Στο δρόμο ελευθ. επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι

Επί ποδός… πολέμου με αφορμή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο!

- Συλλαλητήριο αύριο (10.30 π.μ.) στην Περιφέρεια Ηπείρου

- Συμμετέχουν δικηγόροι, μηχανικοί, φοροτεχνικοί, συμβολαιογράφοι, έμποροι κ.α. - Ζητούν απόσυρση του σ/ν

DIADHLOSH NTOYNTOYKA

Επί ποδός… πολέμου βρίσκονται ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιστήμονες με αφορμή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που εισάγεται αύριο προς ψήφιση στη Βουλή. 

Η θέσπιση τεκμαρτής φορολόγησης του κλάδου συναντά έντονες αντιδράσεις, οι οποίες θα λάβουν τη μορφή κινητοποιήσεων. 

Στα Γιάννενα πρόκειται να γίνει συλλαλητήριο, το οποίο είναι προγραμματισμένο για αύριο, Τετάρτη, ώρα 10.30 π.μ. έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου. Σ’ αυτό θα συμμετέχουν επαγγελματικοί κλάδοι όπως οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι φοροτεχνικοί, οι συμβολαιογράφοι κλπ., ενώ ρολά αναμένεται να κατεβάσουν τα εμπορικά καταστήματα στα Γιάννενα. 

Παράλληλα, αυτοκινητοπομπή διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν τα ταξί των Ιωαννίνων. Φορείς και συνδικαλιστικά σωματεία ζητούν την άμεση απόσυρση του επίμαχου σ/ν και πιο δίκαιη φορολόγησή τους. 

Αντιδρούν οι φορείς

Άδικο και ισοπεδωτικό χαρακτηρίζουν το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, το Εμπορικό-Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ο Εμπορικός Σύλλογος, το Οικονομικό Επιμελητήριο, ο Σύλλογος Φοροτεχνικών - Λογιστών, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Συμβολαιογράφων και ο Σύλλογος Δικαστικών Επιμελητών.

Οι παραπάνω επαγγελματικοί φορείς είχαν συνάντηση για το θέμα το περασμένο το Σάββατο, στο πλαίσιο της οποίας εξέφρασαν τη ρητή και κατηγορηματική τους αντίθεση στο σ/ν, το οποίο, όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, χαρακτηρίζει συλλήβδην φοροφυγάδες και στοχοποιεί τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τους αυτοαπασχολούμενους, πλήττει τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μικρομεσαίων ατομικών επιχειρήσεων των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αυτοαπασχολούμενων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας και δεν πατάσσει τη φοροδιαφυγή, αλλά αφήνει στο απυρόβλητο τις εταιρείες και τα μεγάλα εισοδήματα.

Επίσης, αναφέρουν πως το σ/ν παραγνωρίζει το γεγονός ότι, μετά από δεκαετή οικονομική κρίση με τα μνημόνια, την υγειονομική κρίση, λόγω covid, την ενεργειακή κρίση και την καλπάζουσα ακρίβεια στα βασικά είδη διατροφής, μεγάλο τμήμα των επιστημόνων, ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, είτε αδυνατεί να εκπληρώσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές του υποχρεώσεις, είτε βρίσκεται σε ρυθμίσεις και εισάγει οριζόντιες ρυθμίσεις με φορολόγηση τεκμαρτών εισοδημάτων, δηλαδή εισοδημάτων που δεν έχουν αποκτηθεί.

Οι φορείς ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, τη στήριξη των επιστημόνων, ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων και τη δίκαιη φορολόγησή τους ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του καθενός και κάνουν γνωστό ότι συμμετέχουν στην αυριανή κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Το ΤΕΕ Ηπείρου

Τη διαφωνία και αντίθεσή της στις περισσότερες διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και ιδίως στις διατάξεις περί τεκμαρτής φορολόγησης των μικρών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών διατυπώνει η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου.

