Έπεσε χθες η «αυλαία» του συνεδρίου της ΕΝ.ΠΕ στα Γιάννενα

Καλύτερη χρηματοδότηση ζήτησαν οι Περιφέρειες από την Πολιτεία!

Ανήσυχος για το Πάρκο Υψηλής Έρευνας και Τεχνολογίας εμφανίστηκε ο Αλ. Καχριμάνης

ENPE SYNEDRIO GIANNENA 23 11 23

• Τα υπουργεία «κλέβουν» κονδύλια τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας • Τι είπαν Ν. Παπαθανάσης και Δημ. Σκάλκος…

• Τα ελλιπή χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι Περιφέρειες της χώρας και τα αιτήματα για την ενίσχυσή τους κυριάρχησαν κατά τη χθεσινή δεύτερη και τελευταία ημέρα του τακτικού συνεδρίου της ΕΝ.ΠΕ που διεξήχθη στα Γιάννενα.

Σε τοπικό επίπεδο ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης εμφανίστηκε ανήσυχος για τις προοπτικές του Πάρκου Υψηλής Έρευνας και Τεχνολογίας σε περίπτωση που αυτό απενταχθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ υπενθύμισε στο υπουργείο Υποδομών τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που έχει για οδικά έργα στην περιοχή της Πρέβεζας. Παράπονα για τα χρηματοδοτικά προγράμματα διατύπωσε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ενώ ο αναπλ. Υπουργός Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για μία νέα «αρχιτεκτονική» όσον αφορά στην κατανομή πόρων. Στη διαχείριση του ΕΣΠΑ εστίασε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων Δημήτρης Σκάλκος. 

Ανησυχία για το Πάρκο

Το ζήτημα του Πάρκου Υψηλής Έρευνας και Τεχνολογίας που προωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου ήταν το βασικό ζήτημα τοπικού ενδιαφέροντος που τέθηκε επί τάπητος χθες στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών. 

Το θέμα επανέφερε ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος κατά την προχθεσινή έναρξη του συνεδρίου είχε μιλήσει για «παρασκηνιακές κινήσεις για απένταξη έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης». Χθες, μιλώντας ενώπιον του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας Ν. Παπαθανάση, εμφανίστηκε ανήσυχος για το σημαντικό αυτό για την περιοχή μας έργο, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η ΕΤΕπ είπε το ναι για τη χρηματοδότησή του, αλλά το οριστικό ναι θα το πει μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ από την Τράπεζα Ηπείρου θα έχουμε ένα 12,5%» και συμπλήρωσε πως «δεν πρέπει να κοπεί ένα τέτοιο έργο». Παρέπεμψε δε και σε σχετική διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού για το Πάρκο. Υπενθυμίζεται ότι το Πάρκο έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ, Τα 20 εκατ., δηλαδή κάτι λιγότερο από τα μισά, προβλέπεται να αντληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης στο οποίο εντάχθηκε πέρυσι 

Τα οδικά Πρέβεζας

Ο Περιφερειάρχης έθεσε ένα ακόμη ζήτημα χθες στο συνέδριο, αυτό των οδικών υποδομών του Νομού Πρέβεζας και ιδιαίτερα της σύνδεσης της πόλης με την Ιόνια Οδό. Αφορμή στάθηκαν δηλώσεις του Υφυπουργού Υποδομών Νίκου Ταχιάου, ο οποίος εμφανίστηκε κατηγορηματικός τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση χρηματοδότησης των συγκεκριμένων έργων. Απαντώντας ο κ. Καχριμάνης υπενθύμισε ότι η Περιφέρεια ανέλαβε να ολοκληρώσει τις σχετικές μελέτες, γιατί το υπουργείο δεν τις προχωρούσε, ενώ θα βάλει και πόρους από το ΕΣΠΑ, όμως αυτοί δεν αρκούν. «Ξεχνούν τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις τους. Φαίνεται πως μας θεωρούν Αλβανία», σημείωσε και προειδοποίησε πως με τέτοιες συμπεριφορές θα δημιουργηθούν «δύσκολες καταστάσεις».

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία

Οικοδεσπότης στο πάνελ με τους δύο εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών ήταν χθες ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στα τρία χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουν οι Περιφέρειες. Για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) όπως λέγεται πλέον το πρώην Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είπε πως παρουσιάζει τρομακτικές καθυστερήσεις πληρωμής, φέρνοντας σε δυσμενή θέση εκατοντάδες έργα με σοβαρό κίνδυνο διάλυσης εργολαβιών ή διακοπής εργασιών και έξτρα επιβάρυνσης των Περιφερειών, αν αναγκαστούν να πάνε σε επαναδημοπρατήσεις ή να πληρώσουν τόκους υπερημερίας.

Για το ΕΣΠΑ ο κ. Φαρμάκης ανέφερε πως σε αντίθεση με τη λογική της bottom up διαχείρισης των πόρων που διέπει θεωρητικά τους κοινοτικούς πόρους, έρχονται τα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων να «κλέψουν» κονδύλια από τα ΠΕΠ και για το Ταμείο Ανάκαμψης είπε πως «ο ρόλος μας δεν είναι αυτός που θα θέλαμε».

