Πλήθος επισκεπτών φθάνει στην περιοχή μας…

Σε εορταστικούς ρυθμούς η πόλη και τα ορεινά των Ιωαννίνων!

Πώς θα λειτουργήσει σήμερα και αύριο η αγορά για τα τελευταία ψώνια

Χωρίς αυτοκίνητα στην Ανεξαρτησίας Παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

AGORA PEZODROMOS KOSMOS DEK 2022

• Σε ρυθμούς εορταστικούς κινείται η πόλη των Ιωαννίνων και οι δημοφιλείς κυρίως ορεινοί προορισμοί του Νομού (Μέτσοβο, Ζαγοροχώρια, Τζουμέρκα), καθώς ήδη έχουν φτάσει οι επισκέπτες των Χριστουγέννων. Αρκετοί θα συνεχίσουν τις διακοπές τους στην περιοχή μας μέχρι την Πρωτοχρονιά, αποδεικνύοντας ότι συγκαταλέγεται σταθερά στους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς της χώρας.

Η πληρότητα στα καταλύματα άγγιξε το απόλυτο, ενώ η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη στους πεζοδρόμους, καθώς και στο παραλίμνιο που μαζί με το Νησάκι αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης των τουριστών.

Αυτές τις μέρες θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν διάφορα δρώμενα στην πόλη, όπως το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό» στο ΠΕΑΚΙ και το «Χωριό του Άι Βασίλη» στο Φρόντζο, δυο θεματικά πάρκα για παιδιά, ενώ λειτουργεί και χριστουγεννιάτικη αγορά τοπικών προϊόντων από την Περιφέρεια Ηπείρου, στην πλατεία Μαβίλη. 

Κλειστή η Ανεξαρτησίας 

Γενικά πάντως η κίνηση μέσα στην πόλη αναμένεται ιδιαίτερα αυξημένη και ειδικά αύριο, Κυριακή, παραμονή Χριστουγέννων που είθισται σε όλους τους πεζοδρόμους και όχι μόνο, μέσα κι έξω από καφέ και τσιπουράδικα να γίνεται το αδιαχώρητο! 

Για το λόγο αυτό, στην οδό Ανεξαρτησίας, την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, θα ισχύσουν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Mε απόφαση του Δημάρχου απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων αύριο, Κυριακή και την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 3 τα ξημερώματα.

Σύμμαχος ο καιρός…

Πάντως οι επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου έχουν τη δυνατότητα, εκτός από βόλτες στην πόλη και τα αξιοθέατα, να εκδράμουν σε κοντινούς ορεινούς προορισμούς, καθώς ο καιρός γενικά θα είναι σύμμαχος για μετακινήσεις. Οι μετεωρολόγοι δεν προβλέπουν έντονα φαινόμενα, τουλάχιστον για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Σήμερα, Σάββατο στα Γιάννενα προβλέπονται νεφώσεις και ασθενής βροχόπτωση, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Αύριο, παραμονή Χριστουγέννων προβλέπεται ηλιοφάνεια με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας ως προς τις υψηλές τιμές, καθώς το θερμόμετρο θα φτάσει τους 12 βαθμούς. Ίδιο προβλέπεται το σκηνικό του καιρού και ανήμερα των Χριστουγέννων, με περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες, συνηθισμένο φαινόμενο για το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

Αύριο τα τελευταία ψώνια 

Από χθες η κίνηση στην αγορά των Ιωαννίνων ήταν αρκετά αυξημένη σε σύγκριση με τις προηγούμενες μέρες, ενώ οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τα τελευταία εορταστικά ψώνια μέχρι και αύριο. 

Τα αναγκαία ήδη για το γιορτινό τραπέζι αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα για κάθε νοικοκυριό, ενώ ακολουθούν τα δώρα για τα παιδιά και για όσους γιορτάζουν αυτές τις μέρες.

Σήμερα, Σάββατο τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από 9 π.μ. έως 3.30 μ.μ., ενώ αύριο, Κυριακή, παραμονή Χριστουγέννων από 11 π.μ. έως 4 μ.μ.. 

Έκτακτα δρομολόγια…

Εκτός από τους επισκέπτες που φθάνουν μαζικά στην περιοχή μας με κάθε μέσο, πολλοί -κυρίως φοιτητές-  έφυγαν από τα Γιάννενα για να περάσουν τις ημέρες των εορτών στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Έκτακτα δρομολόγια έβαλε το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων για να εξυπηρετήσει τον αυξημένο αριθμό επιβατών, που είδαν τις τιμές των εισιτηρίων να έχουν πάρει την ανιούσα (ενδεικτικά η διαδρομή Ιωάννινα – Αθήνα από 39 ευρώ κοστίζει πλέον 42,50). Σύμφωνα με ενημέρωση του Προέδρου του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Γρηγ. Γκίκα πρόκειται για μια αύξηση μετά από 14 χρόνια της τάξης του 9%, για να μπορέσει και το επιβατικό κοινό να ανταπεξέλθει. Εξάλλου, το μεταφορικό και λειτουργικό κόστος τα τελευταία χρόνια έχει εκτοξευθεί στα ύψη και μπορεί αυτή η μικρή αύξηση να μην επιλύει οριστικά τα συσσωρευμένα προβλήματα, ωστόσο δίνει μια μικρή ανάσα, τόνιζαν στον «Π.Λ» λεωφορειούχοι. 

Αυξημένη είναι η κίνηση και στο Μεθοριακό Σταθμό Κακαβιάς, καθώς αυτές τις μέρες αναχωρούν για την ιδιαίτερη πατρίδα τους πολλοί Αλβανοί και Βορειοηπειρώτες. Σε εγρήγορση βρίσκονται αστυνομικές και τελωνειακές αρχές, προκειμένου να διευκολύνουν τους ταξιδιώτες.