Τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου ενέκρινε το ΥΠΕΝ

Ο… κύβος ερρίφθη για ερευνητική γεώτρηση στον Νομό Ιωαννίνων!

Θέμα χρόνου πλέον να στήσει εργοτάξιο στη Γουργάνιστα της Ζίτσας η εταιρία «Energean»

• Νέα δεδομένα για την ευρύτερη περιοχή θα δημιουργήσει τυχόν εντοπισμός υδρογονανθράκων

GEOTRYPANA PETRELAIO 1

• Ο… κύβος ερρίφθη όσον αφορά στις έρευνες για εντοπισμό αξιόλογου κοιτάσματος υδρογονανθράκων στον Νομό Ιωαννίνων, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος με απόφασή του ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου.

Μ’ αυτό τον τρόπο, δίνεται το «πράσινο φως» στην εταιρία «Energean» να στήσει εργοτάξιο και να ξεκινήσει την ερευνητική γεώτρηση με την ονομασία «Ήπειρος–1» στη Γιουργάνιστα του Δήμου Ζίτσας, όπου έχει εξασφαλιστεί η απαραίτητη έκταση. Σημειώνεται πως οι σεισμικές, ηλεκτρομαγνητικές κλπ. έρευνες που προηγήθηκαν έδωσαν θετικά δείγματα για την ύπαρξη φυσικού αερίου. Αν επιβεβαιωθούν, τότε δημιουργούνται νέα δεδομένα για την ευρύτερη περιοχή όσον αφορά στην τροφοδοσία της με φυσικό αέριο, αλλά και για τα έσοδα που θα αποκομίσει από την εμπορία του, χωρίς να παραγνωρίζονται οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή θα είναι η πρώτη ερευνητική γεώτρηση εδώ και 25 χρόνια στην Ελλάδα, για την οποία δίνεται η διαβεβαίωση πως θα διεξαχθεί με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Τι λέει η «Energean»

Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη χαρακτήρισαν πηγές της «Energean» την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από πλευράς του υπουργείου Περιβάλλοντος, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει ένα ζήτημα με τη διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης που λήγει τον ερχόμενο Απρίλιο. Παράλληλα, εξέφραζαν την αισιοδοξία τους, δεδομένου ότι το ποσοστό επιτυχίας κυμαίνεται στο 15%, που θεωρείται υψηλό για τέτοιες περιπτώσεις, ενώ σημείωσαν ότι η εταιρεία βρίσκεται σε αναζήτηση εταίρου για το project. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «newmoney.gr», το κόστος της επένδυσης για την ερευνητική γεώτρηση υπολογίζεται σε 35 - 40 εκατ. ευρώ. Η Enegrean έχει ήδη επενδύσει στην περιοχή της Ηπείρου 46 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια της σεισμικής έρευνας την περίοδο 2018 - 19. Η ΑΕΠΟ και κατ’ επέκταση τα μέτρα, οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί που εγκρίνονται δια αυτής, ισχύουν για επτά έτη από την ημερομηνία έκδοσής της.

Η περιοχή έρευνας

Στη σχετική απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ αναφέρεται ότι η χερσαία περιοχή παραχώρησης «Ιωάννινα», που καταλαμβάνει συνολική έκταση 4.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα, οριοθετείται δυτικά από την ακτογραμμή, βορειοδυτικά από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, βορειοανατολικά και νότια από τις οριογραμμές της ηπειρωτικής χώρας.

Το έργο που αδειοδοτείται περιβαλλοντικά, αφορά «στις εργασίες έρευνας υδρογονανθράκων μέρους της εν λόγω χερσαίας περιοχής που συνίσταται από την όρυξη μιας ερευνητικής γεώτρησης με στόχο γεωτρητικές και κοιτασματολογικές έρευνες / διασκοπήσεις, τον εντοπισμό/ανακάλυψη και επιβεβαίωση κοιτάσματος υδρογονανθράκων, τις δοκιμές, τον καθορισμό της έκτασης, την αποτίμηση των εμπορικά εκμεταλλεύσιμων ποσοτήτων στο πλαίσιο του Βασικού Σταδίου Ερευνών που περιλαμβάνεται στο γενικότερο επενδυτικό πλάνο του Προγράμματος Έρευνας και Εκμετάλλευσης Ιωαννίνων».

