Με δημαιρεσίες ξεκίνησε χθες η χρονιά για την Αυτοδιοίκηση

Διαπαραταξιακά προεδρεία στα Συμβούλια Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμου Ιωαννιτών!

Ποιοι απαρτίζουν τη νέα Περιφερειακή Επιτροπή • Ο Θ. Μπέγκας ανακοίνωσε 11 Αντιδημάρχους

• Το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου

PERIFEREIA DHMOS PROEDREIA 2 1 24

• Η νέα χρονιά μπήκε και μαζί της αναλαμβάνουν επισήμως καθήκοντα οι νέες Διοικήσεις και τα νέα όργανα σε Περιφέρειες και Δήμους, τα οποία αναδεικνύονται άμεσα, προκειμένου να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι ΟΤΑ.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου εξελέγησαν χθες το Προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου, επικεφαλής του οποίου παραμένει η Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση και της νέας Περιφερειακής Επιτροπής. Η κ. Μπότση ζήτησε τη συμβολή όλων προκειμένου να κυλήσει ομαλά η θητεία που μόλις ξεκίνησε. Στον Δήμο Ιωαννιτών από την άλλη, ο Θωμάς Μπέγκας ανακοίνωσε χθες τους 11 Αντιδημάρχους του, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν είναι το οριστικό σχήμα, καθώς οι τελικές θέσεις ευθύνης θα καθοριστούν όταν ολοκληρωθεί ο νέος Οργανισμός του Δήμου που θα προκύψει με τη συγχώνευση των τεσσάρων καταργηθέντων Νομικών Προσώπων του. Χθες το απόγευμα εξάλλου έγιναν και οι δημαιρεσίες στον μεγαλύτερο Δήμο της Ηπείρου.

Η Περιφέρεια Ηπείρου

Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου παραμένει η Σταυρούλα Μπραΐμη - Μπότση, καθώς εξελέγη εκ νέου χθες το μεσημέρι, κατά την ειδική συνεδρίαση του σώματος που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της Περιφέρειας. 

Αντιπρόεδρος εκλέχτηκε ο  Μάριος - Γρηγόριος Τσίρκας από την παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» και Γραμματέας η Μαρία - Τατιάνα Καράλη από την παράταξη «Ήπειρος Όλον». Το νέο Προεδρείο συνεχάρησαν ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης και οι επικεφαλής των παρατάξεων. Η κ. Μπραΐμη - Μπότση σε σύντομη ομιλία της ευχαρίστησε τους περιφερειακούς συμβούλους για την εκλογή της, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι σταθερή της επιδίωξη θα είναι η σύνθεση των θέσεων και των απόψεων που θα διατυπώνονται. 

«Ζητώ τη βοήθεια όλων με την ιδιότητα που φέρει ο καθένας, ώστε να αποτελέσει το Περιφερειακό μας Συμβούλιο, λίκνο της δημοκρατίας, αντίθετο σε κάθε λαϊκισμό, απρεπείς συμπεριφορές και να διακρινόμαστε για το  ήθος και την ευπρέπεια», τόνισε. Nωρίτερα εξάλλου στην ομιλία της είχε σημειώσει με έμφαση πως «ακόμη και αν έχουμε διαφορετική αφετηρία και ενδεχομένως διαφορετική προσέγγιση και ιεράρχηση μπορούμε όλοι μας να αποτελέσουμε συνιστώσες στην κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξη της Ηπείρου. Άλλωστε, όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα, όλοι θέλουμε να επιλυθούν, όλοι μας επιδιώκουμε να αναπτυχθεί η Περιφέρειά μας. Γι’ αυτό και κανείς δεν περισσεύει».

 

