Μέτρα θα ανακοινώσει προσεχώς το Υπ. Ανάπτυξης

Συνεχείς οι έλεγχοι για παραπλανητικές εκπτώσεις και αθέμιτη κερδοφορία!

Ανοιχτά προαιρετικά τα καταστήματα τις δυο επόμενες Κυριακές

AGORA EKPTOSEIS XEIMONAS

Κάπως… μουδιασμένα ξεκίνησαν χθες στα Γιάννενα οι χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου. 

Από τη μία ο βροχερός καιρός και από την άλλη οι ιώσεις και ο κορωνοϊός που ταλαιπωρούν πολύ κόσμο αυτή την περίοδο, ήταν αναμενόμενη η υποτονική κίνηση στην τοπική αγορά. Βέβαια, οι καταστηματάρχες δεν περιμένουν από την αρχή αυξημένη κινητικότητα, καθώς πριν λίγες μέρες τελείωσε η εορταστική περίοδος κι ένα μεγάλο τμήμα του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών κατευθύνθηκε στην αγορά. 

Βέβαια οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν σχεδόν δυο μήνες, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει ικανοποιητικός χρόνος για ψώνια, τα οποία θα εξαρτηθούν και από τις προσφορές που θα βάλουν τα καταστήματα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι προαιρετικά η αγορά θα είναι ανοιχτή και τις επόμενες δυο Κυριακές (14 και 21 Ιανουαρίου).

Στόχος των εμπόρων πάντως είναι ο τζίρος των επιχειρήσεων το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου να ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ!

Συνεχείς οι έλεγχοι 

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι πολίτες είναι να μην πέσουν θύματα παραπλανητικών εκπτώσεων, αν και σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα τα περισσότερα καταστήματα δείχνουν να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία. Οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ πάντως στην αγορά θα συνεχιστούν και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, ενώ όποιος δεν τηρεί το νόμο, θα του επιβάλλεται το ανάλογο πρόστιμο.

Μάλιστα, όπως έκανε χθες γνωστό ο Κ. Σκρέκας το Υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζει μεταρρύθμιση, ώστε οι τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά να αποκλιμακώνονται. 

«Θα εφαρμόσουμε μια δέσμη μέτρων όπου θα κάνει απαγορευτικό για κάποιον να προχωρήσει σε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις. Θα σας ανακοινώσουμε αυτά τα μέτρα το επόμενο διάστημα. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να διορθώνουμε τις στρεβλές και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, ακόμα και αν χρειαστεί να συγκρουστούμε», τόνισε σε δηλώσεις του.

Με αφορμή την χθεσινή έναρξη των εκπτώσεων ο Κ. Σκρέκας επισκέφθηκε καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας και σε δηλώσεις του τόνισε ότι «οι εκπτώσεις βοηθούν τους καταναλωτές να προμηθευτούν τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Η κίνηση είναι αυξημένη σε όλες τις αγορές, ενώ και η προηγούμενη περίοδος των γιορτών πήγε πολύ καλά σε ό,τι αφορά τα εμπορικά καταστήματα. Είχαμε μια αυξημένη κίνηση και έναν αυξημένο τζίρο σε όγκους και σε αξία, που σημαίνει ότι οι καταναλωτές αξιοποιούν τις περιόδους των εκπτώσεων».

«Πονοκέφαλος» η ακρίβεια…

Ο υπουργός αναφερόμενος στον μόνιμο πονοκέφαλο της ακρίβειας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 αναφέρθηκε σε μια σειρά παρεμβάσεων, που έχουν οδηγήσει σε μείωση του πληθωρισμού, αλλά αναγνώρισε πως «αυτό δεν είναι αρκετό»!

«Ποτέ δεν είπαμε να κοπούν οι προσφορές, είπαμε να μην εκτινάσσονται οι τιμές και μετά γίνονται προσφορές» σημείωσε και υπενθύμισε πως, το υπουργείο επέβαλε μεγάλο πρόστιμο για τις παραπλανητικές εκπτώσεις. «Μόνο το 2023 έχουμε επιβάλει 13,5 εκατ. πρόστιμα για θέματα κερδοφορίας. Βλέπουμε ότι, μετά την επιβολή τους προσαρμόζονται οι κατάλογοι και μειώνονται οι τιμές», τόνισε, μεταξύ άλλων. 

Αναφερόμενος σε μια σειρά προϊόντων, όπως τα απορρυπαντικά, τα προϊόντα περιποίησης και το βρεφικό γάλα, είπε πως, «φαίνεται πως σε μια σειρά προϊόντων οι τιμές είναι μεγαλύτερες από ό,τι σε άλλες χώρες» και πρόσθεσε πως «μελετούμε μέτρα για να σταθεροποιηθούν ή να μειωθούν οι τιμές». Μιλώντας για το βρεφικό γάλα, είπε πως, «όταν το 2011 απελευθερώθηκε η πώλησή του από τα φαρμακεία, είδαμε τις τιμές να μειώνονται, αν και παρέμεναν υψηλές. Φαίνεται ότι, εκείνο το άνοιγμα δεν ήταν αρκετό». «Οι τέσσερις εταιρίες ερευνώνται, όπως και οι στρεβλώσεις που οδηγούν στην υψηλή τιμή του βρεφικού γάλακτος. Θα συγκρουστούμε και θα πάμε μέχρι τέλους την έρευνα» τόνισε.