Σύσκεψη με τη Λίνα Μενδώνη είχε ο Θωμάς Μπέγκας στην Αθήνα

Ανεβάζουν… στροφές τα έργα για το πάρκο πολιτισμού στο Κάστρο!

Εγκρίθηκε το «masterplan» για τη Β.Α. ακρόπολη, ξεκινούν οι μελέτες και για το Ιτς Καλέ

• Σε τι στάδιο βρίσκονται οι παρεμβάσεις σε Οθωμανικό λουτρό, βιβλιοθήκη, Ασλάν Τζαμί, Μεντρεσέ κ.α..

KASTRO MNHMEIA

• Εντυπωσιακή είναι η αλλαγή στην Πλατεία Γλυκήδων και τους γειτονικούς δρόμους του Κάστρου έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών ανάπλασης, παρά κάποια μικρά προβλήματα και εκκρεμότητες που πρέπει να επιλυθούν. 

Ο ευρύτερος χώρος θα αναβαθμιστεί περαιτέρω με τη σταδιακή υλοποίηση και των άλλων σημαντικών παρεμβάσεων, μέσω των οποίων στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πάρκο πολιτισμού στο Κάστρο που θα γίνει σημείο αναφοράς για τα Γιάννενα. Τα έργα αφορούν τόσο στη βορειοανατολική ακρόπολη, για την οποία υπάρχει ήδη εγκεκριμένο masterplan, όσο και στα μνημεία κάτω από αυτήν, όπως το Οθωμανικό λουτρό και η Βιβλιοθήκη, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάδειξη του Ασλάν Τζαμί όπου λειτουργεί το Δημοτικό Μουσείο. Παράλληλα, προχωρούν από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού οι διαδικασίες για ένα αντίστοιχο στρατηγικό σχέδιο και για την ακρόπολη του Ιτς Καλέ. Όλα τα παραπάνω τέθηκαν επί τάπητος σε σύσκεψη που είχε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τον Δήμαρχο Ιωαννιτών Θωμά Μπέγκα και υπηρεσιακούς παράγοντες στην Αθήνα. Στόχος των δύο πλευρών είναι η επιτάχυνση των έργων στην πρωτεύουσα της Ηπείρου. 

«Συγκριτικό πλεονέκτημα…»

«Μείζον συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης των Ιωαννίνων» χαρακτήρισε η Λίνα Μενδώνη τον πολυπολιτισμικό της πλούτο, ο οποίος, όπως ανέφερε σε δήλωσή της στο πλαίσιο της σύσκεψης με τον Θωμά Μπέγκα, «πρέπει να αναδειχθεί με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, ώστε να λειτουργήσει και ως καταλύτης για την ανάπτυξη της ίδιας της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής». 

Στο επίκεντρο των παρεμβάσεων βρίσκεται το Κάστρο όπου είναι σε πλήρη εξέλιξη ένα πρόγραμμα έργων και μελετών, που αλλάζει την εικόνα του. «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίες οι παρεμβάσεις στον αστικό ιστό των πόλεων, που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων», σημείωσε η Υπουργός και χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία του υπουργείου με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ιωαννιτών, στο πλαίσιο της οποίας εξελίσσονται έργα και ωριμάζουν μελέτες, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Με βιώσιμες χρήσεις…

Ιδιαίτερα εστίασε η κ. Μενδώνη στη χρήση των μνημείων του Κάστρου στα οποία γίνονται παρεμβάσεις. «Το Κάστρο διαθέτει εξαιρετικούς χώρους με πλούσια ιστορία, που πρέπει να ανοίξουν για τους πολίτες και τους επισκέπτες των Ιωαννίνων, με βιώσιμες χρήσεις που να επιτρέπουν δράσεις, σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης, αλλά και με ιδιώτες», είπε και πρόσθεσε: «Η αποκατάσταση και η ανάπλαση του τόσο σημαντικού μνημειακού συνόλου του Κάστρου απαιτεί τη σύνταξη στρατηγικού σχεδίου, η οποία εξελίσσεται, για τη συνολική ανάδειξή του με την ενοποίηση των δύο φρουρίων. Πρέπει να περιλαμβάνει προτάσεις για τις χρήσεις των μνημείων και την ιεράρχηση των αναγκαίων μελετών και έργων, με στόχο τη δημιουργία μια ενιαίας πολιτιστικής διαδρομής, η οποία να αναδεικνύει την ιστορία και την πολυπολιτισμικότητα της πόλης και της κοινωνίας των Ιωαννίνων».

Από την πλευρά του ο Θωμάς Μπέγκας εξήρε τη συνεργασία με την Υπουργό και δεσμεύθηκε πως αυτή «θα είναι διαρκής, τόσο για την επιτάχυνση των εξελισσόμενων έργων όσο και για την ένταξη νέων σε ευρωπαϊκά προγράμματα προς όφελος του τόπου».