Η Περιφερειακή Επιτροπή

Ακολούθησε χθες η εκλογή των μελών της νέας εννεαμελούς Περιφερειακής Επιτροπής, η οποία αποτελεί νέο όργανο για τις Περιφέρειες, το οποίο προήλθε από τη συγχώνευση της Οικονομικής και της Εκτελεστικής Επιτροπής. Πρόεδρός της είναι ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης. Από την παράταξη της πλειοψηφίας «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» εκλέχτηκαν οι: Κατέρης Ιωάννης, Κίτσιος Κωνσταντίνος, Σιαράβας Κωνσταντίνος, Ψαθάς Βασίλειος και Γαϊτανίδης Πρόδρομος. Από τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης στην Επιτροπή θα μετέχουν οι: Στέφος Ιωάννης, Ζούμπας Στέφανος και Πρέντζας Γεώργιος. Αναπληρωματικά μέλη εκλέχτηκαν από την «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» οι Γκογκάκη Μαργαρίτα, Γκαμπρέλας Δημήτριος, Αρλέτου Αικατερίνη, Βλέτσας Βασίλειος, Μητροκώστα Παναγιώτα και από την Αντιπολίτευση οι Δημητριάδης Σάββας, Ζέκα - Πάσχου Κωνσταντίνα και Λιούρης Θεοχάρης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ορκίστηκε περιφερειακός σύμβουλος ο Βασίλης Βλέτσας της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης Ηπείρου», υπέρ του οποίου εκδόθηκε την Παρασκευή, μετά από επανακαταμέτρηση των σταυρών προτίμησης,   απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων. 

 

Στον Δήμο Ιωαννιτών

Όσον αφορά στον Δήμο Ιωαννιτών, ανακοινώθηκε χθες το σώμα των 11 Αντιδημάρχων τους οποίους όρισε ο Θωμάς Μπέγκας. Σε δήλωσή του ο νέος Δήμαρχος αναφέρει ότι «με την ανακοίνωση των αντιδημάρχων, σηματοδοτούμε την έναρξη της προσπάθειάς μας για να κάνουμε όλα όσα δεσμευτήκαμε πράξη». Υπενθυμίζει δε τις δεσμεύσεις που έδωσε στις 15 Οκτωβρίου για αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών και  βελτίωση της ποιότητας ζωής στις γειτονιές της πόλης και τις δημοτικές ενότητες, για μια δημοτική αρχή που θα λειτουργεί με διαφάνεια, λογοδοσία και αποτελεσματικότητα και για ένα ανοιχτό δημαρχείο για όλους.

«Οι αναγκαίες αλλαγές στο διοικητικό σχήμα του Δήμου Ιωαννιτών, μετά και την κατάργηση των νομικών προσώπων, είναι μια πρόκληση την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε άμεσα. Με το νέο Οργανισμό που θα προκύψει θα καθοριστούν οι τελικές θέσεις ευθύνης. Ως τότε οι αντιδήμαρχοι που επιλέχτηκαν θα κληθούν, πέραν όλων των άλλων, να συνεισφέρουν στην ομαλή μετάβαση στο νέο τοπίο που θα δημιουργηθεί», επισημαίνει ο κ. Μπέγκας και προσθέτει: «Πρώτος εγώ, ως δήμαρχος, αλλά και οι νέοι αντιδήμαρχοι αναλαμβάνουμε την ευθύνη της υλοποίησης του σχεδίου μας, για να υπηρετήσουμε τους δημότες που μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους».

Οι αντιδήμαρχοι

Άνθρωποι με θητεία σε θέσεις ευθύνης του Δήμου Ιωαννιτών της περιόδου 2014 – 19 αλλά και αρκετά νέα πρόσωπα από εκείνα που εξελέγησαν για πρώτη φορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου φθινοπώρου, απαρτίζουν το νέο σχήμα των Αντιδημάρχων που ανακοίνωσε χθες ο Θ. Μπέγκας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν δύο γυναίκες, οι οποίες αναλαμβάνουν μάλιστα καίριας σημασίας αρμοδιότητες. 

Συγκεκριμένα, οι νέοι Αντιδήμαρχοι είναι οι εξής:

- Θωμάς Γιωτίτσας, Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής  του Δήμου Ιωαννιτών. 

-Αριστείδης Κασσής, Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα - Περιφερειακής Ανάπτυξης - Προστασίας της Λίμνης και Ενέργειας, ο οποίος αναλαμβάνει και την εποπτεία και τον συντονισμό των θεμάτων  ενεργειακών κοινοτήτων. 

- Κων/νος Γκόγκος,  Αντιδήμαρχος Τεχνικών  Έργων και Υποδομών – Χωροταξικού σχεδιασμού – Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. 

- Γεωργία Γιώτη, Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημοτικής Περιουσίας και Κληροδοτημάτων.

-Σοφία Μαρκούλα, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Προστασίας, Προσχολικής Ηλικίας, Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας, η οποία αναλαμβάνει επίσης την εποπτεία και τον συντονισμό λειτουργίας του καταργηθέντος ΟΚΠΑΠΑ, καθώς και του επίσης καταργηθέντος «Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας». 

-Στέφανος Σίντος, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Αθλητισμού, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νέας Γενιάς και Εθελοντισμού.

