Ομόφωνη χθες η απόφαση για προσφυγή στη Δικαιοσύνη…

Οι Δήμοι της Ηπείρου λένε ΟΧΙ στο «χαράτσι» ταφής απορριμμάτων!

ΧΡ. ΝΤΑΚΑΛΕΤΣΗΣ: Γιατί οι μικροί ορεινοί Δήμοι δεν απαλλάσσονται από το τέλος, όπως οι νησιωτικοί;

Αλαλούμ με την αποκομιδή απορριμμάτων στο οδικό δίκτυο

SMA STATHMOS APORRIMMATA

• Να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά της υπουργικής απόφασης που υποχρεώνει τους Δήμους να πληρώσουν τέλος ταφής απορριμμάτων -μέσω παρακράτησης μέρους των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων- εμφανίζονται αποφασισμένοι οι Δήμοι της Ηπείρου. 

Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε ολόκληρη την χώρα, κάνοντας λόγο για ένα άδικο μέτρο, ενώ η ΚΕΔΕ έχει ήδη ανακοινώσει πως θα προσφύγει άμεσα στο ΣτΕ.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ Ηπείρου ομόφωνα ελήφθη η απόφαση για προσφυγή στη Δικαιοσύνη, θεωρώντας την κίνηση αυτή ως το μοναδικό μέσο αντίδρασης στους χειρισμούς του αρμόδιου Υπουργείου.

Με εισήγηση Προέδρου…

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου Χρ. Ντακαλέτσης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα επιπλέον «χαράτσι» σε βάρος των Δήμων, για το οποίο δεν υπάρχει απάντηση, εφόσον ούτε το μηχανισμό, ούτε τις υποδομές, αλλά ούτε και τη δυνατότητα διαθέτουν οι Δήμοι για να αποφύγουν το συγκεκριμένο κόστος.

Αν και η Π.Ε.Δ. Ηπείρου δεν θεωρεί ότι είναι ακόμα σαφές πως έχει έννομο συμφέρον για να προσφύγει δικαστικά, προτάθηκε να στηριχθούν οι Δήμοι ως προς τούτο. 

Ο κ. Ντακαλέτσης επισήμανε και την προφανή αδικία, με την άνιση μεταχείριση σε βάρος των ορεινών Δήμων, αφού για τους νησιωτικούς Δήμους με πληθυσμό ως 1.000 κατοίκους, προβλέπεται η απαλλαγή τους από το τέλος ταφής. Αυτό δεν συμβαίνει με τους μικρούς Δήμους της ηπειρωτικής χώρας.

Η αποκομιδή απορριμμάτων!

Παράλληλα, το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου τάχθηκε ομόφωνα κατά της ανάληψης της αρμοδιότητας αποκομιδής των απορριμμάτων από το οδικό δίκτυο. Πρόκειται, σύμφωνα με τον κ. Ντακαλέτση, για οδικό δίκτυο μήκους 3.600 χιλιομέτρων που βάσει του νόμου 5056/2023, καλούνται από 1η Ιανουαρίου 2024 να καθαρίζουν οι 18 Δήμοι της Ηπείρου!

Ο νόμος προβλέπει την μεταβίβαση του εξοπλισμού, τον οποίο θεωρητικά διαθέτουν σήμερα οι Περιφέρειες, εφόσον αυτές ασκούσαν ως τώρα την αρμοδιότητα και την συνέχιση των ενεργών συμβάσεων για τη συγκεκριμένη υπηρεσία και τέλος, υπάρχει η πρόβλεψη του νόμου για την κατανομή μέχρι του 2% των εσόδων των Περιφερειών από τους ΚΑΠ, για την άσκηση της αρμοδιότητας.

Φαίνεται να αναλογεί ένα ποσό της τάξεως των 430 ευρώ ανά χιλιόμετρο για τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα, ωστόσο ο κ. Ντακαλέτσης τόνισε πως η εφαρμογή του νόμου θα επιφέρει ένα τεράστιο αλαλούμ, μιας και άλλος φορέας θα συντηρεί, άλλος θα αποχιονίζει και άλλος θα κάνει την αποκομιδή των απορριμμάτων στους δρόμους! Για μικρούς Δήμους της Ηπείρου, η ανάληψη αυτής της αρμοδιότητας θα σημάνει την υποχρέωση καθαρισμού εκατοντάδων χιλιομέτρων οδικού δικτύου.