Συγκεκριμένα, το έργο αφορά το στάδιο ερευνών του προγράμματος, ώστε να επιβεβαιωθεί επί του πεδίου η ύπαρξη γεωλογικών δομών στο υπέδαφος και η περιεκτικότητα τους σε υδρογονάνθρακες, σε συνέχεια της επιτυχούς ολοκλήρωσης της προηγούμενης φάσης των ερευνών που αφορούσαν στον πιθανό εντοπισμό των υδρογονανθράκων με αξιοποίηση γεωλογικών χαρτών, με γεωφυσικές μεθόδους όπως η σεισμική. Το γήπεδο που θα πραγματοποιηθεί η ερευνητική γεώτρηση έχει συνολικό εμβαδόν 52.916,71 τ.μ. ή 53 στρέμματα περίπου), ενώ εντός του γηπέδου, ο χώρος εγκατάστασης του γεωτρύπανου και των συνοδών του εγκαταστάσεων καταλαμβάνει έκταση εμβαδού 27.249,26 τ.μ..

Στόχος η ανάπτυξη 

«Επί της αρχής, τα προγράμματα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων συνδράμουν θετικά στην αναδιαμόρφωση του αναπτυξιακού προσανατολισμού μιας χώρας, προσθέτοντας ένα σημαντικό εναλλακτικό αναπτυξιακό πόλο και επιφέροντας άμεσα και έμμεσα οικονομικά οφέλη σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο», αναφέρεται στην ΑΕΠΟ του υπ. Περιβάλλοντος. 

Παράλληλα, προστίθενται τα εξής: «Επιπλέον έχουν και γεωπολιτικά οφέλη για την χώρα, καθώς αυξάνεται η ενεργειακή αυτονομία της και ανάλογα μειώνεται η εξάρτησή της από παγκόσμια κοινωνικό-οικονομικά γεγονότα και γεωπολιτικές αναταράξεις. Στο πνεύμα αυτό η σκοπιμότητα της ερευνητικής γεώτρησης έγκειται στο γεγονός ότι, η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων αποτελεί βασική παράμετρο της ενεργειακής πολιτικής της χώρας και είναι ενταγμένη στον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, την αύξηση της ενεργειακής αυτονομίας και την εξασφάλιση δημόσιων εσόδων».

Για τα Γιάννενα…

Ειδικότερα τονίζεται ότι η ερευνητική γεώτρηση στα Γιάννενα στοχεύει στον ακριβή προσδιορισμό, επί του πεδίου, αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων/δομών στο υπέδαφος ικανών να φιλοξενήσουν υδρογονάνθρακες, ώστε με βάση τις δοκιμές παραγωγής να ακολουθήσει το επόμενο στάδιο της εξόρυξης και παραγωγής. Σημειώνεται ότι η υλοποίηση του Προγράμματος για την αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση της Περιοχής Παραχώρησης Ιωαννίνων, προωθείται με βάση τους όρους της Σύμβασης Μίσθωσης που κυρώθηκε με το ν.4300/2014. 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Όπως περιγράφεται, ο βασικός σχεδιασμός της μελέτης για την έρευνα και το τεχνικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα έργα για την προετοιμασία και διαμόρφωση του χώρου/γηπέδου εντός του οποίου θα αναπτυχθούν χώρος εγκατάστασης του γεωτρύπανου, χώρος επιχώσεων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης εξορυκτικών αποβλήτων, δεξαμενή προσωρινής αποθήκευσης ύδατος, εγκαταστάσεις γραφείων, αποθηκών, εργαστήριο, ιατρείο, κ.λ.π.. Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή της οδοποιίας πρόσβασης και της οδού ασφαλείας, και τέλος η όρυξη της ερευνητικής γεώτρησης.

Σημειώνεται ακόμη, ότι για την περιβαλλοντική έγκριση του σχεδίου/προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή των Ιωαννίνων διενεργήθηκε Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Με βάση το ΥΠΕΝ

Εξάλλου, διευκρινίζεται ότι ο σχεδιασμός της ερευνητικής γεώτρησης που περιλαμβάνεται στη «ΜΠΕ-ΙΩΑΝ» ανταποκρίνεται στους όρους, περιορισμούς και κατευθύνσεις που έχουν τεθεί δια της απόφασης του ΥΠΕΝ τον Δεκέμβριο του 2014, καθώς αποτελεί τη λύση με το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Από τη στάθμιση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της δημοσιοποίησης και της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης της «ΜΠΕ-ΙΩΑΝ», διαπιστώθηκε ότι, άπαντες οι γνωμοδοτούντες φορείς που διατύπωσαν απόψεις δεν εξέφρασαν αντιρρήσεις επί του περιεχομένου της και συναινούν για την πραγματοποίηση του έργου. 

Όσον αφορά στις διατυπωθείσες παρατηρήσεις επί του περιεχόμενου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, το σχεδιασμό της ερευνητικής γεώτρησης και του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων γενικότερα, δίνεται η διαβεβαίωση πως αυτές αποτέλεσαν αντικείμενο ειδικής τεχνικής έκθεσης και απαντώνται στο σύνολό τους με εκτενή και αναλυτική αιτιολόγηση.