Σε… πρώτο πλάνο η θέρμανση μετά την «ψυχρή εισβολή» στην Ήπειρο!

-Κάτω από το μηδέν το θερμόμετρο σε πολλές περιοχές του Ν. Ιωαννίνων

- Γύρω στο 1,32 ευρώ η τιμή του πετρελαίου, σταθερή στα καυσόξυλα…

TZAKI

• Μια πρώτη… γεύση χειμώνα, τον οποίο έχουμε μπροστά μας πήραμε αυτό το Σαββατοκύριακο, που καταγράφηκαν οι πρώτες χαμηλές (και υπό το μηδέν!) θερμοκρασίες, ενώ έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε μεγάλα υψόμετρα.

Κύριο χαρακτηριστικό του καιρού ήταν οι άνεμοι, κατά τόπους ισχυροί, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί ο απόπλους πλοίων σε αρκετά λιμάνια της χώρας, ενώ η «ψυχρή εισβολή» επηρέασε και την περιοχή μας. 

Χθες το πρωί, σύμφωνα με τα στοιχεία από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, τρεις περιοχές του Νομού Ιωαννίνων ήταν μεταξύ των οκτώ πανελλαδικά, όπου καταγράφηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες: Μέτσοβο (-4,1), Πληκάτι (-3,3) και Τέροβο (-2,8). Αλλά και σε πολλές άλλες οι θερμοκρασίες ήταν κάτω από το μηδέν, όπως Αγ. Κυριακή (-2), στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου (-5), Βωβούσα (-3), Ελεούσα (-1) κ.α.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σήμερα, Δευτέρα ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος, αλλά κρύος,  με τοπικές νεφώσεις από αργά το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν Βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ, βαθμιαία θα εξασθενήσουν και στα βόρεια θα στραφούν σε νότιους 3 με 4 μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη! 

Μέριμνα για πετρέλαιο…

Το κρύο λοιπόν κάνει δυναμικά την εμφάνισή του και τα Ηπειρωτικά νοικοκυριά, ψάχνουν τρόπους για να εξασφαλίσουν την θέρμανσή τους, που αποτελεί το πιο σημαντικό έξοδο για τον χειμώνα. 

Τζάκια, σόμπες και καλοριφέρ άρχισαν να δουλεύουν στο φουλ εδώ και μερικές μέρες στα ορεινά, ενώ τις τελευταίες ώρες άναψαν και στις πόλεις. Αυτό σημαίνει ότι άρχισε να… ζεσταίνεται σιγά σιγά και η αγορά, ενώ όλο και περισσότερες παραγγελίες γίνονται για πετρέλαιο, αλλά και καυσόξυλα. 

Αυτές τις μέρες το πετρέλαιο θέρμανσης στο Νομό Ιωαννίνων πωλείται γύρω στο 1,32 ευρώ το λίτρο και όπως δήλωσε χθες στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ιωαννίνων και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος Θανάσης Παπαδόπουλος οι παραγγελίες αυξάνονται τελευταία και λόγω του κρύου, αλλά και λόγω ότι έπεσε λίγο η τιμή του (υπενθυμίζεται ότι η διάθεσή του στις 15 Οκτωβρίου ξεκίνησε από 1,39 – 1,40 ευρώ).

Παράλληλα, ανέφερε ότι στην τιμή του πετρελαίου παρατηρούνται διαρκώς αυξομειώσεις, δεν σταθεροποιείται ποτέ, καθώς πρόκειται για χρηματιστηριακό προϊόν… 

Σταθερή η τιμή των καυσόξυλων

Όσον αφορά την προμήθεια καυσόξυλων, πολλοί έχουν ήδη κάνει από καιρό το κουμάντο τους, καθώς το θετικό είναι ότι η τιμή τους παραμένει στα ίδια σχεδόν επίπεδα με πέρυσι. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Δασικών Συνεταιρισμών Ηπείρου Γιάννη Ντασταμάνη οξιά και δρυς πωλούνται έναντι 80 – 90 ευρώ το κυβικό μέτρο (περίπου μισός τόνος), ενώ πουρνάρι και ελιά έναντι 100 – 110 ευρώ το κυβικό μέτρο.  

Ανοιχτή η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης 

Στο μεταξύ, έντονο είναι το ενδιαφέρον των πολιτών για το επίδομα θέρμανσης. Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα παραμείνει ανοιχτή για τις αιτήσεις έως τις 8 Δεκεμβρίου. 

Η πρώτη δόση που φέτος κυμαίνεται από 100 έως και 1.000 ευρώ, αναμένεται να καταβληθεί στους δικαιούχους λίγο πριν τις γιορτές, και συγκεκριμένα μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου, ενώ η δεύτερη τον Φεβρουάριο.