Με έκτακτο κονδύλι 16,1 εκατ. ευρώ ενισχύονται τα ΑΕΙ

Χρηματοδότηση – «ανάσα» και για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων!

- Αύξηση της τακτικής επιχορήγησης των ιδρυμάτων και θεσμικές αλλαγές εξήγγειλε ο Υπ. Παιδείας από τη Σύνοδο Πρυτάνεων

- Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο Ν. Έξαρχος

PANEPISTHMIO IOANNINA EISODOS

Δύο είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν την τελευταία δεκαετία τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. 

Η ελλιπής χρηματοδότηση και η απουσία επαρκούς προσωπικού. Και τα δύο επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία τους.

Για το πρώτο ζήτημα, το οικονομικό, η χθεσινή ημέρα έκρυβε καλές ειδήσεις, καθώς ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης εξήγγειλε από τη Σύνοδο Πρυτάνεων, αύξηση της τακτικής επιχορήγησης των ΑΕΙ, χρηματοδότησή τους για διάφορες δράσεις, ενώ υπέγραψε ήδη απόφαση για έκτακτη κατανομή κονδυλίων προκειμένου να καλύψουν λειτουργικές ανάγκες. Με ένα σημαντικό ποσό θα ενισχυθεί και το ΑΕΙ της Ηπείρου. Ο Υπουργός παρουσίασε και μία σειρά από θεσμικές αλλαγές που θα εφαρμοστούν στα Πανεπιστήμια, μία εκ των οποίων αφορά στην τροποποίηση των προϋπολογισμών τους που θα γίνει πιο απλή ως διαδικασία.

Την αύξηση της χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά και προσλήψεις προσωπικού ζήτησε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Έξαρχος με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Έκτακτη επιχορήγηση…

Την έκτακτη επιχορήγηση των Πανεπιστημίων για λειτουργικές ανάγκες του οικονομικού έτους 2023 αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας, με το συνολικό ύψος του σχετικού κονδυλίου να ανέρχεται σε 16,1 εκατ. ευρώ. 

Είναι σαφές ότι με τα χρήματα αυτά δεν λύνονται όλα τα προβλήματα των ΑΕΙ, μπορούν ωστόσο να καλυφθούν ορισμένες «τρύπες» στον ελλειμματικό προϋπολογισμό τους. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα λάβει ως έκτακτη ενίσχυση 821.520 ευρώ. Από αυτά τα 666.667 ευρώ περιγράφονται ως ετήσια επιχορήγηση βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και τα υπόλοιπα 154.853 ευρώ ως ετήσια επιχορήγηση βάσει ποιοτικών χαρακτηριστικών. 

Μεγαλύτερη ενίσχυση λαμβάνουν το Α.Π.Θ. (2,06 εκατ. ευρώ), το ΕΚΠΑ (1,8 εκατ. ευρώ), το Πανεπιστήμιο Πατρών (1,2 εκατ. ευρώ), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (1,1 εκατ.), το Διεθνές Πανεπιστήμιο (1,03 εκατ.) και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (953.385 ευρώ), 

Αύξηση κονδυλίων

Ωστόσο, η χθεσινή ημέρα επιφύλασσε μία ακόμη καλύτερη είδηση για τα Πανεπιστήμια, καθώς ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε στο πλαίσιο της Συνόδου Πρυτάνεων, την αύξηση της τακτικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ κατά 11 εκατ. ευρώ.

Επίσης, όπως είπε, θα χρηματοδοτηθούν τα Πανεπιστήμια με 130 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, κυρίως για ερευνητικό εξοπλισμό, με 60 εκατ. ευρώ για τη διεθνοποίηση των Μεταπτυχιακών και Προπτυχιακών Προγραμμάτων τους, με 90 εκατ. ευρώ για συμπράξεις αριστείας, συν την έκτακτη επιχορήγηση των 16,1 εκ. ευρώ.

Μετά την λήξη της Συνόδου ο κ. Πιερρακάκης σε ανάρτησή του επισήμανε με έμφαση πως «με την αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την πρόβλεψη επιπλέον πόρων για τη διεθνοποίηση των ιδρυμάτων, άλλα και με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που καθιερώνουμε, εξασφαλίζουμε την οικονομική υποστήριξη της λειτουργίας και της ανάπτυξης των ΑΕΙ».

…Και θεσμικές αλλαγές

Πλην του οικονομικού, ωστόσο, ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε και μία σειρά από θεσμικές αλλαγές για τα Πανεπιστήμια της χώρας. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στα Συμβούλια Διοίκησης, καταργείται ο δεύτερος γύρος εκλογών όταν κηρύσσονται άγονες, επειδή είναι αδύνατη η εκλογή των εξωτερικών μελών και προστίθεται νέα διάταξη η οποία ορίζει ότι η ψήφος του πρώτου σε αριθμό ψήφων εκλεγμένου εσωτερικού μέλους, μετράει ως διπλή για την ανάδειξη των εξωτερικών μελών.

Παράλληλα, ο κ. Πιερρακάκης ανακοίνωσε την κατάργηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την ίδρυση και κατάργηση τμημάτων, όπως ισχύει σήμερα καθώς και την κατάργηση της διάταξης, η οποία ορίζει ότι για να τροποποιήσει ένα Πανεπιστήμιο τον προϋπολογισμό του, χρειάζεται απόφαση υπουργού. Έτσι πλέον τα αρμόδια όργανα των Πανεπιστημίων θα τροποποιούν τον προϋπολογισμό χωρίς να περιμένουν πότε ο εκάστοτε υπουργός θα υπογράψει τη σχετική απόφαση.

Εξάλλου, με νέα διάταξη θα καταργηθεί το ταβάνι αμοιβών στα εθνικά συνχρηματοδοτούμενα Προγράμματα, ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι εντός τους επόμενου τριμήνου θα έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση του Σχεδίου Νόμου για την αυτονομία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, ενώ δήλωσε πως το επόμενο διάστημα θα γίνονται ψηφιακά όλες οι διαδικασίες στα Πανεπιστήμια. Τέλος, δεσμεύθηκε να διευρύνει το θεσμό των συνεργαζόμενων καθηγητών, με κονδύλια μέσω ΕΛΚΕ. 

Για το Πανεπ. Ιωαννίνων

Την ανάγκη για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και την προκήρυξη μόνιμων προσλήψεων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος, ανέδειξε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ Νίκος Έξαρχος, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή.

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων φοιτούν σήμερα περίπου 37.000 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες, οι οποίοι εξυπηρετούνται από μόλις 287 υπαλλήλους. Μάλιστα, πριν προχωρήσει η συγχώνευση με το ΤΕΙ Ηπείρου και πριν τις πρώτες διαθεσιμότητες οι διοικητικοί υπάλληλοι ήταν 354, ενώ οι φοιτητές ήταν περίπου 25.000. Σήμερα, οι 287 υπάλληλοι εξυπηρετούν 11 Σχολές, 23 Τμήματα, περίπου 500 μέλη ΔΕΠ και όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες προσωπικού ενώ οι ίδιοι υπάλληλοι ασκούν, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, παράλληλα καθήκοντα επί σειρά ετών εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό του Πανεπιστημίου.

Ο Ν. Έξαρχος σημείωσε ότι η εντατικοποίηση της εργασίας αυξάνεται και η Διοίκηση του Πανεπιστημίου πιέζει συνεχώς τους εργαζόμενους να αναλάβουν ακόμη περισσότερα καθήκοντα, χωρίς να έχουν πληρωθεί ποτέ για τις υπερωρίες που εκτελούν εδώ και χρόνια για τις εκάστοτε διοικήσεις.