Κοινοβουλευτικοί της διασποράς χθες στο δήμαρχο Ιωαννίνων

- Για «διπλωματία των πόλεων» μίλησε ο Θ. Μπέγκας

- Το έργο της Πα.Δ.Ε.Ε. εξήρε ο Πρόεδρος της Βουλής

MPEGKAS TASOYLAS KEFALA PAADE

Στα Γιάννενα χτυπά από χθες η «καρδιά» της διασποράς, αφού το Δ.Σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, επέλεξε την περιοχή μας για την καθιερωμένη συνεδρίασή του, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλας, ο οποίος βρέθηκε στα Γιάννενα για να τους υποδεχθεί.  Σημειώνεται πως η Πα.Δ.Ε.Ε. συνεργάζεται στενά με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων για την προώθηση θεμάτων που αφορούν στον απόδημο ελληνισμό.

Με τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Το Δ.Σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης συναντήθηκε στο Δημαρχείο και με τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, παρουσία του Προέδρου της Βουλής Κων. Τασούλα και της Υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μ. Κεφάλα. 

Κατά την συνάντηση ο κ. Τασούλας εξήρε το έργο της ΠΑ.Δ.Ε.Ε, το οποίο στηρίζει αποφασιστικά η Βουλή των Ελλήνων και η οποία ΠΑ.Δ.Ε.Ε μπορεί να συμβάλει, ανάμεσα στα άλλα, στην διάδοση της φυσικής και πολιτιστικής ομορφιάς της Ηπείρου στο εξωτερικό αλλά και την προσέλκυση νέων επενδύσεων στην περιοχή. Αναφέρθηκε επίσης στους στόχους της κυβέρνησης για την επίτευξη μιας περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων με τους Έλληνες της διασποράς.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας τόνισε την σημασία της «διπλωματίας των πόλεων», δηλαδή της συνεργασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης με τους ξένους αντιπροσώπους για την διάδοση της πολιτισμικής κληρονομιάς των Ιωαννίνων και άλλων ελληνικών πόλεων σε χώρες του εξωτερικού. 

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μ. Κεφάλα, παρουσίασε συνοπτικά τους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης για την τρέχουσα τετραετία. 

Όλοι οι συνομιλητές συμφώνησαν στην χάραξη μιας κοινής πορείας για την τουριστική ανάδειξη των ελληνικών πόλεων στο εξωτερικό. 

Τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΑ.Δ.Ε.Ε που συμμετείχαν στην συνάντηση είναι οι: Λεωνίδας Ραπτάκης, Πρόεδρος ΠΑ.Δ.Ε.Ε και Γερουσιαστής στην Πολιτεία Road island (ΗΠΑ), Έφη Τριανταφυλλοπούλου, Α’ Αντιπρόεδρος ΠΑ.Δ.Ε.Ε και Βουλευτής στο Τορόντο (Καναδάς), Στηβ Γεωργανάς Β’ Αντιπρόεδρος ΠΑ.Δ.Ε.Ε και  Μέλος της Βουλής της Αυστραλίας, Άννυ Κουτράκη, Μέλος του Κοινοβουλίου του Κεμπέκ (Καναδάς), Υφυπουργός Τουρισμού και μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για Μεταφορές & Υποδομές, Στέφαν Παππάς, Πολιτειακός Γερουσιαστής Ουαϊόμινγκ (ΗΠΑ) και Νίκος Κουρής, Βουλευτής στους Αγίους Σαράντα.

Μάλιστα, για σήμερα Δευτέρα και ώρα 10.30 π.μ. έχει προγραμματιστεί συνάντηση εργασίας με τοπικούς φορείς, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Αύριο στην Παραμυθιά

Αύριο, Τρίτη τα μέλη του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού θα επισκεφθούν την Παραμυθιά. Το πρόγραμμα της αυριανής μέρας έχει ως εξής:

- 12:30: Υποδοχή στην αίθουσα συνεδριάσεων Δ. Σ. (Δημαρχείο Σουλίου).

Προσφωνήσεις – Αντιφωνήσεις – Χαιρετισμοί. Σύντομη ιστορική ενημέρωση από τον Dr. Αρχαιολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Παντελή Χαράλαμπο. Διάθεση αναμνηστικών δώρων στα μέλη της ΠαΔΔΕ.

- 13:45: Επίσκεψη της Επιτροπής στο Σχολείο Βούλγαρη.

- 14:00: Επίσκεψη στον Βυζαντινό Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου (Παναγία Παραμυθίας).

- 14:20: Μετάβαση στο ηρώο εκτελεσθέντων 49 Προκρίτων Παραμυθιάς, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού κ. Λεωνίδα Ραπτάκη.

- 15:00: Παράθεση γεύματος στα μέλη της ΠαΔΔΕ στην Δημοτική Κοινότητα Γκρίκας.