Πενταετία με σοβαρές προκλήσεις αυτή που έρχεται για τα Γιάννενα!

- Στο Σουφαρί Σεράι ορκίστηκε το νέο Δημοτικό Συμβούλιο

• Κυκλοφοριακό, απορρίμματα, προστασία της λίμνης, κλιματική αλλαγή οι βασικές προτεραιότητες της νέας Δημοτ. Αρχής

• Τι είπε ο Θ. Μπέγκας

MPEGKAS THOMAS ORKOMOSIA OLOI 17 12 23

• Με νέα διοίκηση στο «τιμόνι» του θα πορευθεί ο Δήμος Ιωαννιτών την επόμενη πενταετία, η οποία ξεκινάει επίσημα την 1η Ιανουαρίου. Μία πενταετία η οποία επιφυλάσσει πολλές και σημαντικές προκλήσεις για την πρωτεύουσα της Ηπείρου, που πρέπει να μετεξελιχθεί σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη.

Τις προκλήσεις αναγνώρισε και ο νέος Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος ορκίστηκε μαζί με το νεοεκλεγέν Δημοτικό Συμβούλιο το Σάββατο και σε λίγες ημέρες αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του. Περιγράφοντας τις προτεραιότητές του, ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε στο κυκλοφοριακό, τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και ζήτησε τη συμβολή παρατάξεων και πολιτών για να προχωρήσει η πόλη προς το μέλλον.

 Η ορκωμοσία

Στην ασφυκτικά γεμάτη με κόσμο αίθουσα του Σουφαρί Σεράι στο Κάστρο έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου η ορκωμοσία του νέου Δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, των νέων δημοτικών συμβούλων του Δήμου Ιωαννιτών καθώς και των συμβούλων των Τοπικών Κοινοτήτων. Ανάμεσά τους ο απερχόμενος Δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου, η Τατιάνα Καλογιάννη, ο Παντελής Κολόκας, η Όλυ Τσουμάνη, όχι όμως και ο Νίκος Γκόντας, ο οποίος λείπει σε ταξίδι στο εξωτερικό. 

Στην ορκωμοσία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο οποίος ευχήθηκε καλή δύναμη στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε ο πολιτικός όρκος για τα μέλη που το επιθυμούσαν.

Τι είπε ο Θ. Μπέγκας

«Στέκομαι ενώπιον σας με ταπεινότητα, νοιώθοντας χαρά και τιμή που εξελέγην δήμαρχός σας. Ξεκινάμε το ταξίδι για να υπηρετήσουμε την όμορφη πόλη μας με μεγάλο ενθουσιασμό, αποφασιστικότητα και αίσθημα ευθύνης», τόνισε στην ομιλία του ο νέος Δήμαρχος Ιωαννίνων. 

Όπως σημείωσε με έμφαση, «ξεκινώ να υπηρετήσω έναν τόπο γεμάτο ιστορία και ομορφιά, που έχει για καρδιά του τη λίμνη μας,  έναν τόπο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της πατρίδας μας, που οι καλύτερες μέρες του βρίσκονται μπροστά μας. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, εξέφρασα τη δέσμευσή μου να είμαι ένας υπηρέτης με όραμα, ένας δήμαρχος επικεντρωμένος στην αποτελεσματική οργάνωση και τον σχεδιασμό. Υποσχέθηκα να περπατήσω χέρι - χέρι με την κοινωνία, απαιτώντας αλλαγή όπου χρειάζεται, δουλεύοντας ακούραστα για τη βελτίωση της πόλης μας. Είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη σας σε μένα και στους δημοτικούς μου συμβούλους και σας διαβεβαιώνω ότι θα εκπληρώσουμε αυτές τις υποσχέσεις με ακλόνητη αφοσίωση».

Σοβαρές προκλήσεις

Στις σοβαρές προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα δημοτική αρχή αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Θ. Μπέγκας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η πόλη μας αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση, οι ανεπαρκείς χώροι στάθμευσης, τα ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων και οι περιβαλλοντικές ανησυχίες απαιτούν την άμεση προσοχή μας και την επίλυσή τους».

Παράλληλα, δήλωσε περήφανος για τα επιτεύγματά της προηγούμενης θητείας του. «Είμαστε μια νέα αρχή, αλλά έχουμε πίσω μας και μια ιστορία από το 2014 έως το 2019, κατά την οποία καλλιεργήσαμε μια κουλτούρα διαφάνειας, λογοδοσίας και υπεύθυνης διακυβέρνησης. Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετώπισε η Ελλάδα, διαχειριστήκαμε τα οικονομικά της πόλης με σύνεση, αφήνοντας πίσω μας πλεόνασμα 23 εκατ. ευρώ», σημείωσε.

Οι προτεραιότητες

Αναφερόμενος επιγραμματικά στους στόχους που έχει θέσει για την επόμενη πενταετία, ο κ. Μπέγκας μίλησε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κυκλοφορίας και στάθμευσης, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης που χαρακτήρισε επείγουσα ανάγκη, την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων, την εδραίωση των Ιωαννίνων ως τουριστικό προορισμό για όλο το χρόνο, αλλά και ως πόλο έλξης εταιριών υψηλής τεχνολογίας, την προστασία και ανάδειξη της λίμνης Παμβώτιδας και τη διατήρηση και προβολή της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

 Συλλογική προσπάθεια

Κλείνοντας την ομιλία του, ο νέος Δήμαρχος δήλωσε πως στέκεται μπροστά στους πολίτες όχι ως αυταρχική και αυτάρεσκη προσωπικότητα, αλλά ως συγκάτοικος αφοσιωμένος στην υπηρεσία του Δήμου με ταπεινότητα, ενσυναίσθηση και ανοιχτή καρδιά.

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα εδώ, με τις αξίες της δημοκρατίας, της ισότητας και της ανιδιοτέλειας. Είμαι προσηλωμένος σε ένα μοντέλο διακυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς, όπου κάθε φωνή μετράει, όπου η συνεργασία και ο διάλογος διαμορφώνουν το συλλογικό μας μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά και κάλεσε όλους τους πολίτες να υποστηρίξουν με την ενεργό συμμετοχή τους το έργο της δημοτικής αρχής.

Παράλληλα, ζήτησε τη συμβολή και των υπόλοιπων παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου για να πάει η πόλη μπροστά. Όπως είπε, «η αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος απαιτεί την αγαστή συνεργασία και τη σύμπραξη όλων των δυνάμεων του Δημοτικού μας Συμβουλίου, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Μαζί, θα ξεπεράσουμε τα εμπόδια, θα γιορτάσουμε τις επιτυχίες και θα χαράξουμε ένα μονοπάτι που όχι μόνο αντιμετωπίζει τις προκλήσεις μας, αλλά ανυψώνει την πόλη μας σε νέα ύψη ευημερίας και αρμονίας».