Πρώτα η πρόσβαση

Υπουργείο Πολιτισμού και Δήμος έχουν θέσει σε προτεραιότητα την κατασκευή υποδομών προσβασιμότητας στη βορειοανατολική ακρόπολη του Κάστρου, όπου βρίσκεται και το Δημοτικό Μουσείο Ιωαννίνων. Σήμερα η πρόσβαση για ΑμεΑ επισκέπτες και ηλικιωμένους είναι σχεδόν απαγορευτική, αφού ο μόνος δρόμος ως την ακρόπολη είναι ένα «δύσκολο» πλακόστρωτο.

Το συγκεκριμένο έργο με προϋπολογισμό 1,55 εκατ. ευρώ, είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης, με φορέα χρηματοδότησης το ΥΠ.ΠΟ και υλοποίησης τον Δήμο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε στάδιο δημοπράτησης από τον Δήμο, ενώ ένα μικρό έργο αυτεπιστασίας, περίπου 75.000 ευρώ υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Η ΝΑ ακρόπολη

Σημειώνεται πως το στρατηγικό σχέδιο για την βορειοανατολική ακρόπολη έχει εκπονηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού μετά από την ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Ταυτόχρονα, η υπηρεσία δρομολογεί την ανάθεση της μελέτης για το στρατηγικό σχέδιο της νοτιοανατολικής ακρόπολης του Κάστρου, ενώ παράλληλα, έχει ολοκληρώσει την ωρίμανση των μελετών για την εσωτερική ακρόπολη και τα εφαπτόμενα μνημεία. Εξάλλου, υπό εκπόνηση βρίσκονται οι μελέτες τμήματος των εξωτερικών τειχών του Κάστρου. 

Τα άλλα μνημεία

Στο μεταξύ, κανονικά συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του οθωμανικού λουτρού, δίπλα στο Σουφαρί Σεράι. Το συγκεκριμένο έργο έχει προϋπολογισμό 1.473.698 ευρώ, ήταν ενταγμένο στο ΠΕΠ Ηπείρου του 2014 - 20 και συνεχίζει ως Πράξη «τμηματοποιημένη» στο ίδιο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2021 - 27. Το πρόγραμμα παρεμβάσεων στα μνημεία του Κάστρου περιλαμβάνει και το κτίριο του Μεντρεσέ κάτω από το Ασλάν Τζαμί, καθώς και την Οθωμανική Βιβλιοθήκη δίπλα στο λουτρό.  Τόσο για τον Μετρεσέ όσο και για τη Βιβλιοθήκη σε διαδικασία ωρίμανσης βρίσκονται οι μελέτες αποκατάστασής τους, οι οποίες εκπονούνται από τον Δήμο μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με το υπουργείο Πολιτισμού. Με την ολοκλήρωσή τους ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση των έργων από το τρέχον ΕΣΠΑ.

Για το Δημοτ. Μουσείο

Εγκεκριμένη από το ΥΠ.ΠΟ μελέτη, πάντως, διαθέτει ήδη το έργο συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης που αφορά στο Ασλάν Πασά Τζαμί, στο οποίο λειτουργεί το Δημοτικό Μουσείο. 

Όπως τονίστηκε στη συνάντηση Μενδώνη – Μπέγκα, προκειμένου, να συνεχίσει να λειτουργεί ως τέτοιο, απαιτείται η εκπόνηση μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης, προϋπόθεση των οποίων είναι η καταγραφή, η τεκμηρίωση και η λήψη άμεσων μέτρων συντήρησης των εξαιρετικά σημαντικών συλλογών του, που αφορούν και τις τρεις κοινότητες, χριστιανική, εβραϊκή, οθωμανική. 

Με πρόταση της Υπουργού οι εργασίες αυτές θα χρηματοδοτηθούν από το υπουργείο Πολιτισμού και θα υλοποιηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με τον Δήμο. Συμφωνήθηκε, επίσης, η επανεξέταση και η όποια αναγκαία τροποποίηση, ώστε να προχωρήσει η πολιτιστική διαδρομή σημείων του ιστορικού κέντρου μέχρι και τα Λιθαρίτσια, καθώς και η αναβίωση του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Δωδώνης, αφού προηγουμένως ο Δήμος υποβάλλει πλήρη πρόταση στο υπουργείο Πολιτισμού. 

To Tζαμί Καλούτσιανης

Σε πλήρη εξέλιξη είναι εδώ και μερικούς μήνες οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης στο Τζαμί της Καλουτσιάνης, οι οποίες εκτελούνται από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού. Το έργο έχει προϋπολογισμό 2.215.800 ευρώ και αντλεί χρηματοδότηση από το υπουργείο με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Στο πλαίσιο της σύσκεψης για τα έργα στο Κάστρο, η Λίνα Μενδώνη ενημέρωσε τον Δήμαρχο πως οι παρεμβάσεις στο Τζαμί εξελίσσονται εντός χρονοδιαγράμματος και στόχος είναι το έργο να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2025.