Το επιβλητικό της κτίριο επιλέχθηκε για γραφείο του Οργανισμού

Η Πασχάλειος Σχολή στο Καπέσοβο θα στεγάσει την έδρα της UNESCO!

Σύσκεψη χθες στα Γιάννενα παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού

• Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ: Στόχος μας η βιώσιμη ανάπτυξη του Ζαγορίου… • ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις…

• Αρχές του 2024 η νομοθετική ρύθμιση για το Σούλι

MENDONH ZAGORI UNESCO 14 12 23

• Γραφείο στο Ζαγόρι αποκτά η UNESCO, το οποίο θα συντονίσει τα επόμενα βήματα που σχετίζονται με τη διαδικασία και τις απαιτήσεις της ένταξης της περιοχής στους καταλόγους της. Η έδρα του Οργανισμού θα στεγαστεί στην ιστορική Πασχάλειο Σχολή του Καπεσόβου. 

Αυτό ανακοινώθηκε χθες στο πλαίσιο της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στα Γιάννενα. Μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠ.ΠΟ η κ. Μενδώνη είχε σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου, στην οποία συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος, η αναπλ. Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρβάρα Παπαδοπούλου κ.α.. Η κ. Μενδώνη χαρακτήρισε απόλυτη προτεραιότητα τη σύνταξη ενός σχεδίου διατήρησης του μοναδικού χαρακτήρα του Ζαγορίου, τονίζοντας πως οι περιορισμοί που θέτει η UNESCO είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Παράλληλα, η Υπουργός προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για το ιδιοκτησιακό του Σουλίου, ενώ προήδρευσε σύσκεψης με θέμα την πιστοποίηση των δημόσιων Μουσείων της χώρας, διαδικασία που ξεκινάει από αυτά της Ηπείρου. 

Γραφείο στην Πασχάλειο

«Όλοι πανηγυρίσαμε για την ένταξη του Ζαγορίου στους Καταλόγους της UNESCO, αλλά ξέραμε ότι θα έχουμε και υποχρεώσεις στη συνέχεια, τις οποίες και συζητήσαμε με την Υπουργό και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠ.ΠΟ. Μία από αυτές είναι η άμεση δημιουργία ενός γραφείου και αποφασίσαμε ότι αυτό θα στηθεί μαζί με τις υπηρεσίες της Αρχαιολογίας στην Πασχάλειο Σχολή, στο Καπέσοβο. Εκεί προσεχώς θα είναι το γραφείο της UNESCO, το οποίο θα ασχοληθεί με όλα όσα χρειάζεται να γίνουν από τώρα και στο εξής», ανακοίνωσε χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου. 

Παράλληλα, ο κ. Καχριμάνης ευχαρίστησε την κ. Μενδώνη για τη συνεργασία που έχει αναπτύξει με την Περιφέρεια σε μία σειρά από ζητήματα που αφορούν την Ήπειρο. «Δίνουμε λύσεις σε θέματα που για πολλά χρόνια ήταν στάσιμα όπως το Τζαμί της Καλούτσιανης το οποίο δουλεύεται, το Κάστρο της Κιάφας, το Ιμαρέτ της Άρτας και πολλά άλλα έργα που προχωρούν», σημείωσε με έμφαση.

Η Υπουργός Πολιτισμού

Από την πλευρά της η Υπουργός Πολιτισμού στις δηλώσεις της αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει η χώρα μας με αφορμή την ένταξη του Ζαγορίου στην UNESCO. «Είναι μία σειρά από βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε τον Δεκέμβριο του 2024 να έχουμε ανταποκριθεί σ’ αυτές τις υποχρεώσεις. Η πιο σημαντική είναι η δημιουργία ενός γραφείου που θα ξεκινήσει στην Πασχάλειο Σχολή, η οποία ούτως ή άλλως έχει συμβολική και συναισθηματική φόρτιση. Από εκεί και πέρα, πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θέτει η UNESCO, όπως, για παράδειγμα, μία ψηφιακή πλατφόρμα προσβάσιμη σε διεθνές επίπεδο, ενώ στις 24 και 25 Μαΐου θα γίνει ο εορτασμός και η επίσημη ανακήρυξη του Ζαγορίου ως μνημείου του καταλόγου Παγκόσμιας Κληρονομιάς παρουσία στην περιοχή των στελεχών του Οργανισμού», υπογράμμισε. 

Όλο το Ζαγόρι… UNESCO!

Αφού εξήρε τη συνεργασία του υπουργείου με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ζαγορίου, εξαιτίας της οποίας το εγχείρημα της ένταξης είχε, όπως είπε, αίσια έκβαση, η κ. Μενδώνη ανέφερε ένα στοιχείο που κάνει την περίπτωση του Ζαγορίου μοναδική.  Συγκεκριμένα επισήμανε τα εξής: «Ο Δήμος Ζαγορίου είναι ο μοναδικός σε όλη την ελληνική επικράτεια που είναι ολόκληρος UNESCO. Έχουμε σε τουλάχιστον 18 άλλους Δήμους μνημεία UNESCO, εδώ όμως έχουμε όλον τον Δήμο ως μνημείο UNESCO και αυτό είναι τεράστια τιμή και τεράστια επιτυχία της χώρας, της Ηπείρου, αλλά είναι και πολύ μεγάλη ευθύνη για τον Δήμο και τον Δήμαρχο Ζαγορίου που εκπροσωπεί το σύνολο των οικισμών και των κατοίκων του».

Οι περιορισμοί

Φυσικά, η ένταξη του Ζαγορίου στην UNESCO συνεπάγεται και περιορισμούς στην περιοχή, προκειμένου να διασφαλιστεί η διατήρηση και προστασία της. Ερωτηθείσα σχετικά, η Υπουργός τόνισε πως οι περιορισμοί περιγράφονται ήδη στο σχέδιο διαχείρισης και βοηθούν στη βιώσιμη ανάπτυξη του Ζαγορίου, το οποίο χαρακτήρισε ως έναν πολύ σύνθετο και ιδιαίτερο χώρο όπου πρέπει να προστατευθεί το φυσικό και πολιτιστικό του περιβάλλον και η αρχιτεκτονική του. «Αυτά όλα δημιουργούν υποχρεώσεις οι οποίες όμως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Οφείλουμε να λάβουμε μέτρα για να προστατέψουμε το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον, την τουριστική αντοχή της περιοχής και οφείλουμε να συντάξουμε ένα μεσομακροπρόθεσμο σχέδιο βιωσιμότητας. Αυτό είναι η βασική προϋπόθεση για να σωθεί το Ζαγόρι, να διατηρήσει τον μοναδικό του χαρακτήρα, που είναι η προστιθέμενη αξία του. Πλέον είναι ένα πολιτιστικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό μέγεθος», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου

Ιδιαίτερα χαρούμενος δήλωσε από την πλευρά του ο Γιώργος Σουκουβέλος για τις εξελίξεις που αφορούν στην περιοχή του. «Αλλάζει ρότα το Ζαγόρι. Είχαμε μία πολύ καλή συνάντηση με την Υπουργό. Έχουμε φυσικά και υποχρεώσεις απέναντι στην UNESCO. O Δήμος παρέχει ως προσωρινή έδρα του οργανισμού την ιστορική Πασχάλειο Σχολή στο Καπέσοβο και παράλληλα θα συγκροτηθεί το διοικητικό συμβούλιο του φορέα και θα γίνει μία εκτελεστική επιτροπή μικρή και ευέλικτη», σημείωσε ο Δήμαρχος. 

Σούλι και ιδιοκτησιακό…

Εκτεταμένα έχει ασχοληθεί  το υπουργείο Πολιτισμού και με το ζήτημα της ανάδειξης και αξιοποίησης της περιοχής του Σουλίου. Εδώ όμως βασικό εμπόδιο στις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις είναι το ιδιοκτησιακό. Ερωτηθείσα χθες σχετικά η κ. Μενδώνη τόνισε πως το σχέδιο για το Σούλι είναι σε φάση επεξεργασίας από νομικούς και χωροτάκτες και την επόμενη εβδομάδα θα λάβει χώρα σχετική συνάντηση στην Αθήνα, στην οποία θα συμμετέχει και ο Αλ. Καχριμάνης. «Θα δούμε πού βρισκόμαστε προκειμένου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις και να προχωρήσουμε στη νομοθετική ρύθμιση», ανέφερε. Όσον αφορά στην αποκατάσταση του Κάστρου της Κιάφας, που είναι σε φάση δημοπράτησης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα στον Ιανουάριο θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα.  

Πιστοποίηση Μουσείων

Μετά την Περιφέρεια η Υπουργός Πολιτισμού βρέθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων όπου συμμετείχε σε υπηρεσιακή συνάντηση, στο πλαίσιο της οποίας τέθηκαν επί τάπητος το πρόγραμμα πιστοποίησης των Μουσείων, το οποίο αφορά το σύνολο της χώρας, ξεκίνησε όμως από την Ήπειρο και τα δημόσια Μουσεία της. Όπως ανέφερε η κ. Μενδώνη στις δηλώσεις της χθες «στόχος μας είναι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 να πιστοποιήσουμε τα πρώτα δημόσια Μουσεία που θα είναι τα τέσσερα της Ηπείρου, δηλαδή το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και τα Μουσεία Νικόπολης, Άρτας και Ηγουμενίτσας».