Νέα «αρχιτεκτονική»

«Δέσμευσή μας και η εντολή που έχω πάρει από τον πρωθυπουργό είναι να εξομαλύνουμε την κατάσταση, να πάμε σε μία επόμενη ημέρα», υπογράμμισε χθες ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της ΕΝ.ΠΕ, στο πλαίσιο της οποίας σκιαγράφησε το πλαίσιο που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση αναφορικά με τη διάθεση πόρων στις Περιφέρειες.

Όπως σημείωσε, «ό,τι δεσμεύσεις έχουμε πρέπει να μπορούμε να τις εξυπηρετούμε και αυτό για να γίνει θα πρέπει να έχουμε μια διαφορετική αρχιτεκτονική» και πρόσθεσε: «Όταν ξεκίνησε το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, ξεκίνησε χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος βηματισμός, κατ' ουσία, που μπορούσε να καλύψει το κράτος, ως προς την ταμειακή δυνατότητα που είχε. Επομένως, κάποιες περιφέρειες έφυγαν πιο γρήγορα, το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης σήμερα έχει δεσμεύσεις 75% και περίπου στο 53% νομικές δεσμεύσεις. Επομένως, ένας απαραίτητος σχεδιασμός που πρέπει να γίνει και τώρα είναι αυτό το οποίο δουλεύουμε, είναι πώς μπορούμε να πάμε καλύτερα τα επόμενα χρόνια».

Παράλληλα, ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε στο Σχέδιο Διοίκησης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το οποίο είναι ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Όπως είπε, ήδη υπάρχει εξειδίκευση που υπερβαίνει το 40 -42%, ενώ συμπλήρωσε πως άμεσα θα βγουν τα πρώτα δύο προγράμματα για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις. 

Περί ΕΣΠΑ και ΕΠΑ…

Στη σημαντική επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014-2020 τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια εστίασε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων Δημήτρης Σκάλκος, επισημαίνοντας με έμφαση ότι η διαχείριση του ΕΣΠΑ είναι συγκεκριμένη, ενώ υποστήριξε ότι, γενικά, η διαχείριση των δημόσιων επενδύσεων στην Ελλάδα είναι η δεύτερη πιο συγκεντρωτική στην Ευρώπη! Ο κ Σκάλκος τόνισε πως η δημοσιονομική υπευθυνότητα αντανακλάται και στο ΕΣΠΑ, με τον κίνδυνο διακοπής των χρηματοδοτήσεων όταν τα δημοσιονομικά εκτροχιάζονται. Όσον αφορά στους Δήμους, ανέφερε προβλήματα στις Χωρικές Επενδύσεις, με χαμηλά ποσοστά ολοκλήρωσης έργων και πληρωμών. Τέλος, αναφερόμενος στο ΕΠΑ, το πρώην Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σημείωσε πως ήταν αναγκαίες οι αλλαγές, καθώς το παλιό πρόγραμμα έμοιαζε με «ξέφραγο αμπέλι» με λιμνάζοντα έργα ύψους 18 δις ευρώ και πως στον επόμενο κύκλο θα επανεξεταστούν όλα.  

Ξεκάθαροι ρόλοι...

Ξεκάθαρους κανόνες και ρόλους ανάμεσα στο κεντρικό Κράτος, τις Περιφέρειες και τους Δήμους, ζήτησε κατά την ομιλία του προχθές το απόγευμα στο ετήσιο Συνέδριο της ΕΝ.ΠΕ, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

Αναφερόμενος στην απλή αναλογική που βρίσκεται στη λήξη της, είπε ότι δημιούργησε προβλήματα λειτουργίας, ενώ τόνισε πως για να ωριμάσει περισσότερο η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, «χρειάζονται οι ξεκάθαροι κανόνες και οι ξεκάθαροι ρόλοι, που θα διευκολύνουν, διότι όπου δεν υπάρχει ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, διότι κανένας δεν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία ή αν την αναλάβει βρίσκεται απολογούμενος (…) Υπάρχει πλέγμα αρμοδιοτήτων στο οποίο μπλέκονται, συμπλέκονται, ενίοτε διαπλέκονται και δεν είναι ξεκάθαρη κατάσταση, δεν μπορεί κανένας να λογοδοτήσει». Παράλληλα, επισήμανε πως 13 χρόνια λειτουργίας του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και δεν υπάρχει κώδικας, νομοθεσία, κάτι που σημείωσε πως πρέπει να γίνει. 

«Ξεκινάει νέα εποχή…»

Στο συνέδριο της ΕΝ.ΠΕ παραβρέθηκε και ο νέος περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος σε ανάρτησή του τονίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Από 1η Γενάρη μια νέα πορεία ξεκινάει, ένα νέο στοίχημα πέντε ετών δημιουργίας και διεκδίκησης που καλούμαστε να κερδίσουμε οι νέες Περιφερειακές αρχές της Ελλάδας. Και είναι τώρα η ώρα που οι Περιφέρειες πρέπει με γενναίες αποφάσεις να περάσουν στη Νέα Εποχή. Χωρίς τις παλινωδίες του χθες, μακριά από τις συντεχνιακές λογικές κυριαρχίας ενός βαθύτατου κράτους που προκαλεί αρρυθμίες, παθογένειες, καθυστερήσεις, δικαιολογίες. Μακριά από επικαλύψεις, χρονοβόρες διαδικασίες και νομικίστικα φληναφήματα που προκαλούν παλινωδίες και κοστίζουν απώλειες ανθρωπίνων ζώων και περιουσιών. Είμαστε έτοιμοι με ξεκάθαρες, κάθετες αρμοδιότητες, που θα συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους».