Μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να προωθηθούν θέματα της Ηπείρου

Ομογενείς βουλευτές απ’ όλο τον κόσμο έρχονται για διάσκεψη στα Γιάννενα!

Το τριήμερο 14 – 16 Ιανουαρίου θα φιλοξενηθεί στην πόλη, με οικοδεσπότη τον Κ. Τασούλα, αντιπροσωπεία της Παγκ. Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού

• Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και συναντήσεις με τοπικές Αρχές

GIANNENA LIMNH TZAMI

• Έλληνες βουλευτές και σημαντικοί κοινοβουλευτικοί παράγοντες της διασποράς προερχόμενοι από διάφορα σημεία του πλανήτη, από τον Καναδά μέχρι τη μακρινή Αυστραλία, θα βρεθούν στα Γιάννενα για ένα τριήμερο, από τις 14 έως τις 16 Ιανουαρίου.

Αφορμή γι’ αυτή τους την επίσκεψη η καθιερωμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, η οποία, με πρωτοβουλία της ελληνικής Βουλής, αποφασίστηκε να λάβει χώρα στην πρωτεύουσα της Ηπείρου. Τη σημαντική αυτή αντιπροσωπεία θα υποδεχθεί ως οικοδεσπότης ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο οποίος θα συμμετάσχει και στις εργασίες της συνδιάσκεψής της. Πρόκειται για μία καλή ευκαιρία για την περιοχή μας καθώς τα μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε. θα ενημερωθούν για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την Ήπειρο, με την προσδοκία να συμβάλλουν, στο βαθμό που μπορούν, για την προώθηση των απαραίτητων λύσεων.

Παράλληλα, θα συζητηθούν ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος αλλά και ό,τι έχει να κάνει γενικότερα με τον Απόδημο Ελληνισμό και τις κοινότητες του εξωτερικού. 

Η αντιπροσωπεία

Πολιτικοί ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι είναι αυτή τη στιγμή εκλεγμένα μέλη κοινοβουλίων σε διάφορες χώρες του κόσμου απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, το οποίο θα επισκεφθεί σύσσωμο τα Γιάννενα στα μέσα Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, την αντιπροσωπεία της Πα.Δ.Ε.Ε. αποτελούν οι: Λεωνίδας Ραπτάκης, πολιτειακός γερουσιαστής στο Ρόουντ Άιλαν των ΗΠΑ και Πρόεδρος της Ένωσης, Έφη Τριανταφυλλοπούλου, μέλος του Κοινοβουλίου του Οντάριο στον Καναδά και Α΄ Αντιπρόεδρος, Στηβ Γεωργανάς, μέλος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Αυστραλίας και Β΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης, Άννυ Κουρτάκη, μέλος του Κοινοβουλίου του Κεμπέκ στον Καναδά και Ταμίας, Βαγγέλης Ντούλες, βουλευτής της Αλβανίας, Μαριέττα Καραμανλή, βουλευτής της Γαλλίας, Νικόλ Κλαρίδη, εκπρόσωπος της Πολιτείας του Κονέκτικατ των ΗΠΑ και Στέφαν Παππάς, πολιτειακός γερουσιαστής του Γουαιόμιγκ των ΗΠΑ. Μαζί τους θα είναι και η υπεύθυνη επικοινωνίας της Πα.Δ.Ε.Ε. Ζέφη Καργίδου.  

Σημαντικά θέματα

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού στην πρωτεύουσα της Ηπείρου αναμένεται να τεθούν επί τάπητος σημαντικά ζητήματα που αφορούν αφενός την περιοχή μας και αφετέρου γενικότερα τον ελληνισμό της διασποράς. 

Μεταξύ άλλων, πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι ότι θα πέσουν στο τραπέζι θέματα όπως το παρόν και μέλλον των Ελληνοαλβανικών σχέσεων σε συνάρτηση με την πολύκροτη υπόθεση του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρας Φρέντι Μπελέρυ, αλλά και προβλήματα που ανακύπτουν για τις αντίστοιχες ελληνικές κοινότητες από τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Με δεδομένο το γεγονός ότι η αντιπροσωπεία της Πα.Δ.Ε.Ε. θα έχει συνάντηση στις 15 Ιανουαρίου με τις τοπικές Αρχές, δηλαδή με εκπροσώπους της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών, αναμένεται να συζητηθούν οι τρόποι που μπορεί η Ένωση να συμβάλλει στην προώθηση πρωτοβουλιών που θα αφορούν στη στενότερη οικονομική, τουριστική και πολιτιστική συνεργασία με τις χώρες στις οποίες πολιτεύονται τα μέλη της, στις κυβερνήσεις των οποίων είναι προφανές πως, λόγω θέσης, ασκούν επιρροή 

Τριπλή αποστολή

Η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού ιδρύθηκε το 1996 με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης. Ο οργανισμός απαρτίζεται από νυν και πρώην ελληνικής καταγωγής βουλευτές νομοθετικών σωμάτων του εξωτερικού και έχει τρεις πολύ σημαντικούς σκοπούς. Πρώτον, την επικοινωνία και ανάπτυξη των σχέσεων των εν λόγω βουλευτών με τη Βουλή των Ελλήνων. Δεύτερον, την ενδυνάμωση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με την Ελλάδα και την ανάπτυξη κοινής στρατηγικής σε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Τρίτον, την προαγωγή και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Πα.Δ.Ε.Ε. συνεργάζεται στενά με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων για την προώθηση θεμάτων που αφορούν στον απόδημο ελληνισμό.

Σύμφωνα με το καταστατικό λειτουργίας του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πα.Δ.Ε.Ε. συνεδριάζει στην Ελλάδα μία έως δύο φορές ετησίως, ενώ η Γενική Συνέλευση συνέρχεται κάθε διετία στην Αθήνα. Μέχρι σήμερα η Γενική Συνέλευση της Πα.Δ.Ε.Ε. έχει υιοθετήσει σημαντικά ψηφίσματα για την υποστήριξη ελληνικών θεμάτων σε διεθνές επίπεδο.