Nα επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός

Γιατί… ξεχάστηκε η αεροπορική σύνδεση Γιάννενα – Ηράκλειο;

Επιστολή φορέων του τουρισμού και συλλόγων στο Υπ. Μεταφορών

AERODROMIO IOANNINON

Μπορεί ο πρώτος διαγωνισμός για την άγονη αεροπορική γραμμή που θα συνδέσει τα Γιάννενα με το Ηράκλειο Κρήτης να απέβη άγονος, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η ιδέα της απευθείας επικοινωνίας των δύο περιοχών πρέπει να εγκαταλειφθεί. 

Τα οφέλη και για τις δύο περιοχές θα είναι πολύ σημαντικά, τόσο στον τουριστικό τομέα με την ανταλλαγή επισκεπτών, όσο και αναφορικά με τη μετακίνηση φοιτητών, επαγγελματιών και πολιτών από τα Γιάννενα προς το Ηράκλειο και το αντίστροφο. Εκείνο λοιπόν που απαιτείται είναι η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού με βελτιωμένους όρους ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον αεροπορικών εταιριών και αυτό ζητούν Σύλλογοι και φορείς του τουριστικού κλάδου με επιστολή τους προς τον Υπουργό Υποδομών και τον Διοικητή της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία κοινοποιείται και στους βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων. 

Ανοιχτό ενδεχόμενο

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντώντας σε επιστολή του πρ. δημάρχου Δημ. Παπαγεωργίου, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίησης των όρων της διακήρυξης και επανάληψης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αεροπορική γραμμή Ιωαννίνων – Ηρακλείου. Έκτοτε όμως δεν υπήρξε καμία σχετική ανακοίνωση, με το ζήτημα να παραμένει μέχρι σήμερα μετέωρο. 

Αυτό σημαίνει πως, αν η Αρχή δεν κινηθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς, θα χαθεί μία ακόμη καλοκαιρινή τουριστική περίοδος, αφού η προκήρυξη του διαγωνισμού, η ανάδειξη αναδόχου και η έναρξη των πτήσεων είναι διαδικασίες που απαιτούν χρόνο. 

Επιστολή φορέων

«Η επαναπροκήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την άγονη αεροπορική γραμμή Ιωάννινα - Ηράκλειο Κρήτης αναμένεται με αγωνία από πλήθος επαγγελματικών φορέων, συλλόγων αλλά και πολιτών τους τελευταίους μήνες. Μετά τη λήξη του προηγούμενου άγονου διαγωνισμού αναμενόταν η επαναπροκήρυξή του με διαφορετικούς όρους, όμως έκτοτε δεν έχει υπάρξει καμία νεότερη ενημέρωση», τονίζουν φορείς του τουρισμού και σύλλογοι από Ήπειρο και Κρήτη στην επιστολή τους προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και τον Διοικητή της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας.

Σημαντική η πτήση

Όπως επισημαίνουν, η δρομολόγηση της συγκεκριμένης πτήσης είναι πολύ σημαντική και για τις δύο Περιφέρειες με δεδομένο πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση αμφίδρομα για την οργάνωση τουριστικών πακέτων, οργανωμένων εκδρομών συλλόγων και σχολικών ιδρυμάτων, αλλά και μεγάλη ζήτηση για τη μετακίνηση μεμονωμένων τουριστών.

Παράλληλα, προσθέτουν πως είναι εξαιρετικά σημαντική για τη μετακίνηση φοιτητών που σπουδάζουν στα δύο μεγάλα περιφερειακά Πανεπιστήμια των Ιωαννίνων και της Κρήτης, καθώς και για την ομαλότερη διεξαγωγή της πληθώρας επιστημονικών και εκπαιδευτικών συνεδρίων που διεξάγονται συχνά και στις δύο περιοχές. 

Σημειώνεται ακόμα πως υπάρχει σημαντικός αριθμός πολιτών που μετακινείται με μεγάλη συχνότητα μεταξύ των περιοχών για επαγγελματικούς, οικογενειακούς και άλλους λόγους. 

Με βάση τα παραπάνω ζητούν την άμεση επαναπροκήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την άγονη αεροπορική γραμμή Γιάννενα - Ηράκλειο Κρήτης με αναπροσαρμογή του ύψους της επιδότησης.

Οι υπογράφοντες

Την επιστολή υπογράφουν ο Ελευθέριος Ζαρκάδας, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων και καταλυμάτων Ηπείρου, ο Γιώργος Αλεξανδρής, Πρόεδρος του Σωματείου τουριστικών γραφείων και λεωφορείων Νόμου Ιωαννίνων, ο Δημήτρης Τάτσης, Πρόεδρος του Σωματείου Καφέ Μπαρ, Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων «Παμβώτις», ο Μανώλης Κοντογιάννης, Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ηπείρου, ο Σταύρος Δημητρίου, Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ν. Ηρακλείου, η Γιάννα Παρουτιάδου, Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Χανίων, ο Γεώργιος Στάμος, Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Λασιθίου, ο πρ. Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Στάθης Σιούτης και η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Έφη Εξάρχου.