Το χιόνι και η βροχή… πέρασαν, όμως το κρύο ήρθε για να μείνει στην Ήπειρο!

-Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κύλησε το διήμερο χάρη και στην κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας

• Παγετός θα επικρατήσει τις επόμενες ημέρες • Απαιτείται προσοχή από τους οδηγούς

METSOBO XIONI

• Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα γενικότερα για την Ήπειρο κύλησε το διήμερο της κακοκαιρίας, το οποίο έφερε βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Ωστόσο, ο υδράργυρος ακολουθεί από χθες καθοδική πορεία φέρνοντας τα πρώτα πραγματικά χειμωνιάτικα κρύα στην περιοχή μας. 

Οι επόμενες ημέρες, ιδιαίτερα η σημερινή και η αυριανή, θα είναι ιδιαίτερα κρύες, παρά την ηλιοφάνεια, με τη θερμοκρασία να πέφτει τα βράδια κάτω από το μηδέν, γεγονός που θα δημιουργήσει συνθήκες παγετού. Επομένως, οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, όπως και οι πεζοί. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στα δίκτυα ύδρευσης των κτιρίων, ειδικά σε πιο ορεινές περιοχές, τα οποία υπάρχει κίνδυνος να παγώσουν. 

Χιόνια στα ορεινά

Στα ορεινά της Ηπείρου αλλά και σε ημιορεινές περιοχές εκδηλώθηκαν χιονοπτώσεις αργά το βράδυ του Σαββάτου και ξημερώματα Κυριακής, χωρίς πάντως να προκύψουν ιδιαίτερα προβλήματα. 

Σ’ αυτό βοήθησε η κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας και των Δήμων, μηχανήματα των οποίων καθάρισαν άμεσα σημεία του οδικού δικτύου που αντιμετώπισαν πρόβλημα, ενώ έγιναν εκτεταμένες ρίψεις αλατιού, οι οποίες θα συνεχιστούν. Ωστόσο, οι οδηγοί που πρόκειται να κινηθούν προς ορεινά χωριά θα πρέπει να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες. 

Στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, πάλι, έβρεξε πολύ, χωρίς όμως και σ’ αυτή την περίπτωση να προκληθούν προβλήματα όπως πλημμυρικά φαινόμενα.

Μέτρα στην Εγνατία

Λόγω της έντονης χιονόπτωσης το Σάββατο, με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων απαγορεύτηκε η κυκλοφορία μεγάλων φορτηγών οχημάτων από τον Κόμβο Παμβώτιδας έως και τον Κόμβο Παναγιάς της Εγνατίας Οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα, ενώ επιβλήθηκε η υποχρεωτική χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλα τα οχήματα που κινούνταν στο συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου. Η ισχύς των μέτρων αυτών διακόπηκε χθες το πρωί με νεότερη απόφαση της Αστ/κής Διεύθυνσης, λόγω εξασθένησης των καιρικών φαινομένων 

Τσουχτερό κρύο

Η σημαντικότερη επίπτωση του κύματος της κακοκαιρίας για την Ήπειρο είναι το τσουχτερό κρύο που από χθες επικρατεί στην περιοχή, το οποίο θα συνεχιστεί με αυξομειώσεις και τις επόμενες ημέρες. 

Ο υδράργυρος χθες νωρίς το πρωί έπεσε χαμηλά στα ορεινά. Μάλιστα, ορισμένες από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες της χώρας καταγράφηκαν στο Μέτσοβο και στο Πληκάτι Κόνιτσας όπου τα θερμόμετρα έδειξαν μείον τέσσερις βαθμούς Κελσίου. Στους μείον δύο βαθμούς έπεσε η θερμοκρασία στη Βοβούσα, ενώ κοντά στο μηδέν κυμάνθηκε στο Λεκανοπέδιο. 

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, περαιτέρω πτώση της θερμοκρασία της τάξης των 6 – 8 βαθμών Κελσίου αναμένεται κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας, ενώ στα βόρεια και κεντρικά που ήδη έχει πέσει σημαντικά, θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, με τοπικά ισχυρό παγετό τις βραδινές ώρες.

Στα Γιάννενα σήμερα η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει το μεσημέρι τους έξι βαθμούς, ενώ αύριο τα ξημερώματα ο υδράργυρος αναμένεται να πέσει έως και πέντε βαθμούς υπό το μηδέν. Την Τετάρτη θα ανέβει λίγο η θερμοκρασία, ενώ ξημερώματα Πέμπτης και Παρασκευής πάλι στο Λεκανοπέδιο θα πέσει στους μείον ένα και μείον δύο βαθμούς Κελσίου. 

Προσοχή στον παγετό

Το τσουχτερό κρύο δημιουργεί συνθήκες παγετού τόσο στα ορεινά του Νομού όσο και μέσα στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, γεγονός που σημαίνει ότι οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.  Με βάση τις συστάσεις του Πυροσβεστικού Σώματος, πριν ξεκινήσει κανείς θα πρέπει να ενημερώνεται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και να έχει μαζί του αντιολισθητικές αλυσίδες. Οι δε πεζοί θα πρέπει να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

Τα δίκτυα ύδρευσης

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα δίκτυα ύδρευσης των κατοικιών. Οι πολίτες θα πρέπει να ελέγξουν και να βεβαιωθούν ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά, να ρυθμίσουν το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες, να κλείνουν την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και να αδειάζουν το νερό από το σύστημα αν βρίσκονται στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού και ιδιαίτερα το βράδυ.

Αν παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες ύδρευσης, θα πρέπει να κλείσουν αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και να ελέγξουν τον υδρομετρητή. 

Αν συνεχίζει να λειτουργεί τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυο, οπότε πρέπει να κλείσουν τον διακόπτη της κεντρικής παροχής και να καλέσουν υδραυλικό. Αν αποφασίσουν να ξεπαγώσουν τους σωλήνες, θα πρέπει να αρχίσουν από το μέρος του σωλήνα κοντά στον διακόπτη ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή.