Έργων για τη χρηματοδότηση των εφημερίδων…», έγραφε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της. Λες και η εξοικονόμηση 100-200 ευρώ από το κόστος της δημοσίευσης είναι το μέγα ζητούμενο, όταν ο προϋπολογισμός των μεγάλων έργων ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ!

Γάγγραινα και οι απευθείας αναθέσεις!

Βέβαια, τα μικρότερα έργα τα δίνουν στους εργολάβους οι τοπικοί άρχοντες (Περιφέρειες και Δήμοι) με απευθείας αναθέσεις! Ακόμη και όταν τα ποσά είναι μεγάλα έχουν βρει τη μέθοδο της κατάτμησης των έργων για να μπορούν να τα κάνουν απευθείας αναθέσεις σε μικροεργολάβους, με το αιτιολογικό -σχεδόν πάντα!- του κατεπείγοντος! Αυτή η… ημιπαράνομη τακτική ακολουθείται εδώ και χρόνια, είναι πολυσυζητημένη και γνωστή στους εκάστοτε κυβερνώντες, οι οποίοι, δυστυχώς, κάνουν… τα στραβά μάτια! Κάποτε όμως πρέπει να παρέμβει η Πολιτεία για την αυστηρή τήρηση των Νόμων. Γιατί το Νομότυπο δεν σημαίνει ότι είναι πάντα και Νόμιμο. Άλλωστε, αποκαλυπτικά ήταν τα όσα προ ημερών διαπίστωνε το Ελεγκτικό Συνέδριο, κάνοντας λόγο για κατάχρηση της μεθόδου των απευθείας αναθέσεων, με αποτέλεσμα να προκύπτει θέμα προστασίας δημοσίου συμφέροντος!

Τα μεγάλα έργα…

Αλλά το θέμα μας σήμερα είναι τα μεγάλα έργα που βγαίνουν σε διαγωνισμό και για τα οποία δεν… επιθυμούν δημοσιεύσεις στον Τύπο οι μεγαλοεργολάβοι, με το αιτιολογικό ότι δημοσιεύονται στη «Διαύγεια». Ποιος όμως πολίτης παρακολουθεί τη «Διαύγεια», αν δεν υπάρχει ειδικός λόγος; Τις τοπικές όμως εφημερίδες τις παρακολουθούν όλοι για να πληροφορηθούν τα νέα έργα, όπως και την πορεία τους στην περιοχή τους. Θέλετε ένα πρόσφατο παράδειγμα; Ο δρόμος Ιωάννινα – Κακαβιά, εκατομμυρίων ευρώ, που τρεις φορές βγήκε σε δημοπρασία και ακόμη είναι στον «αέρα»! Ποιος θα παρακολουθούσε την πορεία του έργου, εάν δεν υπήρχε ο Τοπικός Τύπος;

Ζήτημα διαφάνειας!

Όπως είναι γνωστό, από 1η Ιανουαρίου 2024 λήγει μια ακόμη παράταση στο καθεστώς της υποχρεωτικότητας των δημοσιεύσεων, με τις Ενώσεις Εφημερίδων να αναδεικνύουν τους λόγους για τους οποίους αυτό δεν πρέπει ν’ αλλάξει. Ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) σε ανακοίνωσή του τονίζει πως «δεν είναι δώρο ή επιχορήγηση προς τον Περιφερειακό Τύπο αλλά ζήτημα διαφάνειας, χρηστής διοίκησης και ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών». Και ζητά την παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού ώστε οι υποχρεωτικές κρατικές δημοσιεύσεις να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα.

Με αφορμή την δημόσια παρέμβαση του ΣΗΠΕ, το θέμα πήρε πανελλήνιες διαστάσεις και βουλευτές της περιφέρειας κατέθεσαν ήδη ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς. 

Ο Μαξ. Χαρακόπουλος (Ν.Δ.)

Αναφορά προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κ. Χατζηδάκη και τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Γιάννη Μπρατάκο κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, συνηγορώντας στο αίτημα του ΣΗΠΕ.

«Το αίτημα της Διαφάνειας είναι από τα πλέον επιτακτικά στην εποχή μας, ιδιαίτερα δε σε ότι αφορά τις οικονομικές δραστηριότητες του δημοσίου. Ο φορολογούμενος έχει το δικαίωμα να γνωρίζει πού κατευθύνονται τα χρήματα που λαμβάνονται από τους φόρους που πληρώνει, κι αν από πλευράς του κράτους γίνεται η ορθή διαχείρισή τους. Αυτό τον ρόλο εξυπηρετούν οι υποχρεωτικές κρατικές δημοσιεύσεις που αφορούν στις δημόσιες συμβάσεις. Στην επαρχία, ωστόσο, αυτή η διαδικασία εξυπηρετείται στον μέγιστο βαθμό από τη δημοσίευση των δημόσιων συμβάσεων στον επαρχιακό Τύπο, ο οποίος, αναμφίβολα, παίζει έναν πρωτεύοντα ρόλο στην πολιτική ζωή των τοπικών κοινωνιών και ενισχύει τη λειτουργία της Δημοκρατίας», τόνισε, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του.

Και πρόσθεσε ότι «όπως επισημαίνουν και τα μέλη του ΣΗΠΕ, αυτή η πρακτική ακολουθείται και σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, η υποχρεωτική δημοσίευση των κρατικών διακηρύξεων αποτελεί ανάσα ζωής για τον επαρχιακό τύπο, ο οποίος, όπως και το σύνολο των έντυπων ΜΜΕ, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης».

Ο Αναστ. Νικολαΐδης (ΠΑΣΟΚ)

Ερώτηση κατέθεσε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δράμας Αναστάσιος Νικολαΐδης, τονίζοντας μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του ότι «…οι κρατικές δημοσιεύσεις στον περιφερειακό Τύπο όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθούν ή να πάρουν απλώς νέα παράταση αλλά πρέπει να μονιμοποιηθούν υπηρετώντας τις αρχές της διαφάνειας των συναλλαγών, της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης των φορέων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα…». 

Και σε άλλο σημείο επισημαίνει ότι «σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης οι δημοσιεύσεις αυτές ιδίως όσον αφορούν έργα, προμήθειες, υπηρεσίες και γενικώς διάθεση δημοσίου χρήματος, γίνονται στον έντυπο τύπο χωρίς να τεθεί ζήτημα υποκατάστασής τους από άλλες μορφές ηλεκτρονικής ή άλλης δημοσίευσης…».

Δημ. Κυριαζίδης (Ν.Δ.)

Παρέμβαση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τον περιφερειακό Τύπο έκανε ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. Δημ. Κυριαζίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο τα έντυπα της Περιφέρειας, ημερήσια ή εβδομαδιαία, δίνουν εδώ και χρόνια έναν δύσκολο αγώνα που δεν αφορά μόνο τις εκδοτικές επιχειρήσεις. Το πρόβλημα αφορά χιλιάδες εργαζομένους και προμηθευτές αυτών των επιχειρήσεων, όπως επίσης και το σύνολο των τοπικών κοινωνιών, καθόσον έχουν μια ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στον τόπο τους που τους αφορούν άμεσα.