Ερωτηματικό ποιοι αναπλήρωσαν τους αποχωρήσαντες…

Και ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων σε βαθιά κρίση μετά τη διάσπαση!

Ζητά από την Μερ. Τζούφη να παραδώσει την έδρα στο κόμμα…

SYRIZA TZOYFH STEFOS ALMPANHS

• Σε μία σύγχρονη εκδοχή των «Φουρτουνάκηδων και των Βροντάκηδων» έχει εξελιχθεί, μετά την εκλογή Κασσελάκη, το σίριαλ αλληλοσπαραγμού και φαγωμάρας στον ΣΥΡΙΖΑ που θυμίζει πλέον εικόνα διάλυσης πανελλαδικά αλλά και τοπικά.

Η ανεξαρτητοποίηση των έντεκα βουλευτών και η συγκρότηση ξεχωριστής κοινοβουλευτικής ομάδας με πρόεδρο τον Αλέξη Χαρίτση, ήταν απλώς η αναμενόμενη κατάληξη μιας εμφυλιοπολεμικής σύγκρουσης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο πλέον μετρά 36 βουλευτές.

Οι αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν πάρει αρκετά νωρίτερα τη μορφή χιονοστιβάδας, με τα στελέχη του σε γραμματείες, πολιτική επιτροπή, νομαρχιακές επιτροπές, τοπικές οργανώσεις και άλλα όργανα να παίρνουν… διαζύγιο από το κόμμα, ρίχνοντας τα βέλη τους ενάντια στη νέα ηγετική ομάδα.

Το σκηνικό διάλυσης δεν άργησε να εκδηλωθεί στην Ήπειρο και ειδικότερα στα Γιάννενα, όπου πέρα από την ανεξαρτητοποίηση της Μερόπης Τζούφη και την αποχώρηση από το κόμμα του Χρήστου Μαντά, αποχώρησαν και άλλα τοπικά στελέχη από τα κομματικά όργανα ή ως απλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία τον χαρακτήρισαν θολό και άνευρο σχηματισμό. Ήταν εξάλλου αναμενόμενο, η βαθιά κρίση και η ανεξέλεγκτη πόλωση που κυριαρχεί στον ΣΥΡΙΖΑ να συμπαρασύρει και τις οργανώσεις στα Γιάννενα.

«Να παραδώσει την έδρα…»

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα στον πάλαι ποτέ κραταιό ΣΥΡΙΖΑ, συνεδρίασε την Τετάρτη η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του κόμματος, η οποία ζήτησε από την βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη που ανήκει στην ομάδα των έντεκα ανεξάρτητων βουλευτών, να παραδώσει την έδρα της στο κόμμα.

Όπως επισημαίνεται από την Ν.Ε., την ανακοίνωση της οποίας υπογράφει ο… άγνωστος «Χ», η λαική εντολή των εκλογών του Ιουνίου ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να έχει 47 βουλευτές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και όχι 36. Όσο για το Νομό Ιωαννίνων, αναφέρεται ότι χάνεται μία έδρα, την οποία οι πολίτες του Νομού Ιωαννίνων με την ψήφο τους έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και αποτελεί αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας και όχι ενός ανθρώπου.

Η Ν.Ε. εξαπολύει δριμεία κριτική στη Μερόπη Τζούφη και μεταξύ άλλων, ζητά από την Γιαννιώτισσα γιατρό και βουλευτή να τιμήσει την υπογραφή της στον κώδικα δεοντολογίας των υποψηφίων βουλευτών και να παραδώσει τη βουλευτική έδρα στο κόμμα, το οποίο την εξέλεξε 

Λανθασμένη κίνηση…

Στο στόχαστρο της Ν.Ε. Ιωαννίνων δεν είναι μόνο η Μ. Τζούφη αλλά και οι υπόλοιποι βουλευτές και τα στελέχη που αποχώρησαν, στα οποία χρεώνει τη διάσπαση και πως είναι μια λανθασμένη κίνηση για όσους αποχωρούν, οι οποίοι δεν περίμεναν το συνέδριο για να εκφράσουν εκεί ανοιχτά τις διαφωνίες τους…

Αξίζει να σημειωθεί πως στα θέματα της συνεδρίασης της Νομαρχιακής Επιτροπής ήταν, επίσης η αναπλήρωση των κενών θέσεων στη Ν.Ε., η επανεκκίνηση του κόμματος, ο νέος ορισμός υπευθύνων και τομεαρχών και η πολιτική δράση του επόμενου διαστήματος. Βέβαια, στην  ανακοίνωση πουθενά δεν αναφέρεται ποιοι είναι οι αντικαταστάτες των Άννας Γαλανάκη, Βασιλικής Ζδράβου, Ελένης Παπαθανασίου και Χαράς Τριανταφύλλου στη Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων, ούτε ποιοι ορίστηκαν υπεύθυνοι και τομεάρχες, κάτι που δείχνει το κλίμα ανασφάλειας και το αλαλούμ που επικρατεί και τοπικά στο κόμμα, ως απόρροια της γενικότερης κατάστασης. 

Φτωχή εκπροσώπηση στην Ήπειρο…

Τα αρνητικά ρεκόρ του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του Στέφανου Κασελάκη, σπάνε τα κοντέρ και στην Ήπειρο. Η ανεξαρτητοποίηση της Μ. Τζούφη, ο χορός των αποχωρήσεων από τα στελέχη από διάφορα κομματικά όργανα έρχονται σε αντίθεση με την εικόνα που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ παλιότερα και ειδικά την περίοδο διακυβέρνησης (2015-19). Τότε στην Ήπειρο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επτά βουλευτές, εκ των οποίων τέσσερις στα Γιάννενα και από ένας στους υπόλοιπους νομούς, ενώ φυσικά στο τιμόνι του είχε τον Αλέξη Τσίπρα με καταγωγή από το Αθαμάνιο και ευρωβουλευτή τον Ηπειρώτη Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος πρόσφατα αποχώρησε από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε από τις δυο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου είχε ως αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση του κόμματος και στην περιοχή μας. Πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ μετρά δυο βουλευτές στην Ήπειρο, την Δ’ Αντιπρόεδρο της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη και τον βουλευτή Πρέβεζας Κώστα Μπάρκα ο οποίος αν και ήταν στο πλευρό της Ε. Αχτσιόγλου στην κούρσα διαδοχής του Αλ. Τσίπρα, δεν την ακολούθησε στη διάσπαση. Πέρα από τις δημοσκοπήσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται με αρκετά χαμηλότερα ποσοστά ακόμη και από τις εκλογές, το επόμενο αξιόπιστο πολιτικό τεστ για ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του θα είναι το Συνέδριο και ύστερα οι ευρωεκλογές. 

Τα άλλα ζητήματα στη Ν.Ε…

Κατά τα άλλα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Ν.Ε, στη συνεδρίαση επικεντρώθηκαν στη σημερινή κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας με την ακρίβεια να «μαστίζει» τα ελληνικά νοικοκυριά, με την καρτελοποίηση σημαντικών κλάδων της οικονομίας, την ιδιωτικοποίηση παιδείας και υγείας, την αύξηση της φορολογίας και την καταπάτηση των δημοκρατικών λειτουργιών…