Το… ταμείο δεν ήταν ίδιο για όλους στη Γιαννιώτικη αγορά!

- Ανάμεικτη η εικόνα της περιόδου των προσφορών για τα καταστήματα

•Αυξημένη χθες η κίνηση • Προστασία της Κυριακάτικης αργίας ζήτησε ο Εμπορικός Σύλλογος

PEZODROMOS MIXAHL AGGELOY KOSMOS

• Με τη σημερινή «Cyber Monday» ολοκληρώνεται η περίοδος των προσφορών στα εμπορικά καταστήματα, η οποία δεν περιορίστηκε αυστηρά στο τελευταίο τετραήμερο. Πλέον οι επαγγελματίες του κλάδου στρέφουν το βλέμμα τους προς τη γιορτινή περίοδο προσδοκώντας σε αύξηση του τζίρου τους.

Η αγορά ήταν ανοιχτή χθες στα Γιάννενα με αυξημένη κίνηση, όμως τελικά η εικόνα των προηγούμενων ημερών είναι ανάμεικτη. Μεγάλοι κερδισμένοι είναι σαφώς οι αλυσίδες, οι οποίες χάρη στις γενναίες εκπτώσεις που έκαναν προσείλκυσαν πολύ κόσμο. Από την άλλη, τα εμπορικά καταστήματα της πόλης, τα οποία προχώρησαν σε εκπτώσεις ανάλογες με τις δυνατότητές τους, είδαν μεν την κίνηση να βελτιώνεται, χωρίς όμως να εκτοξεύονται οι εισπράξεις τους. Πάντως, ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση στο χθεσινό άνοιγμα των μαγαζιών, τονίζοντας πως πρέπει να προστατευθεί η Κυριακάτικη αργία. 

Αυξημένη κίνηση

Αυξημένη ήταν η κίνηση χθες στη Γιαννιώτικη αγορά, καθώς μετά τις 11 το πρωί άνοιξε και παρέμεινε σε λειτουργία η συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών καταστημάτων, ειδικά όσων βρίσκονται στους κεντρικούς πεζόδρομους.

Εκμεταλλευόμενοι τις προσφορές της «Black Friday» που προηγήθηκε, οι πολίτες έκαναν ψώνια ή απλώς αναγνωριστική βόλτα και κατέληξαν στις καφετέριες του κέντρου για τα… περαιτέρω. Όπως και την Παρασκευή, την τιμητική τους είχαν και χθες τα πολυκαταστήματα με είδη ρούχων, στα οποία προκλήθηκε το αδιαχώρητο, καθώς και εκείνα που εμπορεύονται καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης. Σημειώνεται πως τα σούπερ μάρκετ της πόλης παρέμειναν κλειστά, ενώ λίγοι φούρνοι άνοιξαν.

«Cyber Mondαy»

Οι προσφορές πάντως δεν τελείωσαν, καθώς θα συνεχιστούν και σήμερα, Δευτέρα, η οποία, ως τελευταία Δευτέρα του Νοεμβρίου, έχει καθιερωθεί πλέον να λειτουργεί ως «Cyber Monday». Αυτό σημαίνει πως οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα έχουν εκπτώσεις ξανά σε ποικιλία προϊόντων προσδοκώντας πως θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Ο Εμπορικός Σύλλογος

Έντονα αντέδρασε ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων στο χθεσινό άνοιγμα των καταστημάτων, το οποίο αποφασίστηκε με αφορμή την «Black Friday» και τη σημερινή «Cyber Monday», εξαπολύοντας επίθεση στην Κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε πως «ενώ ‘κατάργησε’ τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, διατήρησε στο ακέραιο τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή».

Σύμφωνα με τον Εμπορικό, το συγκεκριμένο μέτρο ευνοεί ουσιαστικά τα πολυκαταστήματα και τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες ενώ οδηγεί τα μικρά μαγαζιά στη φυσική εξόντωση. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «εμείς οι αυτοαπασχολούμενοι και οι οικογένειες μας στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, έχουμε πικρή εμπειρία από τα αποτελέσματα τέτοιου είδους happenings. Ποιος άλλωστε έχει την δυνατότητα εκτός από τα πολυκαταστήματα και τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες να προσφέρουν εκπτώσεις 60 και 70 %; Ποιος αν όχι αυτοί έχουν την δυνατότητα να μονοπωλούν τις πρώτες θέσεις στις αντίστοιχες διαδικτυακές πλατφόρμες; Ποιος αν όχι αυτοί έχουν την δυνατότητα να επωμίζονται το extra λειτουργικό κόστος (ειδικά τώρα που το κόστος ενέργειας σπάει κάθε ρεκόρ) για να περιμένουν τον πελάτη;».

Κι άλλες Κυριακές…

Στο μεταξύ, καθώς πλησιάζει η εορταστική περίοδος οι έμποροι μετρούν τις Κυριακές που θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά και τις ημέρες που θα τους μείνουν για ξεκούραση. Το σίγουρο είναι ότι τα καταστήματα θα λειτουργήσουν τις δύο παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, κατά τις οποίες θα είναι ανοιχτά και τα σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα, την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου, οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τα ψώνια της τελευταίας στιγμής είτε για δώρα είτε για το εορταστικό τραπέζι.