Σε χθεσινή της ανακοίνωση επισημαίνει πως διαφωνεί στην εισαγωγή οριζόντιων ρυθμίσεων με φορολόγηση τεκμαρτών εισοδημάτων, δηλαδή εισοδημάτων που δεν έχουν αποκτηθεί, σε εποχή που πλέον μέσω των ηλεκτρονικών πλατφόρμων του ΤΕΕ εξακριβώνεται πλήρως το πραγματικό εισόδημα του κάθε αυτοαπασχολούμενου.

Το ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου κάνει γνωστό ότι θα συμμετέχει στις αυριανές κινητοποιήσεις, δηλαδή το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου στις 10.30 π.μ., μαζί με την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων, επαγγελματιών και επιχειρηματιών της χώρας. «Συμπράττουμε ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο μαζί με τους εκπροσώπους των επιστημονικών συλλόγων και των φορέων εκπροσώπησης των επαγγελματιών», τονίζει και καλεί τους μηχανικούς σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

• Πιο σκληρή είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η παράταξη «Αριστερή Κίνηση Μηχανικών Ηπείρου», τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί κλιμάκωση της επίθεσης στην πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων» και «στοχεύει ευθέως τους αυτοαπασχολούμενους με τα χαμηλότερα εισοδήματα, τους νέους και τις νέες επιστήμονες, τους νέους γονείς, τους συναδέλφους που υποαπασχολούνται, που παλεύουν να επιβιώσουν στο επάγγελμα και να ανταποκριθούν σε δαπάνες, υποχρεώσεις, χρέη». 

Το Εργατικό Κέντρο 

Να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο – φοροέκτρωμα, όπως το χαρακτηρίζει, ζητάει από την πλευρά του το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, εκφράζοντας τη στήριξή του στους αυτοαπασχολούμενους, τους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τους μικρούς εμπόρους της πόλης μας. 

«Σε μια περίοδο που όλοι οι εργαζόμενοι και όλα τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, την ενεργειακή φτώχεια, τις συνέπειες από την εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η κυβέρνηση με ψέματα, λαθροχειρίες και κοινωνικό αυτοματισμό επιχειρεί να κρύψει την φοροεξόντωση των μικρών επαγγελματιών με το νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή για μικρούς επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και επιστήμονες», τονίζει το ΕΚΙ σε ανακοίνωσή του. Παράλληλα, απευθύνει και αυτό κάλεσμα συμμετοχής στην αυριανή κινητοποίηση.

Ο Εμπορικός Σύλλογος

Φορολογικά στοιχεία που, όπως επισημαίνει, καταρρίπτουν τη διαβεβαίωση της Κυβέρνησης ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν τα εισοδήματά τους δεν θα επιβαρυνθούν αλλά αντίθετα θα ελαφρυνθούν από τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, δίνει ο Εμπορικός Σύλλογος σε χθεσινή του ανακοίνωση. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, έμπορος με εισοδήματα από 10.000 έως 12.000 ευρώ που διατηρεί κατάστημα για τουλάχιστον 12 χρόνια θα δει τη φορολογία εισοδήματος να εκτοξεύεται με βάση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. 

Ο Εμπορικός Σύλλογος απευθύνει κάλεσμα στα μέλη του να κλείσουν τα μαγαζιά και τα γραφεία τους, απαιτώντας την απόσυρση του φορολογικού σ/ν και να συμμετέχουν στο αυριανό συλλαλητήριο. 

Στα αιτήματά του περιλαμβάνονται αφορολόγητο για όλους τους επαγγελματίες στα 12.000 ευρώ, άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και κατάργηση της τραπεζικής προμήθειας στις ψηφιακές συναλλαγές.  

Κάλεσμα ΟΕΒΕ

Κάλεσμα στην αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών απευθύνει και η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Νομού Ιωαννίνων. Με ανακοίνωσή της λέει «όχι στη στοχοποίηση, στον αφανισμό ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων», επισημαίνοντας πως «τα οριζόντια μέτρα είναι άδικα, ενισχύουν τη φοροδιαφυγή».