Με περιορισμένη συμμετοχή η χθεσινή κινητοποίηση στα Γιάννενα

Επί… ποδός με στόχο να μην περάσει ο νόμος για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια!

Η Παιδεία είναι δημόσιο αγαθό που παρέχεται δωρεάν, τόνισαν εκπρόσωποι φοιτητών και συνδικαλιστικών φορέων

• Την ενίσχυση του Πανεπ. Ιωαννίνων ζητάει το Συμβούλιο Διοίκησης του ιδρύματος

KINHTOPOIHSH IDIOTIKA AEI

  Αντίσταση που ήταν αναμενόμενη συναντά το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, με το οποίο θα δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας. Για την Κυβέρνηση πρόκειται για μεταρρύθμιση – τομή. Φοιτητές, συνδικαλιστές και δημόσια ΑΕΙ έχουν όμως άλλη άποψη. 

Χθες έγιναν στα Γιάννενα αλλά και σε διάφορες άλλες πόλεις ανά την Ελλάδα συλλαλητήρια με βασικό αίτημα να αποσυρθεί το επίμαχο σ/ν. Τη διοργάνωση και στην πόλη μας είχαν φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου, της τοπικής ΑΔΕΔΥ αλλά και του Συλλόγου ΔΕΠ του ιδρύματος, ωστόσο η συμμετοχή στην κινητοποίηση ήταν περιορισμένη. Εκπρόσωποί των φορέων κάλεσαν την Κυβέρνηση να σεβαστεί το Σύνταγμα που προβλέπει πως η Παιδεία είναι δημόσιο αγαθό, το οποίο πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλους. Ακολούθησε πορεία με πανό και συνθήματα στο κέντρο της πόλης.

Στο μεταξύ, παρέμβαση έκανε χθες και το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων χαρακτηρίζοντας εθνικό στόχο την ενίσχυση των δημόσιων ιδρυμάτων. 

«Νομοσχέδιο – έκτρωμα…»

«Στηρίζουμε τον αγώνα των φοιτητών και φοιτητριών για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο – έκτρωμα για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Ένα νομοσχέδιο που αφορά όλους τους εργαζόμενους, συνολικά το λαό της χώρας μας, που ορθώνει νέα εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών μας, μιας και αυτή πλέον θα εξαρτάται από το πορτοφόλι της κάθε οικογένειας», ανέφερε σε δηλώσεις του από τον χώρο του χθεσινού συλλαλητηρίου στην Κεντρική Πλατεία ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Έξαρχος. 

Ο κ. Έξαρχος έκανε λόγο για επιχείρηση εμπορευματοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης. «Δεν έχουμε ανάγκη από ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Έχουμε ανάγκη από ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν Πανεπιστήμιο, αναβαθμισμένο με σπουδές και πτυχία που να συνδέονται με την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων μας», πρόσθεσε. 

Κοινωνικό αγαθό

Ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων  της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας τόνισε από την πλευρά του τα εξής: «Η χώρα μας παρέχει την Παιδεία ως ένα βασικό κοινωνικό αγαθό το οποίο δικαιούνται και πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι μαθητές και μαθήτριες ανεξάρτητα από την κοινωνική και οικονομική τους κατάσταση. Για το λόγο αυτό προστατεύεται, με το άρθρο 16 του Συντάγματος, ο δημόσιος χαρακτήρας της κι αυτό δεν το άλλαξε καμία κυβέρνηση σε όσες αναθεωρήσεις κι αν έγιναν. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. για να περάσει η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων φτάνει στο σημείο να παίζει με το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας».

Κάλεσε δε την Κυβέρνηση να μην καταθέσει το νομοσχέδιο που, όπως είπε, οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και να αυξήσει τη χρηματοδότηση στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες υποχρεώσεις του. 

Παραβίαση Συντάγματος

Τέλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αχιλλέας Γαρούφης, ανέφερε πως «τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, τα οποία η Κυβέρνηση προσπαθεί με το νομοσχέδιο να ιδρύσει, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος και ταυτόχρονα δημιουργούν όρους ώστε η εκπαίδευση και τα πτυχία των φοιτητών μας να είναι εμπόρευμα και όχι ένα προϊόν της σκέψης και της δυνατότητάς τους να σπουδάσουν».

Παράλληλα, σημείωσε πως «σήμερα το δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι σε κακή κατάσταση, υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτημένο και εκείνο που σίγουρα δεν είναι αναγκαίο για την κοινωνία είναι τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια τα οποία θα λειτουργούν με όρους αγοράς». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι τελικά οι αντιδράσεις θα αποτρέψουν την ψήφιση του σ/ν, ενώ ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. 

Το Πανεπ. Ιωαννίνων

Την πολύπλευρη ενίσχυση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ζητάει το Συμβούλιο Διοίκησης του ιδρύματος σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τις χθεσινές κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης για τη δημιουργία Μη Κρατικών – Μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας.

«Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο διαδραματίζει κεντρικό ρόλο ως πηγή γνώσης και με ποικίλα ακαδημαϊκά προγράμματα παρέχει εκπαίδευση προσβάσιμη σε όλους ως γεννήτρια πρωτοποριακής και καινοτόμου έρευνας, συμβάλλοντας στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη της κοινωνίας, υπερασπίζοντας το ακαδημαϊκό όραμα και ελευθερίες», τονίζει με έμφαση το Συμβούλιο, προσθέτοντας πως «σήμερα που η τριτοβάθμια εκπαίδευση αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων τα οποία προκαλεί ο συνδυασμός θεσμικών αδυναμιών και αρνητικών συγκυριών, η υπεράσπιση των ακαδημαϊκών αξιών αποκτά ειδικό βάρος, διότι ισοδυναμεί με ακριβή παρακαταθήκη για το μέλλον».

Λαμβάνοντας με έμμεσο τρόπο θέση υπέρ όσων αντιδρούν με αφορμή το σ/ν για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, το Συμβούλιο Διοίκησης αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ότι «αποστολή του δημόσιου Πανεπιστημίου είναι η παραγωγή και η μετάδοση της γνώσης δίχως διακρίσεις και αποκλεισμούς, η καλλιέργεια των επιστημών και των τεχνών, η προαγωγή του πολιτισμού. Το δημόσιο Πανεπιστήμιο συμβάλλει στη διαμόρφωση υπεύθυνων πολιτών, που μπορούν με το ήθος, τη μόρφωση και τον επαγγελματισμό τους να μετασχηματίσουν την κοινωνία και να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο». 

Ζητείται ενίσχυση

Κατά τα άλλα, το Συμβούλιο στέκεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο, όπως επισημαίνει, στην έκτη δεκαετία του είναι ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο με καλά θεμελιωμένες αξίες, που χαρακτηρίζεται από ολοκληρωμένη διεπιστημονική ανάπτυξη, ένα διακεκριμένο Ίδρυμα με συνεχή εξέλιξη, αναγνωρίσιμη ταυτότητα, εθνική και διεθνή αναγνώριση, με σημαντική εκπαιδευτική, ερευνητική παρουσία και συμβολή σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. 

Ακολουθεί περιγραφή των στόχων της Διοίκησης του ιδρύματος, η οποία κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με όσα ανέφερε η Πρύτανης Άννα Μπατιστάτου στην προχθεσινή συνέντευξη τύπου. Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στην στήριξη της ποιότητας των παρεχόμενων προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων σπουδών, την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, την υποστήριξη των φοιτητών και φοιτητριών, την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στις φοιτητικές εστίες, την ενεργειακή αναβάθμιση των «γερασμένων» κτιριακών υποδομών, στη διεθνοποίηση των δράσεων του Πανεπιστημίου κλπ.

Στην προσπάθεια αυτή το Συμβούλιο ζητάει την έμπρακτη και γενναία υποστήριξη της Πολιτείας. «Η ενίσχυση του δημόσιου Πανεπιστημίου στο πλαίσιο του πολυδιάστατου ρόλου του και της ουσιαστικής συμβολής του στη συνολική πρόοδο και ευημερία της κοινωνίας, πρέπει να αποτελέσει εθνικό στόχο», τονίζει.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