Πλήγμα οι αυξήσεις σε ενέργεια και πρώτες ύλες…

Μέτρα ΤΩΡΑ για να επιβιώσει ο «φούρνος της γειτονιάς»!

Οι συνεχείς κρίσεις έχουν οδηγήσει σε πολλά λουκέτα, ανέφερε χθες στον «Π.Λ» ο Πρόεδρος των Αρτοποιών Ιωαννίνων Θ. Σίνδρος

FOYRNOS PSOMI

• Αντιμέτωπος με σημαντικά προβλήματα όπως, οι αυξήσεις σε πρώτες ύλες και ενέργεια, είναι ο κλάδος των αρτοποιείων, τα οποία προσπαθούν να αντισταθούν στις αλλεπάλληλες κρίσεις και να επιβιώσουν.

Κάθε φούρνος που «γκρεμίζεται» (κλείνει) είναι απόρροια της βαθιάς οικονομικής κρίσης του κλάδου και της κατάστασης, στην οποία έχουν περιέλθει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας. 

Το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα είναι σε καθημερινή βάση ψηλά στη λίστα των ελληνικών νοικοκυριών και αρκετοί πολίτες για να μην πουν το ψωμί…ψωμάκι, βάζουν αυτό το αγαθό σε προτεραιότητα συγκριτικά με άλλα βασικά είδη ανάγκης.

Είναι γεγονός ότι τα αρτοποιεία κατάφεραν να αντέξουν στο χρόνο και να ξεπεράσουν την οικονομική και μετέπειτα την κρίση που προέκυψε με την πανδημία, ωστόσο δεν συνέβη το ίδιο με την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό, κάτι που έχει οδηγήσει όλο και περισσότερους φούρνους να βρίσκονται αντιμέτωποι με τον… εφιάλτη του «λουκέτου»! 

Ενέργειες από Σωματεία - Ομοσπονδία

Είναι δεδομένο ότι οι αυξήσεις που επιδέχονται όλα τα προϊόντα αγγίζουν και τον κλάδο των αρτοποιών.

Όπως ανέφερε χθες σε δηλώσεις του «Π.Λ» ο Πρόεδρος των Αρτοποιών Νομού Ιωαννίνων και αναπλ. Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεόδωρος Σίνδρος, η αύξηση της κιλοβατώρας, του πετρελαίου και της ενέργειας που επανέρχεται με ρήτρα αναπροσαρμογής ανεβάζουν το κοστολόγιο και δυσχεραίνουν την παραγωγή, αποτρέποντας τους καταναλωτές να ψωνίσουν. Όσο για το φορολογικό νομοσχέδιο «αγγίζει» τα μικρά αρτοποιεία. Όπως είπε, τα σωματεία και η Ομοσπονδία προσπαθούν με ενέργειες και κινητοποιήσεις να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους και να μεταφέρουν τα προβλήματα στους αρμόδιους υπουργούς. 

Λουκέτα και στα Γιάννενα

Είναι σαφές ότι οι συνεχείς κρίσεις που έχουν ταλανίσει τον εμπορικό κόσμο τα τελευταία χρόνια - οικονομική, πανδημία, ενεργειακή - έχουν οδηγήσει και πολλά αρτοποιεία στο λουκέτο. Όπως είπε ο κ. Σίνδρος, πανελληνίως από έρευνες έχει προκύψει ότι έχουν κλείσει το τελευταίο διάστημα 300 - 330 αρτοποιεία, ενώ σε δυο χρόνια έχουν κλείσει δέκα αρτοποιεία στο Νομό Ιωαννίνων από 120 με 130 που ήταν…

Ο λόγος είναι ότι δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι αλλεπάλληλες κρίσεις, ενώ εξέφρασε τον φόβο του ότι θα κλείσουν επιχειρήσεις και άλλων συναδέλφων του. Ο Πρόεδρος πρότεινε να «σκύψει» στο πρόβλημα η κυβέρνηση, να δει τι συμβαίνει στους ελεύθερους επαγγελματίες και να τους βοηθήσει με τα χρέη, μιας και το στήσιμο και η επιβίωση ενός αρτοποιείου, για τους περισσότερους αποτελούν κόπους μιας ζωής!

Αυξήσεις σε βούτυρο - λάδι…

Ας σημειωθεί ότι όπως ανέφερε (στο businessnews.gr) ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Μιχάλης Μούσιος, στα ήδη υπάρχοντα ανοιχτά μέτωπα της ενέργειας και των αλεύρων, τους τελευταίους μήνες έρχονται να προστεθούν οι αυξήσεις στις τιμές των γαλακτοκομικών και τυροκομικών, ιδίως στο φρέσκο βούτυρο, αλλά και στο ελαιόλαδο, το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον σε γλυκά και βουτήματα. Μπορεί τα λουκέτα το 2023 να ήταν λιγότερα από το 2022, ωστόσο οι εκτιμήσεις για την ερχόμενη χρονιά σχετικά με τον κλάδο έχουν ένα τόνο απαισιοδοξίας, καθώς το κύμα ακρίβειας θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

«Εκτιμώ, ωστόσο, ότι δεν θα είναι κάτι τόσο σημαντικό, ώστε να υπάρχουν νέες αυξήσεις μέσα στην προσεχή χρονιά, σε ένα προϊόν πρώτης ανάγκης όπως είναι το ψωμί», είπε χαρακτηριστικά. 

Καλύτερη ποιότητα στους φούρνους…

Όσον αφορά την κίνηση, ενόψει της εορταστικής περιόδου, ο Πρόεδρος των Αρτοποιών Ιωαννίνων Θ. Σίνδρος τόνισε πως παρά το γεγονός ότι έχουν βγάλει εποχικά προϊόντα, το αγοραστικό κοινό είναι ακόμα σε νωθρότητα και η αγορά είναι «παγωμένη». Στάθηκε στο γεγονός ότι ο «φούρνος της γειτονιάς» είναι ο μόνος επαγγελματικός ιστός που κρατά την ποιότητα στα εποχικά προϊόντα. «Το σούπερ μάρκετ βγαίνει και χτυπάει τις τιμές ώστε να προσελκύσει, ωστόσο δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την ποιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όσο για τις τιμές είπε πως δεν αποτελεί δέσμευση, μιας και ο κάθε φούρνος προσδιορίζει τη τιμή σύμφωνα με το προϊόν που βγάζει, ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχουν στα αρτοποιεία ποικιλίες προϊόντων (μελομακάρονα, κουραμπιέδες) και διάφορες γεύσεις…