Τα νοικοκυριά ψάχνουν τον πιο οικονομικό τρόπο…

Το κύμα ψύχους αυξάνει τις ανάγκες για θέρμανση!

- Στα 1,25 ευρώ το λίτρο χθες η μέση τιμή του πετρελαίου

- Με σύνεση προμηθεύονται οι καταναλωτές, λέει στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος των Πρατηριούχων Ν. Ιωαννίνων Θαν. Παπαδόπουλος

- Μέχρι 19 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για επιδότηση ηλεκτρικού…

PETRELAIO MANIKA

Πλησιάζοντας στην καρδιά του χειμώνα και με τη θερμοκρασία να πέφτει σταδιακά, το ζήτημα της  θέρμανσης βρίσκεται και πάλι στην κορυφή της «ατζέντας» των νοικοκυριών σε όλη την Ήπειρο, που το προηγούμενο διάστημα έκαναν κάποια οικονομία βοηθούντων των καλών σε γενικές γραμμές καιρικών συνθηκών.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, τόσο στον Ν. Ιωαννίνων, όσο και πανελλαδικά εμφανίζεται ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με τον Δεκέμβριο, όπως ανέφερε χθες στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος των Πρατηριούχων Θανάσης Παπαδόπουλος, με τους καταναλωτές πάντως να εμφανίζονται επιφυλακτικοί και να προμηθεύονται καύσιμο με σύνεση. Καθοδικά κινείται αντίστοιχα και η τιμή της αμόλυβδης στην περιοχή μας, ενώ τους πολίτες απασχολεί έντονα και το ζήτημα του ηλεκτρικού ρεύματος, η χονδρική τιμή του οποίου προς το παρόν κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. 

Στο μεταξύ, όσοι θερμαίνουν το σπίτι τους με ηλεκτρική ενέργεια έχουν περιθώριο μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, προκειμένου να κάνουν αίτηση για επιδότηση των λογαριασμών τους. 

Στον Νομό Ιωαννίνων

Σε πιο λογικά επίπεδα κυμαίνεται τις τελευταίες ημέρες η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στον Νομό Ιωαννίνων, συγκριτικά με τον περασμένο Οκτώβριο που η προμήθειά του είχε ξεκινήσει στα 1,39 – 1,40 ευρώ.

Χθες, όπως ανέφερε στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Ιωαννίνων και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Θανάσης Παπαδόπουλος, το καύσιμο πωλούνταν στον Νομό μας κατά μέσο όρο στα 1,25 – 1,26 ευρώ το λίτρο. Η πτώση στην τιμή του πετρελαίου το τελευταίο διάστημα οφείλεται, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, στο γεγονός ότι έχει πέσει διεθνώς η τιμή του αργού πετρελαίου, το οποίο χθες πωλούνταν στα 71 δολάρια το βαρέλι. 

Όσον αφορά στη ζήτηση από πλευράς καταναλωτών, παρόλο που ο καιρός κρυώνει σταδιακά, αυτή παραμένει σταθερή σε γενικές γραμμές, χωρίς να παρατηρείται προς το παρόν κάποια αύξηση. «Οι παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης είναι σταθερές από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν και άρχισε μία ροή με τη βοήθεια και του επιδόματος θέρμανσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος των Πρατηριούχων. 

Αυξάνει η ζήτηση

Σε πανελλαδικό επίπεδο, πάντως, η πτώση της θερμοκρασίας που αναμένεται αυτές τις ημέρες προκάλεσε ήδη αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης που μέχρι πρόσφατα κινούνταν υποτονικά, καθώς, ειδικά σε περιοχές πιο νότιες της Ηπείρου, οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές και η θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. 

Όπως δήλωσε χθες στην ΕΡΤ η Πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζάγκα, «η τιμή αυτό τον καιρό σε Αττική και Θεσσαλονίκη είναι 1,25  – 1,26 ευρώ το λίτρο». Παράλληλα, συνέστησε στους καταναλωτές να παραμείνουν στη σταθερή τιμή για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο και στην ποιότητα και στην ποσότητα, προσθέτοντας ότι ο σταθερός προμηθευτής εξασφαλίζει ότι δεν θα εξαπατηθεί ο πελάτης και δεν θα πάθει ζημιά ο καυστήρας. Όπως είπε, οι καταγγελίες είναι πάρα πολλές είτε για νοθευμένο πετρέλαιο είτε για μικρότερες ποσότητες παράδοσης. 

Αναφορικά με τις προμήθειες πετρελαίου, δήλωσε ότι οι περισσότερες δεξαμενές είναι γεμάτες, ενώ ο κόσμος που θέλει να αγοράσει, έχει στενότητα χρημάτων και αγοράζει πετρέλαιο με σύνεση.

Άλλα καύσιμα

Ελαφρά μειωμένη σε σχέση με τις γιορτές είναι και η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στα Γιάννενα. Σύμφωνα με τον Θαν. Παπαδόπουλο, αυτή πωλούνταν χθες στα πρατήρια κατά μέσο όρο στα 1,78 – 1,79 ευρώ.

Ακόμα πιο θετικά είναι τα νέα από το μέτωπο του φυσικού αερίου. Παρά την άνοδο κατά περίπου 7% στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, κυρίως εν όψει κακοκαιρίας, η τιμή του συγκρατείται γύρω στα 35 ευρώ (0,06 - 0,07 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα). Ωστόσο η ζήτηση για θέρμανση αναμένεται να αυξηθεί, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την τιμή του συγκεκριμένου καυσίμου. Επιπλέον, η μείωση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα ενισχύσει πιθανότατα τη χρήση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου. 

Και το ηλεκτρικό… 

Το μεγάλο μερίδιο συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών στο ημερήσιο ενεργειακό μίγμα, συνέβαλε, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας «iefimerida», ώστε η χονδρική, άρα και η λιανική τιμή του ρεύματος να συγκρατείται αναλογικά σε χαμηλά επίπεδα. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι πώς θα επηρεαστούν οι τιμές από τη μεγαλύτερη συμμετοχή του φυσικού αερίου, το οποίο επί του παρόντος κινείται σε διαχειρίσιμα επίπεδα.  

Με τους καταναλωτές να ψάχνονται ακόμα για τα χρωματιστά τιμολόγια, η χονδρική τιμή του ρεύματος, που παραμένει κάτω από τα 100 ευρώ, αναμφίβολα λειτουργεί ως σύμμαχος εν όψει του πρώτου χειμωνιάτικου κύματος.  Από την άλλη, περίπου 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν δικαίωμα επιδότησης στους λογαριασμούς του ρεύματος για το πρώτο τρίμηνο. Πρόκειται για πολίτες που καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να κινητοποιηθούν, καθώς η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα μείνει ανοικτή ως τις 19 Ιανουαρίου, δηλαδή ως την επόμενη Παρασκευή. 

Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος που καλύπτει το επίδομα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2024, με τη συνολική ενίσχυση να κυμαίνεται από 45 ευρώ έως 480 ευρώ, περιορίζοντας επομένως τους λογαριασμούς που θα πληρώσουν οι δικαιούχοι για τη χρήση του κλιματιστικού, της αντλίας θερμότητας ή του θερμαντικού σώματος που θα χρησιμοποιήσουν φέτος για να ζεσταθούν.