Σε νέα αναβολή προχώρησε χθες το Ειδικό Δικαστήριο…

Δεν εξετάστηκε το αίτημα Μπελέρη για ορκωμοσία για να προηγηθεί η δίκη περί εξαγοράς ψήφων!

ΜΑΝ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η Αλβανία συνεχίζει να περιφρονεί τις θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου…

DIKAIOSYNH ZYGARIA

• Μια ακόμη αναβολή πήρε η εξέταση του αιτήματος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμμάρας Φρ. Μπελέρη που ζητά να λάβει ειδική άδεια για να ορκιστεί ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου. 

Τελικά η δίκη θα συνεχιστεί στις 11 Δεκεμβρίου, ενώ για σήμερα έχει οριστεί η εκδίκαση του δεύτερου σκέλους της δίωξης που αφορά τη δήθεν εξαγορά ψήφων. 

Στην Αλβανία βρέθηκε και ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαν. Κεφαλογιάννης, προκειμένου να συναντηθεί και να συμπαρασταθεί στον εκλεγμένο Δήμαρχο Χειμάρρας Φρ. Μπελέρη.

Όπως τόνισε σε δήλωσή του «ο Φρ. Μπελέρης επτά μήνες τώρα παραβιάζοντας το τεκμήριο της αθωότητας παραμένει προφυλακισμένος. Επτά μήνες τώρα η αλβανική κυβέρνηση πεισματικά του αρνείται το αναφαίρετο δικαίωμά του. Να ορκισθεί Δήμαρχος όπως αποφάσισαν οι δημότες της Χειμάρρας. Πεισματικά του αρνείται να αναλάβει τα καθήκοντά του που αποτελεί μία απλά διοικητική πράξη, η οποία δεν θίγει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Και το οξύμωρο. Στη Χειμάρρα χρέη δημάρχου εκτελεί σήμερα ο πρώην δήμαρχος, ο οποίος ηττήθηκε στις εκλογές του περασμένου Μαΐου». 

Στη συνέχεια ο ευρωβουλευτής αναφέρεται και στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία αναφέρει ότι «για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας η αποτροπή της ορκωμοσία του Φρ. Μπελέρη αντικατοπτρίζει την περιφρόνηση για τις θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου. Έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αξίες. Με τα κριτήρια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρωπαϊκό κεκτημένο τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα».

«Παραβιάζεται το Σύνταγμα»

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «himara.gr» η χθεσινή δίκη συνοδεύτηκε από έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο μερών.

Ο Φρ. Μπελέρης υποστήριξε ότι το Σύνταγμα παραβιάζεται και δεν είναι δυνατόν ένας ηττημένος (Γιώργο Γκόρος) να συνεχίσει να ηγείται ενός θεσμού που εκλέγεται άμεσα από τον λαό. 

Έκανε λόγο για αδικία που πρέπει να λάβει τέλος το συντομότερο δυνατό και να του δοθεί ειδική άδεια να ορκιστεί.

«Πολιτικές διακρίσεις. Υπάρχουν πολιτικές αποφάσεις και τοποθετήσεις του πρωθυπουργού πριν από κάθε συνεδρίαση. Δεν συμβαίνει σε καμία χώρα στον κόσμο να συνεχίσει να κυβερνά ένας ηττημένος. Μια αδικία που πρέπει να λάβει τέλος, κάτι που δεν εμποδίζει ο νόμος. Είναι συνταγματική αρχή», τόνισε ο εκλεγμένος δήμαρχος.

Κατά της ειδικής άδειας ήταν και το Ειδικό Σώμα κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος, SPAK, όπου οι εισαγγελείς ανέφεραν τις περιπτώσεις όπου οι κρατούμενοι μπορούν να λάβουν άδειες.

«Δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για ειδικές άδειες εκτός από: Σοβαρή ασθένεια που αποδεικνύεται από ιατρική γνωμάτευση που παρέχεται από την οικογένεια, γάμος, θάνατος ή εξετάσεις», ανέφεραν.

Στην χθεσινή συνεδρίαση παρέστησαν και εκπρόσωποι από τη Γενική Διεύθυνση Φυλακών, οι οποίοι ήταν και αυτοί αντίθετοι.