Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψή της είναι η σημερινή

Σε «πανδημία» εξελίσσεται η βία κατά των γυναικών!

- Πρωτοβουλίες από την Πολιτεία και κοινωνική επαγρύπνηση ζητούν κόμματα, παρατάξεις και φορείς

• Στα Γιάννενα λειτουργούν για τα θύματα το Συμβουλευτικό Κέντρο και ο Ξενώνας Φιλοξενίας του ΟΚΠΑΠΑ

BIA GYNAIKON

Φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις είναι η βία, η οποία εκδηλώνεται σε βάρος των γυναικών λαμβάνοντας διάφορες μορφές, από λεκτική και σωματική, μέχρι σεξουαλική, ψυχολογική και οικονομική.

Ιδιαίτερο προβληματισμό, εξάλλου, προκαλεί στις σύγχρονες κοινωνίες το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας αλλά και μορφών όπως ο βιασμός, η σεξουαλική παρενόχληση, το trafficking, με θύματα γυναίκες όλων των ηλικιών. Για την αντιμετώπισή τους απαιτείται πολυεπίπεδη δράση από πλευράς της Πολιτείας, καθώς και κοινωνική επαγρύπνηση όπως επισημαίνουν κόμματα, παρατάξεις και φορείς στα Γιάννενα με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Επισημαίνεται πως στα Γιάννενα λειτουργούν δομές για τα θύματα όπως το Συμβουλευτικό Κέντρο και ο Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών του ΟΚΠΑΠΑ. 

Σοβαρό φαινόμενο

Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, με διανομή έντυπου πραγματοποίησε χθες το Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας και σε κεντρικά σημεία των Ιωαννίνων, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Σε ανακοίνωσή του το Κέντρο κάνει λόγο για ένα πολύ σοβαρό φαινόμενο, οι συνέπειες του οποίου είχαν και συνεχίζουν να έχουν οικουμενικό αντίκτυπο και τονίζει χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η άσκηση βίας κατά των γυναικών έχει ως αποτέλεσμα την καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προστασία των οποίων κατοχυρώνεται τόσο στο εθνικό, όσο και στο διεθνές δίκαιο. Στην Ελλάδα υπάρχει, πλέον, ένα πλούσιο νομικό οπλοστάσιο, όπου μπορεί να καταφύγει κάθε γυναίκα επιζώσα τέτοιων πράξεων. Σημαντική νομική εξέλιξη στο πλαίσιο της αποτελεσματικής διαχείρισης του φαινομένου στη χώρα μας αποτελεί η κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), το 2018».

Το Συμβ/κό Κέντρο

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων, το οποίο ξεκίνησε τη δράση του τον Απρίλιο του 2013, ανήκει στο Πανελλαδικό Δίκτυο 65 υποστηρικτικών δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βρίσκεται υπό τη διοίκηση και την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας.

Το Κέντρο απευθύνεται σε γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις όπως άνεργες, μονογονείς, ΑμΕΑ, μετανάστριες, κ.τ.λ. ή οποιοδήποτε είδος έμφυλης βίας και παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του, οι οποίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής διαδικασίας. Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται σ’ αυτό στη διεύθυνση Μαρίκας Κοτοπούλη 68 (Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8πμ-4μμ), τηλ.: 26510 – 77449, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Ο Ξενώνας του ΟΚΠΑΠΑ

Στον τομέα αντιμετώπισης της έμφυλης βίας δραστηριοποιείται και ο ΟΚΠΑΠΑ από το 2012, ο οποίος εντάχθηκε στο πρόγραμμα της Γεν. Γραμματείας Ισότητας «Ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας» και λειτουργεί Ξενώνα Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους, δυναμικότητας 20 κλινών. Στόχος του Οργανισμού είναι, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, η παροχή ασφαλούς διαμονής στις γυναίκες – θύματα και στα παιδιά τους.

