Σε έξαρση και στα Γιάννενα κορωνοϊός και λοιμώξεις

- Μέχρι 5 ημέρες δικαιολογημένες οι απουσίες λόγω COVID-19

RAPID TEST PLATEIA 17 1 22

• Δυναμικά έχει κάνει τελευταία την επανεμφάνισή του ο κορωνοϊός, εξαιτίας της μεγάλης κινητικότητας και του συγχρωτισμού που παρατηρήθηκε τις ημέρες των εορτών. Ειδικά στα Γιάννενα, τα οποία δέχθηκαν πλήθος επισκεπτών, παρατηρείται μεγάλη διασπορά, η οποία επιβεβαιώνεται και από την έκρηξη του ιικού φορτίου στα λύματα (+116%). 

Οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για την ταυτόχρονη παρουσία κορωνοϊού και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων που έχουν ρίξει πολύ κόσμο στο κρεβάτι, ενώ καμπανάκι κρούει ο ΕΟΔΥ προς την εκπαιδευτική κοινότητα, με αφορμή την επιστροφή των μαθητών σήμερα στα σχολεία μετά τις διακοπές των εορτών.

Συναγερμός έχει σημάνει και στα νοσοκομεία, στα οποία παρατηρείται αύξηση εισαγωγών τις τελευταίες μέρες, ενώ και το επόμενο διάστημα αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολο για το εθνικό σύστημα υγείας!

Γι’ αυτό λοιπόν οι γιατροί συστήνουν εμβολιασμό των ατόμων άνω των 65 ετών και όλων των πολιτών με συνοδά νοσήματα, όπως και χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους. 

Αυξημένη μεταδοτικότητα

Ο αναπλ. Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και λοιμωξιολόγος, Γκ. Μαγιορκίνης μιλώντας στο MEGA ανέφερε ότι η υποπαραλλαγή που κυκλοφορεί έχει πολύ αυξημένη μεταδοτικότητα. «Υπάρχει έντονη έξαρση τον τελευταίο καιρό. Είναι η μεγαλύτερη έξαρση από το καλοκαίρι του 2022. Ακόμα δεν έχουμε φτάσει στην έξαρση της γρίπης οπότε αυτό που μας απασχολεί κυρίως είναι η έξαρση του κορωνοϊού», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Συστάσεις για τα σχολεία

Εν μέσω έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού και άλλων λοιμώξεων ανοίγουν σήμερα τα σχολεία με τον ΕΟΔΥ να δίνει οδηγίες για την ασφαλέστερη επιστροφή στα θρανία (πλύσιμο χεριών ή χρήση αντισηπτικού, καλό αερισμό των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας, αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων κ.α.)

«Είναι η περίοδος που έχουμε κοκτέιλ γρίπης, κορωνοϊού, ιώσεων και στρεπτόκοκκου», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ χθες το πρωί.

«Αν το παιδί δεν αισθάνεται καλά, η μητέρα δεν το στέλνει στο σχολείο, διότι και τεστ να του έχει κάνει, μπορεί σε μία ή δύο μέρες να βγει θετικό, και αν πάει στο σχολείο μπορεί να μεταδώσει και στα άλλα παιδιά. Τα παιδιά που θα πάνε στο σχολείο παίρνουν μαζί τους και αντισηπτικό που ξέρουν πια να το χρησιμοποιούν. Και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να ανοιγοκλείνουν τα παράθυρα στις αίθουσες. Επίσης, οι γονείς να πούνε στα παιδιά τους να μην αγκαλιάζονται και να μην φιλιούνται με τους συμμαθητές τους», τόνισε, μεταξύ άλλων, η κ. Παγώνη.

Το Υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε και την εγκύκλιο για το θέμα των απουσιών των μαθητών λόγω νόησης από κορωνοϊό. Όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Κ. Πιερρακάκης με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων των σχολικών μονάδων, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών έως πέντε εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από κορονοϊό COVID-19. Η απόφαση αυτή εκδίδεται μετά από αίτηση των γονέων μαζί με την οποία προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση της επιδεικνυόμενης ταυτόχρονα θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR).