«Το καμπανάκι» έκρουσε χθες ο Β. Ντούλες

Αβέβαιο το μέλλον για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας!

Κ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Υπάρχει ζήτημα ισχύος του Κράτους Δικαίου…

MEIONOTHTA SHMAIA

• Το δύσκολο παρόν και το αβέβαιο μέλλον της πολύπαθης Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Αλβανίας που στις μέρες μας πιέζεται έντονα από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας τέθηκε επί τάπητος χθες το μεσημέρι στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού με τοπικούς φορείς στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Το ζήτημα έθεσε ο επικεφαλής του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αλβανίας και βουλευτής Χειμάρρας Βαγγέλης Ντούλες, περιγράφοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός και ζητώντας τη συμβολή όλων για να καταφέρει να επιβιώσει. Αναφορά στο θέμα της Ε.Ε.Μ. έκανε και ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας προαναγγέλλοντας ουσιαστικά παρέμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το θέμα του έγκλειστου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη.

Σε δύσκολη θέση 

«Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας είναι σε πολύ δύσκολη θέση, δοκιμάζεται η επιβίωσή της στις πατρογονικές εστίες», ανέφερε χθες ο Βαγγέλης Ντούλες. Όπως σημείωσε, στο πλαίσιο του χαιρετισμού που απηύθυνε στο Δημαρχείο Ιωαννίνων, «εδώ και οκτώ μήνες ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας και Πρόεδρος της «Ομόνοιας» Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρης απήχθη και κρατείται όμηρος επειδή τόλμησε να αμφισβητήσει την εξουσία και να ασκήσει το δημοκρατικό δικαίωμα του εκλέγεσθαι» και πρόσθεσε πως η περιπέτεια του κ. Μπελέρη είναι η κορυφή του παγόβουνου. 

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πα.Δ.Ε.Ε. αναφέρθηκε επίσης στην απογραφή πληθυσμού που γίνεται στην Αλβανία, υπογραμμίζοντας πως είναι η μοναδική χώρα προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει κάνει απογραφή σύμφωνα με τις προτάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Πέρυσι αρνούνταν συστηματικά να ρωτήσουν τους πολίτες σχετικά με την εθνική καταγωγή, το θρήσκευμα και τη γλώσσα τους», σημείωσε. Καταλήγοντας, τόνισε πως «η Μειονότητα μας χρειάζεται και σας χρειάζεται όλους. Πρέπει να ανταποκριθούμε στο χρέος μας ώστε αύριο να μην είναι αργά για την ίδια την επιβίωσή της».

Ο Κώστας Τασούλας

Κλείνοντας τη χθεσινή συνάντηση στο Δημαρχείο Ιωαννίνων ο Κώστας Τασούλας, με αφορμή τα όσα είπε ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας.

Αφενός υπενθύμισε πως στην πολιτική εκδοχή της διπλωματίας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε. εξαιτίας του θέματος Μπελέρη. Από την άλλη, εστίασε στην κοινοβουλευτική εκδοχή της διπλωματίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εδώ υπάρχει θέμα ισχύος του Κράτους Δικαίου σε μία χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στον ‘παράδεισο’ του Κράτους Δικαίου, που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως σε λίγες ημέρες θα υπάρξει διαδοχή στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία διαθέτει έναν ισχυρό εσωτερικό θεσμό, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πρόεδρος της Συνέλευσης θα εκλεγεί, εκτός απροόπτου, για πρώτη φορά τα τελευταία 75 χρόνια, ένας Έλληνας βουλευτής και συγκεκριμένα ο Θοδωρής Ρουσόπουλος. «Το γεγονός αυτό είναι σημαντικό γιατί η διεκδίκηση δικαιωμάτων που παραβιάζονται από την Αλβανία θα αποκτήσει μία περαιτέρω φωνή, η οποία θα είναι δυνατή και αντικειμενική», υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Τασούλας.

Ο Γ. Τσίμαρης

Η 33η επέτειος ίδρυσης της Βορειοηπειρωτικής οργάνωσης «Ομόνοια» γιορτάστηκε την Κυριακή στη Χειμάρρα. Στην εκδήλωση κυριάρχησε το θέμα του έγκλειστου εκλεγμένου δημάρχου της πόλης. 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τελέστηκε μνημόσυνο για τα εκλιπόντα στελέχη της οργάνωσης, ακολούθησε η επετειακή εκδήλωση, στην οποία απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της «Ομόνοιας» Βασίλης Κάγιος, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, καθώς και η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Κων/να Καμίτση. Το «παρών» σ’ αυτήν έδωσε και ο βουλευτής Ιωάννινων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Γιάννης Τσίμαρης, ο οποίος, αναφερόμενος στην «Ομόνοια», σημείωσε πως «βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προώθησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στις νότιες περιοχές της Αλβανίας».

Ο κ. Τσίμαρης συνεχάρη τους ηγέτες, τα μέλη και τους υποστηρικτές της οργάνωσης για τις άοκνες προσπάθειές τους να συμβάλλουν στη δημιουργία θετικών αλλαγών και την προώθηση της κατανόησης μεταξύ των κοινοτήτων, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει πως ιδιαίτερα αυτή την περίοδο η ανθεκτικότητα της Ελληνικής Μειονότητας βρίσκεται σε δοκιμασία, την οποία δεν επέλεξε. Την δοκιμασία του εκλεγμένου (και φυλακισμένου) Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη και τις αξίες της, όπως είπε.