- Μηνάς Πασχόπουλος, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Πολιτιστικών Θεσμών και  Εκδηλώσεων, ο οποίος αναλαμβάνει επίσης την εποπτεία και τον συντονισμό του Δημοτικού Ωδείου, του Εικαστικού Εργαστηρίου, της Φιλαρμονικής του Δήμου, του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών, της Ερασιτεχνικής Σχολής Κλασικού και Σύγχρονου Χορού, των ΚΔΑΠ (Τμήματα της καταργηθείσας Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών ), καθώς και την εποπτεία και τον συντονισμό της λειτουργίας του καταργηθέντος Ν.Π.Δ.Δ. «Σπήλαιο Περάματος». 

-Πέτρος Παλάσχας, Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, Έργων Συντήρησης, Πρασίνου, Παιδικών Χαρών – Αδέσποτα Ζώα (Εργοτάξιο). 

- Χρήστος Τάτσης, Αντιδήμαρχος Εμπορίου Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Τουρισμού, ο οποίος αναλαμβάνει επίσης τις κατά τόπο αρμοδιότητες της Δημοτικής Ενότητας Ιωαννίνων και Νήσου. 

-Μάκης Χρυσοστόμου, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Διαχείρισης & Συντήρησης Οχημάτων και Πολιτικής Προστασίας. 

- Ευάγγελος Πρέντζας, Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Δημοτικών Ενοτήτων και Τμημάτων Δόμησης και Ελέγχου Κατασκευών της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Πολεοδομίας, ο οποίος αναλαμβάνει επίσης τις κατά τόπο αρμοδιότητες που αφορούν στις χωρικές αρμοδιότητες των Δ.Ε. Παμβώτιδας, Μπιζανίου, Ανατολής και Περάματος. 

Το προεδρείο του Δημοτ. Συμβουλίου

Η δικηγόρος Αναστασία Γιογλή εκλέχτηκε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων μετά από ψηφοφορία που διεξήχθη χθες βράδυ στην πρώτη συνεδρίαση του Σώματος με τη νέα του σύνθεση. Τις υπόλοιπες θέσεις του προεδρείου κατέλαβαν οι Ιωάννης Αϊβατίδης (αντιπρόεδρος) από την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» και Λούλα Βέρμπη (γραμματέας) από την παράταξη «Ιωάννινα_2023».

Και τα τρία μέλη του προεδρείου έλαβαν 37 θετικές ψήφους σε σύνολο 38 παρόντων, ενώ λευκό ψήφισε και για τις τρεις θέσεις η Όλυ Τσουμάνη της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Στο προεδρείο, όπως και σε όλο το δημοτικό συμβούλιο ευχήθηκε καλή θητεία ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ενώ η κ. Γιογλή αμέσως μετά την εκλογή της ευχαρίστησε το Σώμα για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της.

«Με ευγνωμοσύνη και σεμνότητα, με  επίγνωση του αλληλένδετου των ρόλων μας, αισθανόμενη τη βαριά ευθύνη που αναλαμβάνω, μοιράζομαι μαζί σας ότι φιλοδοξώ να αναδείξουμε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, πρωτοπόρο κύτταρο δημοκρατίας, ελευθερίας, σχεδιασμού και ολοκλήρωσης έργων για τους πολίτες, με προσήλωση στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της εμπιστοσύνης και της διαφάνειας», τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία της η κ. Γιογλή.

Η δημοτική επιτροπή

Ακολούθησε η εκλογή της δημοτικής επιτροπής στην οποία εκλέχτηκαν 5 σύμβουλοι από την παράταξη της Δημοτικής Αρχής: Γεωργία Γιώτη, Κώστας Γκόγκος, Στέφανος Σίντος, Χρήστος Τάτσης, Μάκης Χρυσοστόμου με αναπληρωματικά μέλη τους δημοτικούς συμβούλους: Ευάγγελος Γιαννούλας, Άρης Κασσής, Πέτρος Παλάσχας, Σοφία Μαρκούλα, Δημήτρης Μπούτσης, Κωνσταντίνος Κρικώνης.

Τις υπόλοιπες τρεις θέσεις κατέλαβαν οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης: Ελένη Ακονίδου, Γιώργος Αρλέτος, Στέφανος Μάντζιος με αναπληρωματικούς τους: Γιώργο Λαδιά και Ρένα Δεληκούρα.

Με απόφαση του δημάρχου, Πρόεδρος της Επιτροπής ορίστηκε ο αντιδήμαρχος, Θωμάς Γιωτίτσας.