Εξειδικεύτηκαν χθες από τον Υπουργό Ανάπτυξης, αλλά…

Θα παταχθεί η αισχροκέρδεια με τα νέα μέτρα για την ακρίβεια;

- Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να είναι ανεκτός…

- ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων: Αναποτελεσματική η πολιτική της Κυβέρνησης…

SOYPER MARKET KALATHI

Διαρκής είναι η μάχη με την ακρίβεια στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, καθώς με… οδηγό την εισαγόμενη πληθωριστική κρίση, τα νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με υπέρογκες και αδικαιολόγητες στις περισσότερες περιπτώσεις ανατιμήσεις, αφού κάποιες – κυρίως πολυεθνικές εταιρίες –έχουν κάνει… κανονικότητα την αισχροκέρδεια! 

Δεν είναι τυχαίο ότι βασικά προϊόντα, εισαγόμενα ως επί το πλείστον (απορρυπαντικά, καθαριστικά, βρεφικές πάνες κ.α.), πωλούνται κατά πολύ ακριβότερα στην Ελλάδα, συγκριτικά με άλλες χώρες της Ε.Ε. Πρόκειται για μια αθέμιτη πρακτική, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, με καλύτερους και στοχευμένους ελέγχους, προκειμένου να προστατευθούν τα νοικοκυριά, που πληρώνουν πολύ ακριβά την αδυναμία της Πολιτείας να πατάξει την αισχροκέρδεια! 

Τέσσερα νέα μέτρα

Με δεδομένο ότι η κατάσταση στην αγορά έχει φτάσει στο «μη παρέκει», χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, ανακοίνωσε τέσσερα μέτρα κατά της ακρίβειας, με στόχο να διορθωθούν κατεστημένες στρεβλές εμπορικές πρακτικές. Βέβαια, το εάν είναι ικανά να πατάξουν την αισχροκέρδεια, μένει να φανεί στην πράξη! 

Πιο συγκεκριμένα:

● Μειώνονται οι παροχές προς τα σούπερ μάρκετ και εξασφαλίζονται χαμηλότερες τιμές για τον καταναλωτή. Συγκεκριμένα, περιορίζονται οι συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών στα σούπερ μάρκετ κατά 30% και μεταφέρεται το όφελος στον καταναλωτή με αντίστοιχη μείωση της τιμής στο ράφι. Το μέτρο θα εφαρμοστεί στις κατηγορίες που σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού παρατηρήθηκαν αποκλίσεις. Τα προϊόντα αυτά είναι: απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες.

●Αποτρέπονται αδικαιολόγητες ανατιμήσεις. Δεν επιτρέπεται στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες για τα προϊόντα που έχουν ανατιμήσει για 3 μήνες. Το μέτρο αφορά όλα τα προϊόντα που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ. Για τους προμηθευτές που διατηρούν σταθερές τις τιμές (ή τις μειώνουν) των προϊόντων τους, επιτρέπονται κανονικά οι προωθητικές ενέργειες προς όφελος των καταναλωτών. 

● Καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι. Για να διασφαλιστεί η απόλυτη διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα από το χωράφι στο ράφι, η Κυβέρνηση υποχρεώνει τους προμηθευτές να διαθέτουν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε καθαρές τιμές. Επιτρέπεται μόνο πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρας. Το μέτρο αφορά νωπά φρούτα, λαχανικά και κρέατα. 

●Πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα. Για τις τιμές πώλησης του βρεφικού γάλατος ορίζεται πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους των εταιριών που εισάγουν, παράγουν και διακινούν το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα. Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρίας για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και εμπορικού κέρδους 7%.

«Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι μία κρίσιμη και δραστική παρέμβαση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κ. Σκρέκας, αναφέροντας ότι έτσι επιτυγχάνεται:

-Άμεση μείωση της τιμής σε βασικά αγαθά στα ράφια.

- Επιπλέον όφελος για τον καταναλωτή καθώς οι όποιες εκπτώσεις και προσφορές θα γίνονται πάνω στις νέες μειωμένες τιμές.

- Αποτρέπεται η παραπλάνηση των καταναλωτών.

- Αυστηροποιούνται και διευρύνονται οι νέες τεχνολογίες για τον εντοπισμό της αισχροκέρδειας.

Διαρκής μάχη!

Για μια διαρκή μάχη κατά της ακρίβειας έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του κατά την χθεσινή σύσκεψη, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «στη μάχη αυτή αξιοποιούμε διαρκώς νέα εργαλεία πολιτικής μέχρι να καταλάβουν όλοι, και θα έλεγα ειδικά οι πολυεθνικές εταιρίες, ότι η Ελλάδα δεν είναι “μπανανία” και ότι ο πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να είναι ανεκτός».

Όπως είπε «τα νέα μέτρα έχουν ακριβώς ως στόχο να αντιμετωπίσουν χρόνιες στρεβλώσεις, οι οποίες έχουν συσσωρευθεί επί πολλά χρόνια στην ελληνική αγορά και οι οποίες, δυστυχώς, έχουν γίνει εντονότερες ως αποτέλεσμα της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης. Και έχουν οδηγήσει στο απαράδεκτο φαινόμενο αντίστοιχα προϊόντα πολυεθνικών εταιριών να πωλούνται πολύ ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτό προφανώς είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται ανεκτό.

»Οι παρεμβάσεις μας στοχεύουν πρωτίστως σε καθαρές τιμές τιμοκαταλόγου, περιορίζοντας τις συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30% και μεταφέροντας αντίστοιχα το όφελος στον καταναλωτή». 

Παράλληλα αναφέρθηκε στην ειδική πρόνοια που θα υπάρξει για το βρεφικό γάλα, οι τιμές του οποίου στην Ελλάδα είναι αδικαιολόγητα ακριβότερες από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων 

Στο μεταξύ, επίθεση στην Κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στο ζήτημα της ακρίβειας, εξαπέλυσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «την ώρα που ο πληθωρισμός καλπάζει και που η αισχροκέρδεια χτυπάει κόκκινο και στα είδη τροφίμων, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις το βρεφικό γάλα και το ελαιόλαδο, την ώρα που η απόκλιση στις τιμές των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι αγγίζουν το 270%, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να αφήνει απροστάτευτη την ελληνική κοινωνία. Επιμένοντας στην αναποτελεσματική πολιτική της και προσδοκώντας απλά στην καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού και την αυτορρύθμιση της ελεύθερης αγοράς που όμως δεν αποδίδει».

Ως ελάχιστα μέτρα προτείνει, μεταξύ άλλων, την αύξηση των μισθών στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, καθώς και των ημερομισθίων, τη μείωση ή και μηδενισμό του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, τον καθορισμό ανώτατου συντελεστή κέρδους στην ηλεκτρική ενέργεια για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, αλλά και να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιριών και των διυλιστηρίων και να εισπραχθεί ο φόρος.