Σήμερα και αύριο τα τελευταία ψώνια…

Πόλος έλξης τα Γιάννενα και για Πρωτοχρονιά!

Κάλαντα και δρώμενα αύριο στην πόλη, το αδιαχώρητο αναμένεται ξανά σε καταστήματα εστίασης…

IOANNINA XRISTOYGENNA ANEKSARTHSIAS 2

• «Δαγκωτό» Γιάννενα αναμένεται να ψηφίσουν χιλιάδες ντόπιοι και επισκέπτες και την Πρωτοχρονιά, προκειμένου να γιορτάσουν την αλλαγή του χρόνου σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, που είναι η πόλη και ο Νομός Ιωαννίνων.

Παρά τις όποιες… παραφωνίες προέκυψαν τις μέρες των Χριστουγέννων με τα σκουπίδια στο κέντρο της πόλης, το κυκλοφοριακό και την αιθαλομίχλη, αυτό δεν πτόησε αρκετό κόσμο ο οποίος αυτές τις μέρες παρέμεινε για διακοπές στο Νομό ή άλλους επισκέπτες που φτάνουν στα Γιάννενα για το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς. Εξάλλου, η αυξημένη κίνηση που παρατηρήθηκε στην πόλη, αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος του ορεινού όγκου του Νομού Ιωαννίνων τις προηγούμενες μέρες, αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα μέχρι το τέλος της εορταστικής περιόδου. Καιρού επιτρέποντος, αύριο στη δύση του 2023 αλλά και τις πρώτες μέρες του νέου έτους, αναμένεται να επικρατήσει το αδιαχώρητο στην πόλη. 

Πολλοί είναι αυτοί που την επιλέγουν για να διαμείνουν μερικές μέρες, είτε και άλλοι για να πραγματοποιούν ημερήσιες… αποδράσεις, ώστε να ζήσουν από κοντά το βίωμα της παράδοσης των Ιωαννίνων στις γιορτές.

Υψηλή πληρότητα…

Η κινητικότητα και η υψηλή επισκεψιμότητα που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες μέρες στο Νομό Ιωαννίνων, αποτυπώθηκε και στα καταλύματα της περιοχής. Όπως ανέφερε, μιλώντας χθες στον «Π.Λ», ο πρώην πρόεδρος και νυν μέλος  της Ένωσης Ξενοδόχων του Νομού Ιωαννίνων Στάθης Σιούτης, η πληρότητα σε αυτά άγγιξε τις ημέρες των Χριστουγέννων το 100%! Οι χιλιάδες επισκέπτες, με σύμμαχο τον καλό καιρό, όχι μόνο προτίμησαν να… αποδράσουν στην πόλη μας για τα Χριστούγεννα, ενώ και στην ενδιάμεση περίοδο μεταξύ των δυο εορτών, παρατηρήθηκε υψηλή επισκεψιμότητα στο Μέτσοβο, στα Ζαγοροχώρια, στην Κόνιτσα, στα Τζουμέρκα, με την πληρότητα να ξεπερνάει το 80%. 

Ο πρ. πρόεδρος των Ξενοδόχων μετέφερε την ικανοποίηση του εμπορικού κόσμου αλλά και της εστίασης από την υψηλή κινητικότητα, ενώ ανέφερε πως η πόλη είχε και πολλούς επισκέπτες από την Αλβανία, αλλά και από όμορους στα Γιάννενα Δήμους και Νομούς. Σ’ ένα από τα προβλήματα που εστίασε, ήταν το γεγονός ότι σε αρκετές περιοχές υπήρχαν εστιατόρια κλειστά και έτσι δεν γινόταν να καλυφθούν οι ανάγκες του υψηλού αριθμού των επισκεπτών.

Ρεβεγιόν και στα καταλύματα…

Όσον αφορά την πληρότητα τις μέρες της Πρωτοχρονιάς, ο κ. Στάθης Σιούτης ναι μεν τόνισε ότι θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα, αλλά της τάξεως άνω του 80%, μιας και εκτίμησε πως αυτή η γιορτή είναι πιο οικογενειακή και ο κόσμος προτιμά να μείνει σπίτι του. Επίσης και για τα Θεοφάνεια οι κρατήσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες κυμαίνονται σε εξαιρετικά καλά επίπεδα, με την πληρότητα να βρίσκεται ήδη στο 70%. Ο κ. Σιούτης τόνισε πως η αύξηση στις πρώτες ύλες στις επιχειρήσεις και το κόστος από την ενεργειακή κρίση, δεν άφησαν ανεπηρέαστες τις τιμές στα καταλύματα στα οποία καταγράφεται μια αύξηση της τάξεως του 10% σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο ακόμη και έτσι υπάρχουν επιλογές στα ξενοδοχεία για όλα τα βαλάντα. Παράλληλα, ανέφερε ότι αυτές τις μέρες πολλά ξενοδοχεία της περιοχής ετοίμασαν και ετοιμάζουν εορταστικά ρεβεγιόν, τα οποία επίσης έχουν πολύ καλή συμμετοχή.

Κάλαντα και δρώμενα…

Δρόμοι, καταστήματα και σπίτια αναμένεται να υποδεχτούν από το πρωί αύριο τα παιδιά που θα ψάλλουν τα παραδοσιακά κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, με τρίγωνα αλλά και μουσικά όργανα. Πάντως, αύριο Κυριακή, παραμονή Πρωτοχρονιάς αναμένεται να μη πέφτει καρφίτσα σε πεζόδρομους, παραλίμνιο αλλά και στις περισσότερες κεντρικές οδούς. Όπως την παραμονή των Χριστουγέννων έτσι και αύριο την τιμητική τους θα έχουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που θα στήσουν αυτοσχέδια γλέντια υπό τους ήχους της ηπειρωτικής και όχι μόνο μουσικής, με τους πολίτες να έχουν την ευκαιρία να γλεντήσουν με τη ψυχή τους την τελευταία μέρα του χρόνου, μακριά από τον ατελείωτο βραχνά της καθημερινότητας.

Ας σημειωθεί ότι η οδός Ανεξαρτησίας, αύριο, παραμονή Πρωτοχρονιάς, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 3 τα ξημερώματα.

Το γεγονός ότι αυτές τις μέρες η κατανάλωση φαγητού, ποτού, καφέ και άλλων αγαθών κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, αφήνει απόλυτα ευχαριστημένους τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που προσπαθούν να καλύψουν τη ζημιά από την γενικότερη αναδουλειά το διάστημα πριν τις γιορτές. 

Τελευταία ψώνια…

Τα ψώνια της τελευταίας στιγμής σε Super Market, εμπορικά και διάφορα καταστήματα θα πραγματοποιήσουν σήμερα Σάββατο και αύριο παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι καταναλωτές. Παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν πολλά νοικοκυριά από τις συνεχείς ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης, η πλειοψηφία των καναλωτών έχει κάνει έρευνα αγοράς και βγαίνει στα καταστήματα για τα απαραίτητα ψώνια κυρίως σε τρόφιμα.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα η αγορά θα είναι ανοιχτή 09.00-15.30 και αύριο τα εμπορικά θα ανοίξουν στις 11 το πρωί και θα κλείσουν στις 4 το απόγευμα. Την πρώτη και δεύτερη μέρα του νέου έτους η αγορά θα είναι κλειστή, ενώ από την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου επανέρχεται το κανονικό ωράριο λειτουργίας.