«Το μήνυμα της ημέρας είναι διπλό, αφενός μεν προς την κοινωνία, να αντιμετωπίζει με σεβασμό όλες τις γυναίκες (που μπορεί να είναι μάνα, σύζυγος, κόρη, φίλη) και κατ’ επέκταση ο σεβασμός προς κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτου φύλου, ιδιότητας, εθνικότητας, ή άλλων χαρακτηριστικών, αφετέρου απευθύνεται προς την γυναίκα – θύμα βίας και είναι: «Μιλήστε…», μιλήστε στις δομές που υπάρχουν και σας υποστηρίζουν, μιλήστε και επικοινωνήστε με τις δομές που έχουν δημιουργηθεί για την στήριξη σας», τονίζει χαρακτηριστικά ο ΟΚΠΑΠΑ.

Το ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων

Τον αγώνα που έχει κάνει το κόμμα για την αλλαγή του οικογενειακού δικαίου και την ισότητα των φύλων από τη δεκαετία του 1980 υπενθυμίζει η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Ιωαννίνων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, «τα τελευταία χρόνια η κοινωνία βιώνει σε όλους τους χώρους της, κακοποιητικές συμπεριφορές, βιασμούς, δολοφονίες αλλά και φαινόμενα ψυχολογικής και διαδικτυακής βίας. Μία «πανδημία» που έχει τη δυνατότητα να «χτυπήσει» κάθε γυναίκα ανεξαρτήτως ηλικίας, εκπαίδευσης, εισοδήματος, κοινωνικής θέσης, χώρας καταγωγής ή διαμονής με ανεξίτηλες συνέπειες στη σωματική, ψυχική, σεξουαλική και αναπαραγωγική ζωή των γυναικών μέχρι και την γυναικοκτονία». Χαρακτηρίζει δε επιβεβλημένες τις κρατικές, κοινοβουλευτικές, αυτοδιοικητικές πρωτοβουλίες και δράσεις για την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου.

Η «Ενότητα Πολιτών»

Μήνυμα για τη διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, έστειλε και φέτος η παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα». Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η δημοτική σύμβουλος Βούλα Τσίλη, στην οποία παρέστησαν επίσης οι δημοτικές σύμβουλοι της παράταξης, Αλέκα Βακαλοπούλου, Σοφία Μαρκούλα και Βάσω Μέγα, τονίστηκε, μεταξύ άλλων, πως «η αντιμετώπιση της βίας και των κακοποιητικών συμπεριφορών δεν εξασφαλίζεται μόνο από την ύπαρξη νομοθετικού πλαισίου ή τη χάραξη πολιτικής. Η προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, που είναι ανθρώπινα δικαιώματα, είναι καθήκον όλων μας για τις μελλοντικές γενιές. Η ενεργή στάση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, η δράση της κοινωνίας των πολιτών και η συνεργασία μεταξύ των φορέων συμπληρωματικά με την αφύπνιση της κάθε μίας και του καθενός από εμάς είναι καθοριστικά για την αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, στην αποκάλυψη των φαινομένων και στην καταπολέμησή τους».

Η κα Τσίλη υπενθύμισε πως την περίοδο που η «Ενότητα Πολιτών» ήταν δημοτική αρχή, η Επιτροπή Ισότητας είχε αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών, οργανώνοντας ενημερωτικές δράσεις και εκδηλώσεις ενθαρρύνοντας τις γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με οποιαδήποτε μορφή βίας να το καταγγείλουν και πρόσθεσε: «Δέσμευσή μας είναι πως και τη νέα δημοτική περίοδο η δημοτική μας αρχή θα επαναφέρει τέτοιου είδους δράσεις και θα ενισχύσει την συνεργασία με όλους τους φορείς στην κατεύθυνση της άμβλυνσης τέτοιων φαινομένων».

Στην αρχή της συνέντευξης η Β. Μέγα ευχαρίστησε τα ΜΜΕ της πόλης για τη δημοσιογραφική κάλυψη όλων των δράσεων και πρωτοβουλιών της παράταξης σε ζητήματα ισότητας, έμφυλης βίας κλπ., τονίζοντας ότι τα θέματα αυτά παραμένουν ψηλά στην ατζέντα της παράταξης. Παράλληλα, ευχαρίστησε ιδιαίτερα για την προσφορά της την κα Τσίλη, η οποία δεν θα βρίσκεται στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.