Γεμίζουν οι βιτρίνες φούρνων και ζαχαροπλαστείων, αλλά…

Πιο… αλμυρά φέτος τα παραδοσιακά γλυκίσματα των Χριστουγέννων!

Πόσο πωλούνται κατά μέσο όρο κουραμπιέδες και μελομακάρονα στα Γιάννενα • Αυξήθηκαν πρώτες ύλες και κόστος παραγωγής, λέει στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος των Αρτοποιών Θεοδ. Σίνδρος

KOYRAMPIEDES MELOMAKARONA

• Περίπου δύο εβδομάδες απομένουν ως τα Χριστούγεννα και, καθώς διανύουμε πια την γιορτινή περίοδο, οι βιτρίνες των φούρνων και των ζαχαροπλαστείων πλημμυρίζουν στα Γιάννενα με τα κλασικά γλυκίσματα της εποχής, τα οποία έχουν την… τιμητική τους. 

Η ζήτηση βέβαια δεν είναι ακόμα μεγάλη, με τους επαγγελματίες να αναμένουν αύξησή της μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο, ωστόσο, οι τιμές στις οποίες πωλούνται φέτος κουραμπιέδες, μελομακάρονα και δίπλες εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με πέρυσι που επίσης είχαν σημειώσει σημαντική αύξηση. 

Μιλώντας σχετικά στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος των Αρτοποιών Ιωαννίνων Θεόδωρος Σίνδρος υπενθύμισε τις περαιτέρω αυξήσεις στις πρώτες ύλες και το κόστος παραγωγής, τονίζοντας όμως πως, παρά τις δύσκολες συνθήκες, οι φούρνοι της γειτονιάς κρατούν ψηλά την ποιότητα.

Στο μεταξύ, ούτε στο φετινό «Καλάθι των Χριστουγέννων» περιλαμβάνονται τα δημοφιλή γλυκίσματα της εποχής αυτής, γεγονός που για τους μεν αρτοποιούς είναι καλό, για τους καταναλωτές πάλι όχι. 

Βγήκαν τα γλυκά

Όλο και πιο πολύ χώρο καταλαμβάνουν τα κλασικά γλυκίσματα των Χριστουγέννων στις βιτρίνες των αρτοποιείων, των ζαχαροπλαστείων και των σούπερ μάρκετ στα Γιάννενα όσο περνούν οι μέρες και πλησιάζουν οι γιορτές. Ακόμη όμως είναι νωρίς και το ενδιαφέρον των πολιτών γι’ αυτά αναμένεται να αυξηθεί μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. 

«Όλοι οι φούρνοι έχουν ξεκινήσει εδώ και σχεδόν ένα μήνα να παράγουν μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες και όλα τα υπόλοιπα εποχιακά προϊόντα, όμως ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η διακίνησή τους σε μεγάλη κλίμακα. Περιμένουμε πως η ζήτησή τους θα αυξηθεί μετά τα μέσα του μήνα, όταν θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων», ανέφερε με έμφαση ο Πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Ιωαννίνων Θεόδωρος Σίνδρος.

Πήραν αύξηση!

Τα νέα πάντως όσον αφορά στις τιμές των γιορτινών γλυκών δεν είναι καλά, καθώς φέτος θα είναι ακόμα πιο τσουχτερές σε σχέση πέρυσι. Σύμφωνα με τον κ. Σίνδρο, η αύξηση κυμαίνεται από 5 έως 10% και οφείλεται στην αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες, ειδικά στο βούτυρο, η τιμή του οποίου διπλασιάστηκε μέσα σε λιγότερο από μία διετία, ενώ αύξηση που ξεπερνάει το 40% πήραν σε σχέση με πέρυσι το γάλα, τα αβγά και το αλεύρι. Παράλληλα, αυξημένο είναι και το κόστος παραγωγής εξαιτίας των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό και τα καύσιμα. 

Ωστόσο, οι τιμές ποικίλουν από κατάστημα σε κατάστημα και απαιτείται έρευνα αγοράς, με τον Πρόεδρο των Αρτοποιών να διαβεβαιώνει ότι η ποιότητα των προϊόντων που θα αγοράσουν οι καταναλωτές από τον φούρνο της γειτονιάς, όπου είναι χειροποίητα και φρέσκα, δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη στα γλυκίσματα που διαθέτουν τα σούπερ μάρκετ. «Ο φούρνος της γειτονιάς αντιστέκεται, κρατάει υψηλή ποιότητα και όσο μπορεί χαμηλότερες τιμές ώστε να εξυπηρετήσει το καταναλωτικό κοινό», κατέληξε ο κ. Σίνδρος. 

Ενδεικτικές τιμές

Πιο συγκεκριμένα, με βάση δειγματοληπτική έρευνα που πραγματοποίησε ο «Π.Λ.» σε κεντρικά αρτοποιεία στα Γιάννενα διαπιστώθηκε ότι τα απλά μελομακάρονα πωλούνται φέτος κατά μέσο όρο έναντι 13 – 13,50 ευρώ, με εκείνα που έχουν σοκολάτα να ανεβαίνουν ελαφρώς. Οι δε κουραμπιέδες κοστίζουν λίγο πιο ακριβά λόγω βουτύρου και τιμώνται στα 14 – 15 ευρώ περίπου. 

Όσον αφορά στα ζαχαροπλαστεία, έπειτα από έρευνα σε καταστήματα του κέντρου προκύπτει ότι οι τιμές είναι λίγο υψηλότερες σε σχέση με τους φούρνους. Εδώ τα απλά μελομακάρονα πωλούνται έναντι 14 – 15 ευρώ και οι κουραμπιέδες στα 15 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο. Φθηνότερα είναι τα συγκεκριμένα γλυκά στα σούπερ μάρκετ όπου συνήθως πωλούνται συσκευασμένα. 

 Ούτε στο «Καλάθι»!

Στο μεταξύ, ούτε το φετινό «Καλάθι των Χριστουγέννων» μπορεί να δώσει λύση στους καταναλωτές για φθηνότερα γλυκά για τις γιορτές, καθώς σ’ αυτό δεν θα περιλαμβάνονται τελικά τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Το ίδιο είχε συμβεί και πέρυσι, με τα δύο κλασικά και ιδιαίτερα δημοφιλή Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα να μένουν εκτός «Καλαθιού». Πρόκειται για εξέλιξη που ικανοποιεί πάντως τους αρτοποιούς, καθώς τα σούπερ μάρκετ δεν θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν τα γιορτινά γλυκά σε αξιοσημείωτα χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τους φούρνους, προσελκύοντας το μαζικό ενδιαφέρον των καταναλωτών. 

To φετινό «Καλάθι Χριστουγέννων» θα περιλαμβάνει επτά διαφορετικές κατηγορίες τροφίμων, τα οποία είναι βασικά για το εορταστικό τραπέζι, με την έβδομη προσθήκη να ανακοινώνεται μόλις χθες από τον Υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα. Συγκεκριμένα πρόκειται για τα εξής: Γαλοπούλα, αρνί, κατσίκι, τσουρέκι, βασιλόπιτα, σοκολάτα και χοιρινό. Αξίζει να σημειωθεί πως στην πρώτη ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες συμπεριλαμβάνονταν στο «Καλάθι», όμως τελικά αφαιρέθηκαν.